Stel gaat klussen in nieuwe woning

Huren of kopen?

Woon je bij je ouders en denk je erover om op jezelf te gaan? Of huur je een woning en denk je aan kopen? Zowel het kopen als huren van een woning heeft zijn voor- en nadelen. Zo kun je er bij een huurhuis zo weer uit als je wilt verhuizen. Maar het geld dat je aan huur betaalt, verdwijnt helaas in een bodemloze put. Bij een koopwoning kun je vermogen opbouwen. En door de huidige lage rente kan het zelfs zo zijn dat de hypotheeklast gelijk is aan of lager dan de lasten van je huurwoning. Wij zetten de voor- en nadelen van huren en kopen voor je op een rij, zodat jij een goede afweging kunt maken.

Voor- en nadelen huren

Voor- en nadelen kopen

Koppel in keuken: man raakt hoed van lachende vrouw aan

Je eerste huis kopen

Het kopen van je eerste huis is leuk en spannend. Er komt vaak veel op je af. We helpen je daarom graag stap voor stap op weg naar je eerste koophuis. En omdat elke situatie anders is, denken we graag met je mee.

Alles over je eerste hypotheek

Veelgestelde vragen:

Ik heb een stabiel inkomen en huur al een aantal jaar. Wat is er mogelijk?

Woon je nu in een huurhuis en wordt het tijd voor de volgende stap op de huizenmarkt? Met de huidige lage rente kan het kopen van je eerste huis een eerste stap zijn om vermogen op te bouwen.

Lees meer over de mogelijkheden
Kan ik een huis kopen met een studieschuld?

Hoewel een studieschuld invloed heeft op het bedrag dat je maximaal kunt lenen, hoeft het geen belemmering te zijn voor het kopen van een huis. We denken graag in oplossingen.

Ga met ons in gesprek om uit te vinden wat er mogelijk is. Zo kun je misschien met hulp van familie toch dat huis kopen. Onze adviseurs vertellen je hier graag meer over.

Lees meer over kopen met studieschuldOntdek de mogelijkheden voor kopen met hulp
Ik heb onvoldoende spaargeld. Kan ik toch een huis kopen?

Als je een hypotheek aanvraagt, kun je maximaal de waarde van een huis lenen. De bijkomende kosten, de zogeheten kosten koper, moet je met eigen geld betalen. Ook het inrichten van je huis kost geld. Om al deze kosten te kunnen betalen, heb je spaargeld nodig. Begin daarom vandaag nog met sparen voor je eerste huis. Het aanmaken van een Spaarpotje in de Rabo App kan je hierbij helpen.

Lees meer over sparen voor een eigen huis
Ik heb een kort arbeidsverleden. Kan ik toch een hypotheek krijgen?

Om een hypotheek te berekenen, kijken we naar het inkomen. Heb je een flexibel contract, dan kan je inkomen schommelen. In de meeste gevallen kijken we daarom naar het verleden. Heb je een kort arbeidsverleden, dan zijn er ook manieren waarbij we niet alleen naar het verleden kijken, maar ook naar het arbeidsperspectief. Sinds 1 januari 2020 hebben we daarvoor een nieuwe mogelijkheid: de Arbeidsmarktscan.

Lees meer over de ArbeidsmarktscanLees meer over hypotheek zonder vast contract

Bereken je hypotheek en maandlasten

Bereken eenvoudig je maximale hypotheek en zie direct een indicatie van je maandlasten. Liever een adviseur spreken? Dat kan natuurlijk ook.