om kinderen en baby

Fase 5: Je eigen hypotheek binnen een CPO-project

Samen met anderen bouwen is hier en daar best complex. Maar wat betekent het voor je hypotheek? Dat is eenvoudig. Je sluit je eigen hypotheek af, voor jouw deel van het geheel.

Een gewone hypotheek, maar nét iets anders

hypotheekofferte

Hou rekening met een langer traject

Een eigen hypotheek voor een CPO-traject lijkt op een gewone hypotheek. Maar de aanloop is meestal wel langer. Je kunt de hypotheek afsluiten als je koop-aanneemovereenkomst rond is, en je een omgevingsvergunning hebt waarop na zes weken geen bezwaar is ingediend.

hypotheekrente kan wijzigen

Hypotheekrente

Goed om te weten: terwijl jij je oriënteert kunnen de omstandigheden veranderen. Als je over enige tijd een offerte vraagt, kan bijvoorbeeld jouw inkomen zijn, is de rente misschien hoger dan nu, of zijn de fiscale regels strenger geworden. In zo’n geval worden je lasten hoger dan verwacht. En kan het bedrag dat je daardoor kan lenen, lager zijn.

muntjes

Doe een financieringstoets met de hele groep

Het is belangrijk om snel te weten wat je kunt besteden, individueel en als groep. Daarom is het verstandig als iedereen een financieringstoets uit laat voeren bij een geldverstrekker. Dat geeft geen garantie, maar zo krijgen jullie een beter beeld bij de haalbaarheid van jullie project.

te koop bord

Bereken wat je kan lenen

We vinden het belangrijk dat je hypotheek past bij je situatie. Daarom denken we graag met je mee. Wil je weten hoeveel je kan lenen? Bereken hier stap voor stap je hypotheek.

man en vrouw op telefoon

Een hypotheek op latere leeftijd

Voor het afsluiten van een hypotheek bestaat geen maximale leeftijd. Het kan dus ook als je wat ouder bent. In sommige gevallen heb je wel een overlijdensrisicoverzekering (ORV) nodig. Daaraan zit een leeftijdsgrens van 75 jaar. Ga je bijna met pensioen? Dan houden we rekening met je toekomstige inkomen, zodat je kosten beheersbaar blijven. En heb je overwaarde op je huidige woning? Dan kun je die inzetten voor je nieuwe huis.

man draagt isolatiemateriaal

Ontvang korting voor duurzaamheid

Rabobank stimuleert duurzaamheid waar het kan. Bouw je een woning die voldoet aan de nieuwste duurzaamheidsnormen. Dan belonen we dit met korting op je hypotheekrente. Hierdoor zijn straks je energiekosten én hypotheeklasten lager. Kijk hier voor de mogelijkheden.

Denk aan voorfinanciering

Plankosten. Zo heten alle uitgaven die je als deelnemer aan een CPO-project moet doen vóór je een hypotheek kunt afsluiten. Voor een architect, constructeur, procesbegeleider en technisch adviseur, bijvoorbeeld. En voor een omgevingsvergunning. Al deze kosten moet je zelf voorfinancieren, grotendeels met eigen geld. In CPO-projecten gaat het meestal om 5 tot 10 procent van de uiteindelijke woningprijs. Kost jouw woning met grond straks bijvoorbeeld € 300.000, houd dan dus rekening met een voorfinanciering van € 15.000 tot € 30.000.

drie mannen bespreken verbouwing

Vraag een subsidie aan

Als CPO’er kom je misschien in aanmerking voor een regeling of subsidie. Onderzoek daarom welke regelingen de provincie en je gemeente aanbieden. En kijk ook naar de Stimuleringsregeling Wonen en Zorg (SWZ). Deze regeling, gericht op 55-plussers, maakt elk jaar budget vrij voor initiatiefnemers van vernieuwende vormen van wonen. Rabobank is een van de deelnemers aan deze stimuleringsregeling.

Vraag subsidie aan
man en vrouw op bankje

Michel van Schaik

Directeur Zorg Rabobank

“Voor een prettige oude dag is het belangrijk om te investeren in een geschikte woning en een sociaal netwerk. De Rabobank ondersteunt dit door de inzet van kennis, netwerken en kapitaal. Samen investeren we in een vitale gemeenschap.”

toolkit

Bouw voordelig samen

Bouwen is nooit goedkoop, maar samen bouwen is wel een stuk voordeliger. Daar zijn verschillende redenen voor. Veel organisatie en regelwerk kun je zelf doen. Door ontwikkelaar en makelaar over te slaan, hoef je niet tegen de markt op te bieden en bouw je tegen kostprijs. Ook kun je grootschalig inkopen en woningen efficiënter opbouwen. En nog een meevaller: er zijn veel gemeentes die collectieve woonprojecten financieel steunen.

Doe inspiratie op tijdens het CPO-webinar

Hier hoor je alle details van samen bouwen. Laat je informeren en inspireren door sprekers. Ontmoet ervaren zelfbouwers en geïnteresseerden zoals jijzelf.

koffie kopjes

Op onze adviseurs kun je bouwen

Benieuwd wat jouw mogelijkheden zijn? Een adviseur van Rabobank kijkt graag naar je situatie en al je bijbehorende vragen. Gratis en vrijblijvend. Meteen een afspraak maken? Dat doe je zelf eenvoudig online.