Verhuisdozen en meubiels tijdens een verhuizing

Huren of kopen? Ontdek de voor- en nadelen.

Studeer jij niet meer maar woon je nog wel in je studentenkamer? Of woon je nog bij je ouders en denk je erover om op jezelf te gaan? Een huurhuis biedt natuurlijk een aantal voordelen. Je kunt er bijvoorbeeld zo weer uit als je wilt verhuizen. Maar het geld dat je aan huur betaalt, verdwijnt helaas in een bodemloze put. Met een koophuis kun je eigen vermogen opbouwen. En dat draagt weer bij aan een financieel gezond leven. Wij zetten de voor- en nadelen van huren en kopen voor je op een rij.

Huren: Voordelen

Een huurcontract opzeggen gaat vaak sneller dan de verkoop van een huis. De (grote) onderhoudskosten zijn voor de verhuurder. Als huurder heb je er geen last van als de waarde van je huis daalt. Je hebt recht op huurbescherming. Je kan in aanmerking komen voor huurtoeslag, afhankelijk van je inkomen.

Huren: Nadelen

Je bouwt geen eigen vermogen op via je huurhuis. Als je zelf het huis verbouwt, krijg je de investering vaak niet terug. De komende jaren zullen de huurprijzen waarschijnlijk blijven stijgen. Het aanbod huurhuizen in populaire steden/gebieden is beperkt. Daardoor zijn er vaak lange wachttijden. Voor particuliere huur betaal je al snel één maand kale huur aan borg.

Kopen: Voordelen

Je bouwt eigen vermogen op als je aflost op de hypotheek en als de waarde van je huis stijgt. Je kunt je huis verbouwen zoals jij dat wilt. Verbouw je je huis duurzaam, dan kun je je maandlasten verlagen. De hypotheekrentes zijn momenteel laag en meestal aftrekbaar van de belasting. Als starter kun je in aanmerking komen voor koopregelingen en/of subsidies.

Kopen: Nadelen

Je hebt eigen geld nodig voor de kosten koper. Extra kosten zijn voor jouw eigen rekening, zoals onderhoudskosten en onroerendezaakbelasting. Verhuizen betekent ook dat je je huis moet verkopen. Dit kost tijd en geld. Als de waarde van je huis daalt, loop je bij de verkoop risico op een restschuld.
Esmée Noëlle van Rijn bij haar netgekochte huis

Hoe kom ik als starter aan mijn eerste koopwoning?

Lees het verhaal van Esmée

Spaarpotje voor later

Misschien heb je het al vaker gehoord: met een koophuis kun je een spaarpotje voor later opbouwen. Hoe? Door af te lossen op de hypotheek. Op de lange termijn kan de waarde van je huis stijgen. Verkoop je je huis in de toekomst weer, dan heb je kans dat de verkoopprijs hoger is dan de nog lopende hypotheek. Je hebt dan een overwaarde. Dat kan je weer inzetten voor je nieuwe huis, waardoor je een lagere hypotheek nodig hebt. Vaak zijn de hypotheeklasten lager dan de hoge huur die je misschien nu betaalt. En als je lagere maandlasten hebt, kun je meer geld opzij zetten voor later.

Lees meer over het kopen van je eerste huis

Vaste of variabele maandlasten

Bij een koophuis bepaal je zelf hoelang je de hypotheekrente vastzet. Voor die periode weet je dan precies wat je maandlasten zijn. Huurprijzen kunnen elk jaar stijgen, waardoor ook je maandlasten stijgen. Misschien heb je recht op huurtoeslag. Dan dalen je maandlasten weer. De hoogte van de huurtoeslag is afhankelijk van de huurprijs per maand en hoeveel je verdient.

Bereken wat een hypotheek per maand kosten

Extra kosten: kosten koper

Sinds 2018 kun je nog maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Dat betekent dat je bijkomende kosten zelf moet betalen. Deze kosten noemen we de kosten koper (k.k.). Gemiddeld komt dit neer op 6% van de waarde van het huis.

Lees meer over kosten koper

Wil je weten wat je mogelijkheden zijn?

Bereken eenvoudig je maximale hypotheek en zie direct een indicatie van je maandlasten. Liever een adviseur spreken? Dat kan natuurlijk ook.

Bereken je hypotheek Maak een afspraak