Moeder met kind

Financieel klaar voor je kind

Vooraf is het lastig om in te schatten wat een kind kost. Als je zwanger bent, staat je hoofd er vaak niet naar om dit uit te zoeken. Je hebt genoeg aan je hoofd wanneer je een kind krijgt. Daarom hebben wij de belangrijke informatie voor je verzameld.

Een nieuwe situatie

Er verandert veel als je vader of moeder wordt. Je kindje wil aandacht, maar dat niet alleen: luiers, voeding en baby-olie zijn nu vaste toevoegingen aan je boodschappenlijstje. Naast meer boodschappen krijg je te maken met hoger water- en energieverbruik en eventueel kinderopvangkosten. Goed om je daar bewust van te zijn.

Alles voor je baby

Volgens het Nibud zijn dit de gemiddelde, eenmalige kosten voor de babyuitzet:

CategorieKosten
Kleding€ 107,50
Verzorging€ 154,70
Babykamer€ 370,20
Totaal€ 632,40

Bron: het Nibud

Aan luiers geven ouders gemiddeld € 24 per maand uit. Daarnaast heb je dingen zoals een buggy, een kinderstoel, een traphekje en flesverwarmers nodig. Onthoud dat je veel van deze aankopen zo duur kunt maken als je zelf wilt: met slim prijsvergelijken kun je geld besparen.

Makkelijk besparen

Omdat je veel spullen niet meteen nodig hebt, kun je kijken of deze van familie of vrienden krijgt. Zijn hun kinderen inmiddels alweer wat ouder? Dan hebben ze misschien wel handige spullen die je van ze over kan nemen. Kortom: je kunt gemakkelijk besparen als je wat rondvraagt.

Maak potjes

Wil je zeker weten dat je overal klaar voor bent? Maak dan een potje om de babykosten op te vangen. Wil je goed voorbereid zijn op de toekomst van je kind? Open dan na de geboorte meteen een Rabo RegenboogRekening voor je kind. Bij 65% van de spaarrekeningen voor jonge kinderen wordt een maandelijkse inleg tussen de € 25 en € 60 gedaan. Dit stel met een vaste frequentie in. Hoe vroeger je begint, hoe meer je spaart.

We hebben een handige tool waarmee je je oriënteert op de toekomstige kosten van je kind. Zo vind je een overzicht van de kosten voor de komende jaren en hoeveel een studie kost. Ook vertellen ouders over hun ervaringen en kosten binnen het gezin.

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer