Twee jongens op een bankje met Ipad

Waarom sparen?

Een veelgehoorde uitspraak is dat sparen bij lage rente weinig zin heeft. Maar sparen is nog steeds een goede manier om met weinig risico een reservepotje op te bouwen. Dat is ook de bedoeling van sparen: geld apart zetten dat je niet direct nodig hebt. Op deze pagina lees je meer over het nut van sparen en welke factoren hierop van invloed zijn.

Wasmachine

Buffer of spaardoel

Is sparen nog zinvol? Jazeker! Sparen is zinvol als je bijvoorbeeld een reservepotje wilt opbouwen voor onverwachte uitgaven. Denk hierbij aan het verplichte eigen risico van de zorgverzekering, een nieuwe wasmachine of een kapotte cv-ketel. Zo voorkom je dat je geld tekort komt of moet lenen bij onverwachtse uitgaven. Volgens het Nibud moet je voor een gezin met twee kinderen al denken aan een minimale buffer van ongeveer € 5.000.

Naast het opbouwen van een buffer kan sparen voor een specifiek doel ook zinvol zijn. Zo zijn er veel mensen die sparen voor de toekomst van hun kind, een auto of een vakantie.

Lees meer over het opbouwen van een buffer

Hoeveel is mijn spaargeld waard?

De waarde van je spaargeld hangt af van drie factoren: rente, inflatie en belasting over je spaargeld. Hieronder leggen we uit hoe dit zit.

1. Rente

Spaarrente kun je zien als de prijs die banken betalen om over spaargeld te kunnen beschikken. De prijs van geld wordt bepaald door vraag en aanbod. Als er veel vraag en weinig aanbod is, stijgt de prijs. Op dit moment is er een ruim aanbod, waardoor de rente laag is.

Bekijk de actuele spaarrentes

2. Inflatie

De inflatie is de stijging van het algemene prijspeil. Als de inflatie oploopt, kun je minder kopen met je geld. Ga maar eens na: wat kon je 20 jaar geleden kopen voor € 10 en wat koop je er nu voor?

Stel dat de spaarrente hoger is dan de inflatie, dan wordt je spaargeld meer waard. Als de inflatie hoger is dan de spaarrente, dan wordt je geld ongemerkt minder waard. Dat kun je zien in de grafiek hieronder.

Grafriek inflatie

3. Belasting over je spaargeld

Los van rente en inflatie betaal je mogelijk belasting over je spaargeld. Over de eerste € 50.000 (zonder fiscale partner) van je netto vermogen hoef je in 2021 geen belasting te betalen. Dit heet het heffingsvrij vermogen. Met een fiscale partner is het heffingsvrij vermogen € 100.000. Heb je meer vermogen dan € 50.000 (of € 100.000)? Dan betaal je over het meerdere belasting. De Belastingdienst rekent hiervoor met een fictief rendement.

Geldmunten

Alternatieven om meer uit je spaargeld te halen

Het begint meestal bij sparen. Maar wanneer je voldoende buffer hebt opgebouwd, zijn er verschillende alternatieven om meer uit je spaargeld te halen. Denk bijvoorbeeld aan beleggen of je pensioenpotje aanvullen. Nieuwsgierig naar de alternatieven voor je spaargeld? Wij hebben een aantal opties voor je op een rijtje gezet.

Lees meer over de alternatieven

Klaar om te starten met sparen?

Je weet nu dat sparen nog steeds een goede manier is om een reservepotje op te bouwen. Begin daarom met sparen en bouw een goede buffer op. Bekijk de verschillende mogelijkheden en open een spaarrekening die bij jou past.