Gezond financieren van groei - Financieel plan

Waarom sparen?

Een veelgehoorde uitspraak is dat sparen bij lage rente weinig zin heeft. Maar sparen is nog steeds een goede manier om met weinig risico een reservepotje op te bouwen. Dat is ook de bedoeling van sparen: geld apart zetten dat je niet direct nodig hebt. Op deze pagina lees je meer over het nut van sparen en welke factoren hierop van invloed zijn.

Buffer of spaardoel

Sparen is zinvol als je bijvoorbeeld een reservepotje wilt opbouwen voor onverwachte uitgaven. Denk hierbij aan het verplichte eigen risico van de zorgverzekering, een nieuwe wasmachine of een kapotte cv-ketel. Zo voorkom je dat je geld tekort hebt of moet lenen. Het Nibud adviseert per huishouden een spaarbuffer van minimaal € 5.000 voor dit soort situaties.

Naast het opbouwen van een buffer kan sparen voor een specifiek doel ook zinvol zijn. Zo zijn er veel mensen die sparen voor de toekomst van hun kind, een auto of een vakantie.

Lees meer over het opbouwen van een buffer

Hoeveel is mijn spaargeld waard?

De waarde van je spaargeld hangt af van drie factoren:

1. Rente

Spaarrente kun je zien als de prijs die banken betalen om over spaargeld te kunnen beschikken. De prijs van geld wordt bepaald door vraag en aanbod. Als er veel vraag en weinig aanbod is, stijgt de prijs. Op dit moment is er een ruim aanbod, waardoor de rente laag is.

2. Inflatie

De inflatie is de stijging van het algemene prijspeil. Als de inflatie oploopt, kun je minder kopen met je geld. Ga maar eens na: wat kon je 20 jaar geleden kopen voor € 10 en wat koop je er nu voor?

Stel dat de spaarrente hoger is dan de inflatie, dan wordt je spaargeld meer waard. Als de inflatie hoger is dan de spaarrente, dan wordt je geld ongemerkt minder waard. Dat kun je zien in de grafiek hieronder.

Spaarrente en inflatie

3. Belasting over je spaargeld

Los van rente en inflatie betaal je mogelijk belasting over je spaargeld. Over de eerste € 50.000 (zonder fiscale partner) van je netto vermogen hoef je in 2021 geen belasting te betalen. Dit heet het heffingsvrij vermogen. Met een fiscale partner is het heffingsvrij vermogen € 100.000. Heb je meer vermogen dan € 50.000 (of € 100.000)? Dan betaal je over het meerdere belasting. De Belastingdienst rekent hiervoor met een fictief rendement.

Alternatieven om meer uit je spaargeld te halen

Het begint meestal bij sparen. Ben je benieuwd naar de alternatieven voor je spaargeld? Wij hebben een aantal opties op een rijtje gezet.

Lees meer over de alternatieven Check de actuele spaarrentes