Een hypotheek oversluiten kan interessant zijn als de actuele hypotheekrente lager is dan de rente die je nu betaalt. Zo kun je in je huidige huis blijven wonen met lagere maandlasten. Ook een hypotheek die ergens anders loopt, kun je oversluiten naar de actuele rente bij de Rabobank. Wij leggen in 4 stappen uit hoe het oversluiten van je hypotheek werkt.

Stap 1: oriëntatie hypotheek oversluiten

De Rabobank denkt met je mee van oriëntatie tot het afsluiten van de hypotheek. Online kun je zelf berekenen wat oversluiten betekent voor je maandlasten. Je werkt in hetzelfde systeem als waar onze hypotheekadviseur mee rekent. Wil je liever persoonlijk contact, maak dan een afspraak voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek met onze financieel adviseur.

Bereken je maandlasten

Hypotheekklant bij de Rabobank: zo werkt oversluiten

Oversluiten naar actuele hypotheekrente

Jouw huidige rentecontract kun je oversluiten naar de actuele hypotheekrente. Afhankelijk van jouw rentevorm en de resterende looptijd van je rentevaste periode betaal je mogelijk een vergoeding voor vervroegd aflossen en kosten voor het aanpassen van je hypotheek. Deze vergoeding wordt ook wel boeterente genoemd.

Als je een variabele rente hebt:

Betaal je geen vergoeding vervroegd aflossen voor het omzetten naar vaste renteBetaal je wijzigingskosten voor aanpassen van de hypotheek

Lees meer over wijzigingskosten

Als je een vaste rente hebt:

Betaal je meestal vergoeding vervroegd aflossen als de rentevaste periode nog niet is afgelopen. Dit is onder andere afhankelijk van de resterende looptijd van de rentevaste periodeBetaal je wijzigingskosten voor aanpassen van de hypotheek

Jouw hypotheek wijzigen zonder boeterente

Wil je jouw hypotheekrente bij de Rabobank wijzigen, maar niet de vergoeding betalen? Dan is rentemiddeling misschien iets voor je. Bij rentemiddeling wordt de vaste rente van je huidige rentecontract gemiddeld met de actuele vaste rente. Daarbij houden we rekening met de resterende looptijd van je huidige rentecontract en de periode van de nieuwe vaste rente. Op de periode van de nieuwe vaste rente wordt de resterende looptijd van je huidige rentecontract in mindering gebracht.

Lees meer over het wijzigen van jouw hypotheek wijzigen zonder vergoeding

Weten of je kunt besparen op je hypotheek?

Bereken je hypotheek of maak een afspraak met je adviseur. Tijdens een vrijblijvend oriënterend gesprek maakt de adviseur een berekening waaruit blijkt of oversluiten voor jou gunstig is. Ook kun je de mogelijkheid van het meefinancieren van de vergoeding voor vervroegd aflossen bespreken.

Hypotheek elders: zo werkt oversluiten

Het oversluiten van een hypotheek naar de Rabobank is niet moeilijk. De lening bij jouw huidige hypotheekverstrekker wordt afgelost en je wordt hypotheekklant bij de Rabobank. De kosten van het oversluiten van jouw hypotheek wil je natuurlijk wel terugverdienen met lagere maandlasten.

Onder kosten verstaan we:

Vergoeding voor vervroegd aflossenAdvies- en afsluitkosten voor je nieuwe hypotheekNotaris- en taxatiekosten

Bereken of oversluiten jou iets op kan leveren

In het Rabobank Hypotheekdossier kun je berekenen binnen welke termijn je de kosten van oversluiten hebt terugverdiend. Loopt jouw rentevaste periode binnenkort af? Dan is het oversluiten van je hypotheek naar de Rabobank mogelijk voordelig omdat je geen vergoeding betaalt.

Stap 2: hypotheekadvies

Wij helpen je graag bij het nemen van beslissingen over je hypotheek. Dat doen we in een betaald adviesgesprek. Met het Rabobank Hypotheekdossier kun je je online uitgebreid oriënteren op wat je kunt lenen en wat daarbij jouw maandlasten worden. Maak je Rabobank Hypotheekdossier compleet om goed voorbereid naar het adviesgesprek te gaan.

Meer lezen over hypotheekadvies en kosten

Stap 3: hypotheek afsluiten

Adviesgesprek gehad? Binnen enkele dagen ontvang je onze hypotheekofferte thuis. Ga je akkoord? Dan ontvangen wij de offerte graag getekend terug.

Wel of geen notaris

Bij het oversluiten van jouw hypotheek bekijken we of je naar de notaris moet. Is dat nodig, dan kun je deze zelf regelen.

Afspraak maken bij de notaris

Als je notaris bekend is, informeren wij hem of haar over de oversluiting. De notaris stelt de hypotheekakte op. Daarmee wordt de hypotheek geregeld. Meestal ontvang je de conceptakte vooraf thuis, zodat je alles op je gemak kunt bekijken.

Stap 4: naar de notaris/verstrekken van de lening

De lening wordt door de bank aan je verstrekt. Is een notarisbezoek nodig? De notaris leest de stukken samen met je door en je krijgt de gelegenheid om vragen te stellen. Vervolgens teken je de hypotheekakte.

Belasting
Na het verstrekken van de lening is jouw financiële situatie gewijzigd. Vergeet daarom niet je voorlopige teruggave aan te passen.

Lees meer over het wijzigen op Belastingdienst.nl

Ben je hypotheekklant bij de Rabobank, dan kun je in Mijn Wonen de wijzigingen volgen.

Is het oversluiten van je hypotheek iets voor jou?

Onze financieel adviseur bekijkt graag samen met jou de mogelijkheden tijdens een vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Bereken je hypotheek
Maak een afspraak