gezin op de bank

Wat te doen met een erfenis?

Een nalatenschap of erfenis heeft vaak een sombere achtergrond. Maar om ineens veel geld te hebben, dat is natuurlijk erg fijn. De vraag is alleen: wat doe je met al dat geld? Hoe ga je er verstandig mee om? Lees hier onze tips.

Plan je toekomst

Om te voorkomen dat je je erfenis direct opmaakt, kun je een financieel plan maken. Stel een lijst op met doelen en dromen en zet die op een tijdlijn. Bijvoorbeeld: binnen 3 jaar een nieuwe badkamer, over 5 jaar een rondreis door Azië en over 15 jaar genoeg spaargeld voor je pensioen. Zo krijg je inzicht in wanneer je geld nodig zult hebben. Wil je snel en makkelijk een financieel plan hebben? Gebruik dan Rabo Financieel Plan. Binnen 15 minuten weet jij wat je nodig hebt om jouw dromen waar te maken.

Zet het geld opzij voor later

Als je spaart kun je verschillende doelen hebben. Een grote buffer opbouwen met reservegeld voor als je een keer pech hebt. Een comfortabel pensioen. Of de studie van je kinderen. Bewaar je het geld van de erfenis graag voor zo’n doel? Dan is de ene rekening daar meer geschikt voor dan de andere. Zo kan het slim zijn om je geld op een speciale rekening voor langere tijd opzij te zetten, bijvoorbeeld met Rabo Doelsparen. Hoe langer de looptijd, dus hoe langer je het geld opzij zet, hoe meer rente je krijgt voor je geld.

“In mijn puberteit kreeg ik een flinke erfenis gestort. Twee jaar later was het geld helaas alweer op. Mijn broer heeft dat achteraf gezien slimmer aangepakt: geen studieschuld en een elektrische auto voor de deur.”

– Richard (26)

Beleg voor rendement

Wil je het geërfde geld graag opzijleggen en laten groeien? Dan kun je kiezen: sparen of beleggen. Heb je al een goede buffer opgebouwd, dan kan beleggen een interessante optie zijn. Een erfenis kan een goed moment zijn om te beginnen met beleggen en jouw vermogen (eigen geld) te vergroten. Zorg wel dat je vooraf goed weet wat de kansen en risico’s zijn. Ook zijn er meerdere manieren om te beleggen, zoals in aandelen, fondsen en obligaties. Met onze keuzehulp kom je erachter welke aanpak het beste bij jou past.

Doe een schenking aan je kind

Heb je kinderen en kunnen die het geërfde geld beter gebruiken dan jij? Denk dan na over een belastingvrije schenking. Dit betekent dat je geld geeft zonder er belasting over te hoeven betalen. Daarmee kunnen je kinderen bijvoorbeeld toch dat eerste huis kopen of die dure studie betalen. Aan een schenking zitten wel voorwaarden vast. Zo moet je rekening houden met de hoogte van het bedrag, de leeftijd van het kind en het doel waarvoor je het geld geeft. Vind je jouw kind nog te jong voor een grote hoeveelheid geld? Dan is Rabo Beheerd Schenken misschien iets voor jou. Je bepaalt dan zelf wanneer je kind het geld zelfstandig mag opnemen. Wel zo’n fijn idee.

Maak je huis duurzamer

Zou je huis nog wat energiezuiniger kunnen zijn? Dan kan het interessant zijn om je geërfde geld daarin te investeren. Want met een duurzamere woning kun je energiekosten besparen. Je werkt ook mee aan een schoner milieu en kunt mogelijk ook de waarde van je woning verhogen. De vraag is alleen: wat zijn voor jouw woning de beste keuzes? Zonnepanelen, warmtepomp, isolatie? Ben je daar benieuwd naar, doe dan eens de HuisScan van homeQgo. Een handige eerste stap op weg naar een toekomstbestendig huis.

Los je hypotheek verder af

Het kan mooie voordelen hebben om sneller je hypotheek af te lossen. Bijvoorbeeld lagere maandlasten en een kortere looptijd. Elk jaar kun je een deel van je hypotheek vergoedingsvrij terugbetalen. Zo’n extra aflossing heeft trouwens voordelen en nadelen. Kijk dus altijd goed of het in jouw situatie een slimme keus is.

“Ik ben bang om m’n kind achter te laten en het dan niet goed geregeld te hebben.”

- Sharon (40 jaar)

Laat zelf een testament maken

Het is fijn als de erfenis van een familielid goed en duidelijk geregeld is. En dat geldt natuurlijk ook voor jouw eigen nalatenschap. Heb je al een testament laten opmaken? Daarin leg je vast hoe jij wilt dat je erfenis verdeeld wordt. Over familie, vrienden en goede doelen, bijvoorbeeld. Een testament opstellen is zeker aan te raden als je samenwoont en niet getrouwd bent of geen geregistreerd partnerschap hebt. Zonder testament heeft je partner namelijk geen recht op de erfenis.

Vrouw kijkt bedenkelijk door het raam en houdt een document vast

Erfbelasting in het kort

Moet je belasting betalen over je erfenis? En zo ja, hoeveel precies? Dat hangt van 2 dingen af: hoeveel geld je erft en wat je relatie tot de overledene is. Zo betalen partners en kinderen een lagere erfbelasting dan een broer, zus, kleinkind of ouder. Daarnaast gelden er vrijstellingsbedragen. Je betaalt alleen belasting over het deel boven dat bedrag. Hoe hoog die vrijstelling is? Ook dat hangt af van je relatie tot de overledene.

Meer informatie over erfbelasting