
Prinsjesdag 2022
In de Troonrede zijn de begroting en de plannen voor 2023 van het kabinet Rutte IV bekendgemaakt. Door onder meer de oorlog in Oekraïne zijn de energieprijzen flink omhoog gestuwd en de boodschappen zijn voor iedereen veel duurder geworden. Voor 2023 staan de plannen dan ook in het teken van de dalende koopkracht en de (gedeeltelijke) reparatie ervan. Lees meer over wat je gaat merken van de belangrijkste maatregelen.
Inkomen
Volgens het Centraal Planbureau (CPB) daalt de gemiddelde koopkracht in 2022 met 6,8%. Door een historisch breed pakket aan maatregelen om de koopkracht te verbeteren, verwacht het CPB in 2023 een stijging van de gemiddelde koopkracht met 3,9%. De daling van 2022 wordt dus niet helemaal goedgemaakt. Begin december heeft het CPB bekendgemaakt dat ondanks het prijsplafond op energie de koopkracht in 2022 en 2023 daalt met zo'n 4%. Maar wat houdt dat in voor jou?
Wonen
De woningnood is hoog. Tot 2030 zijn 900.000 extra woningen nodig. Daarom investeert het kabinet de komende 10 jaar jaarlijks 100 miljoen euro om sneller woningen te kunnen bouwen. Ook treft het kabinet maatregelen om de sterk stijgende energiekosten te drukken.
Onderstaande maatregelen zijn in voorgaande jaren al aangekondigd en blijven van kracht
Zorg
Het belangrijkste nieuws: stijging in zorgpremie verwacht. Het verplicht eigen risico blijft gelijk op € 385.
Pensioen
Het wetsvoorstel Wet Toekomst Pensioenen (WTP) is in behandeling in de Tweede Kamer. Tijdens de Kamerbehandeling zijn veel vragen gesteld en daarom is het onzeker of deze wet al per 1 januari 2023 zal ingaan. De Wet zorgt voor de overgang naar een nieuw pensioenstelsel, waarbij ook de fiscale behandeling van lijfrente en werknemerspensioen op veel onderdelen gelijk wordt getrokken. De Wet Pensioenverdeling bij Scheiding (WPS) zal, in tegenstelling tot eerdere verwachtingen, pas ingaan in 2027.
Vermogen
Het heffingsvrij vermogen gaat stijgen in 2023.
Voor ondernemers
Ook op jou als ondernemer heeft Prinsjesdag invloed. Zo stijgt de vennootschapsbelasting, wordt investeren in duurzaamheid gestimuleerd en worden werkgeverslasten verlaagd. Benieuwd naar wat de nieuwe plannen voor jou als ondernemer betekenen?
Visie RaboResearch
Lees de visie van onze economen over de plannen van het Kabinet.
Ester Barendregt, hoofdeconoom bij RaboResearch, geeft duiding bij het kabinetsbeleid.
Wat kun jij doen?
Het zijn roerige tijden. Iedereen voelt in meer of mindere mate de last van de hoge energieprijzen en de duurdere boodschappen. Gelukkig kun je iets doen om meer houvast te krijgen op je financiën. Zoals budgetteren, besparen of een financieel plan maken. Het is daarom extra belangrijk en zeker ook raadzaam om eerst inzicht te hebben in je geldzaken. Om de juiste beslissingen te kunnen nemen bij uitgaven. En – als de situatie het toelaat – om geld opzij te zetten. Maar hoe doe je dat en waar begin je? Daar helpen we je graag bij. Met onder andere tips, trucs en veel inspiratieverhalen van anderen. Maar ook met hulp als het écht tegenzit. Lees hier meer.
Alle wijzigingen onder voorbehoud van goedkeuring door de Tweede Kamer.
Ook interessant voor jou
Inzicht met de Rabo App
Wil je weten waar je geld naartoe gaat? De Rabo App biedt handige functies voor meer inzicht in je geldzaken.
Grip op je geld met budgetteren
Weet je niet altijd waar je geld blijft? En wil je helder zicht houden op je financiën? Dan kan budgetteren uitkomst bieden. Weten hoe je dat kunt aanpakken? We helpen je op weg.
Bereken je bespaarkansen
Vind je het lastig om te bepalen waarop je kunt besparen? Vul dan de Persoonlijk Budgetadvies tool in van Nibud in en krijg snel inzichtelijk waar je jouw geld aan uitgeeft en waar je op kunt besparen.