Moeder met kind

Financieel klaar voor je kind

Vooraf is het vaak lastig om in te schatten wat een kind kost. En als je zelf zwanger bent of je partner dat is, dan staat je hoofd er vaak ook niet naar om dit uit te zoeken. Meestal is dat niet anders na de bevalling: je hebt genoeg aan je hoofd. Daarom vertellen wij je nu snel alles wat je als nieuwe ouder moet weten.

Een nieuwe situatie

Er verandert veel als je eenmaal vader of moeder bent. De extra persoon in je huis wil aandacht, maar dat niet alleen: luiers, (fles-) voeding en baby-olietjes zijn nu vaste toevoegingen aan je boodschappenlijstje. Maar naast meer boodschappen krijg je ook te maken met hoger water- en energieverbruik. En eventueel met kinderopvangkosten. Goed om je daar bewust van te zijn.

Alles voor je baby

Volgens het Nibud zijn dit de gemiddelde, eenmalige kosten voor de babyuitzet. Dus voor de basisbenodigdheden die jouw kleintje in het begin nodig heeft: 

Kleding€ 91,50
Verzorging€ 164,90
Babykamer€ 361,50
Totaal € 617,90


Bron: het Nibud

Aan luiers geven ouders gemiddeld € 24 per maand uit. Ook gaan veel vaders en moeders meteen achter andere spullen aan. Zoals buggy’s, kinderstoelen, traphekjes en flesverwarmers. Onthoud dat je veel van deze aankopen zo duur kunt maken als je zelf wilt: met slim prijsvergelijken kun je weleens geld besparen.

Makkelijk besparen

Omdat je veel van de extra spullen niet meteen nodig hebt, kun je aankijken of je bijvoorbeeld meubeltjes en kleren van familie en vrienden krijgt. Zijn hun kinderen inmiddels alweer wat ouder? Dan hebben ze misschien wel handige spullen die je van ze over kan nemen. Kortom: je kunt gemakkelijk besparen als je wat rondvraagt.

Maak potjes

Wil je zeker weten dat je overal klaar voor bent? Maak dan een potje om de babykosten op te vangen. En wil je goed voorbereid zijn op de toekomst van je kind? Open dan na de geboorte meteen een spaarrekening voor je kind. Bij 65% van de spaarrekeningen voor jonge kinderen wordt een maandelijkse inleg tussen de € 25 en € 60 gedaan. Hoe vroeger je begint, hoe meer er later voor jouw kind mogelijk is. Meer weten over Rabobanks kinderspaarrekening?

De Rabo KidsSpaarWijzer is een handige tool waarmee je je oriënteert op de toekomstige kosten van je kind. Zo vind je een overzicht van de kosten voor de komende jaren en hoeveel een studie kost. Ook vertellen ouders over hun ervaringen en kosten binnen het gezin.

Ga naar de Rabo KidsSpaarWijzer