Creditcard in het buitenland

Vakantieplannen? Of reis je voor andere redenen naar het buitenland? Een creditcard van de Rabobank is een handig betaalmiddel in het buitenland. Waarom? Dat leggen we je uit!

Creditcard wereldwijd geaccepteerd

Een creditcard is in het buitenland een vaker geaccepteerd betaalmiddel dan een betaalpas. Je kunt hem over de hele wereld gebruiken. Dus sta je aan de balie voor een hotelovernachting? Of wil je een auto huren op je vakantieadres? Houd dan je RaboCard of Rabo GoldCard bij de hand. 

Kosten bij betalingen in het buitenland

Eurolanden


Geld opnemenGeld betalen
BankpasGeen extra kostenGeen extra kosten
Creditcard€ 4,50 per opnameGeen extra kosten

Niet-eurolanden

Geld opnemenGeld betalen
Bankpas€ 3,50 (bij een jongerenrekening € 2) + 1,1% koersopslag1,1% koersopslag
Creditcard€ 4,50 + 2% koersopslag2% koersopslag

Betalen met creditcard in het buitenland

Je toegangskaartje voor het Louvre of de gids van die geweldige excursie betalen? Als je met de creditcard in een land met euro betaalt, kost het, net als met je betaalpas, niets extra.

Betalen buiten de eurolanden 

Als je met je creditcard in een vreemde valuta betaalt, betaal je 2% extra voor koersopslag. Dit zijn kosten die je betaalt voor het omwisselen van de ene muntsoort naar de andere. Die 2% wordt berekend over het aankoopbedrag. Bij de betaalpas is de koersopslag 1,1%. Neem dus alleen geld op met je creditcard als je geen betaalpas bij de hand hebt, of als het niet mogelijk is hiermee te betalen. 

Reservering betaling in het buitenland 

Bedrijven reserveren vaak een bedrag op je creditcard, bijvoorbeeld bij het huren van een auto of voor een hotelovernachting. Deze reservering kan niet gemaakt worden op je betaalpas.

Limieten geld betalen in het buitenland 

In het buitenland gelden dezelfde limieten voor je creditcard als in Nederland.

Geld opnemen in het buitenland met creditcard

Euro’s opnemen met je creditcard kost overal in Europa € 4,50. Ook in Nederland. Het is dan slimmer om je betaalpas te gebruiken, omdat je dan geen extra kosten betaalt.

Geld opnemen buiten de eurolanden 

Buiten landen met euro kost het € 4,50 als je geld opneemt met je creditcard. Daar komt nog 2% koersopslag bovenop. Dit zijn kosten die je betaalt voor het omwisselen van de ene muntsoort naar de andere. Die 2% wordt berekend over het aankoopbedrag. Neem je met de betaalpas geld op, dan kost dit € 3,50. Hier komt nog 1,1% koersopslag bovenop. Geld opnemen met de betaalpas is dus voordeliger dan met de creditcard. Naast deze kosten brengen sommige buitenlandse geldautomaten geld in rekening voor het gebruik van de geldautomaat. Deze kosten zie je op het scherm van de geldautomaat als je geld opneemt.

Limiet geld opnemen in het buitenland 

Houd er rekening mee dat je maximaal € 750 per dag kunt opnemen met je RaboCard of Rabo GoldCard. Sommige buitenlandse banken hebben een lagere limiet voor de geldautomaat ingesteld.

Slim met je creditcard omgaan in het buitenland

Om zo slim mogelijk met je creditcard om te gaan in het buitenland, geven wij je een aantal tips: 

  1. Als je een nieuwe creditcard hebt en hem voor het eerst gebruikt in het buitenland, wil je natuurlijk wel dat hij werkt. Activeer hem daarom eerst in Nederland. 
  2. Als je geld opneemt buiten landen met euro, kun je kiezen tussen de lokale munteenheid of euro’s. Kies in dat geval voor de lokale munteenheid ('withdrawal without conversion'). Dit is goedkoper, omdat de Rabobank dan de wisselkoers bepaalt in plaats van de bank waarbij je pint. 
  3. Twijfel je tussen geld opnemen bij een geldautomaat of betalen met je creditcard in de winkel? Je kunt dan beter betalen met je creditcard. Hiermee bespaar je opnamekosten met de creditcard. 
  4. Download de Rabo Bankieren App op je telefoon. Zo heb je ook in het buitenland inzicht in je creditcarduitgaven. Kies voor de maandoverzichten van je creditcard voor 'Contact' en daarna 'Berichten'. De actuele transacties vind je onder: 'Overzicht', scroll naar beneden kies vervolgens voor 'Creditcards', 

Creditcard kwijt, gestolen of kapot

Ben je in het buitenland je creditcard kwijtgeraakt? Of is hij beschadigd of zelfs gestolen? Bel dan Interhelp op +31 887 22 67 67. Wij blokkeren dan je creditcard. Als je ook geen bankpas meer hebt, kunnen wij je mogelijk aan contant geld helpen. Doe bij diefstal ook aangifte bij de lokale politie.

Veelgestelde vragen

Als ik buiten Europa op vakantie ben, kan ik dan beter met mijn creditcard of betaalpas het etentje afrekenen?

Je kunt beter met je betaalpas betalen. Met allebei de passen betaal je koersopslag, maar met je creditcard betaal je net iets meer koersopslag dan bij een betaalpas.

Kan ik in het buitenland beter geld opnemen met mijn betaalpas of met mijn creditcard?

Met de creditcard kost het opnemen van geld € 4,50, plus de eventuele koersopslag van 2%. De kosten voor geld opnemen met je betaalpas zijn lager. Je kunt dus beter geld opnemen met je betaalpas.