VandeStreek - bierbrouwerij financieren

Zo financierde VandeStreek zijn brouwerij

Een eigen bierbrouwerij starten vereist een forse investering. Door slim te financieren vergaarden Ronald en Sander van de Streek een startkapitaal van €1 miljoen en konden ze aan de slag. Dit jaar breiden de broers zelfs fors uit.

Commerciële verkoop van bier

Voor de geschiedenis van Brouwerij VandeStreek moeten we terug naar het jaar 2010. Beide broers hebben een keurig nette kantoorbaan, maar willen graag iets met hun handen doen. In hun vrije tijd brouwen ze in het appartement van Sander hun allereerste biertje. Na drie jaar hobby-brouwen besluiten de twee het serieuzer aan te pakken. Ze huren ruimte in een brouwerij en starten met de commerciële verkoop van hun bier.

“Na twee jaar groeien hadden we echt een eigen productiefaciliteit nodig.”

Met succes. "Na twee jaar hadden we al negen verschillende brouwerijen moeten gebruiken om aan de vraag te voldoen en was de situatie eigenlijk onhoudbaar geworden", vertelt Ronald. "We hadden zo langzaam maar zeker echt een eigen productiefaciliteit nodig. Het was de zomer van 2015. Mijn broer kwam terug van vakantie en zei doodleuk: ik ga mijn baan opzeggen. Niet heel veel later ging het bedrijf waar ik voor werkte failliet. Het was nu of nooit, we moesten gaan investeren."

Brouwerij VandeStreek schaft nieuwe tanks aan

Video

Slim alternatief voor crowdfunding

Aanvankelijk willen de twee een crowdfundingcampagne organiseren. Eerst maar eens bij honderd mensen €5.000 lospeuteren, is het plan. Maar het loopt allemaal net even anders. "We hadden een plan geschreven en dat met vrienden, kennissen en familieleden gedeeld", vervolgt Ronald. "Via via is dat bij een investeerder terecht gekomen. Die stelde voor om de helft van het bedrag in één keer op tafel te leggen en daarna naar de bank te gaan. Zo is het ook gebeurd."

Ronald en Sander gebruiken de eerste €500.000 om productiemiddelen te kopen. "De grote biervergistingstanks van 35 en 70 hectoliter zijn we gaan leasen bij de Rabobank. Daarmee blijf je gewoon eigenaar, maar betaal je in maandelijkse termijnen. De cash die daarmee vrijkomt gebruik je voor je bedrijfsvoering. Met alleen apparatuur ben je er namelijk nog lang niet, je moet ook ingrediënten kopen, de huur van je pand betalen en het salaris van medewerkers storten."

Welk bedrijfsmiddel wil jij aanschaffen?

Ontdek de voordelen van Rabo Lease
VanDeStreek

Uitbreiding zorgt voor groei

Spijt van hun beslissing om helemaal voor het bierbrouwen te gaan? Geen dag, benadrukt Ronald. Dat hun biertjes in de smaak vallen, helpt natuurlijk mee. De vraag neemt nog steeds ieder jaar toe en onlangs breidde Brouwerij VandeStreek zelfs uit, met vijf nieuwe tanks. "We zaten het laatste jaar steeds vaker helemaal vol. Met deze extra capaciteit kunnen we seizoensproducten maken, zoals een zomerbier."

“Hadden we eerst moeten sparen, dan zou het een paar jaar duren voordat die tanks hier hadden gestaan.”

Ook voor deze nieuwe investering hebben de broers voor Rabo Lease gekozen. "Voor ons was dat besluit snel genomen. Hadden we eerst het hele bedrag moeten sparen, dan zou het zeker nog een paar jaar duren voordat die tanks hier hadden gestaan. Nu zijn de spullen gewoon van ons en betalen we elke maand een vast bedrag." Op die manier behoudt het bedrijf voldoende financiële ruimte voor het betalen van de rekeningen.

Een merk bouwen

Met de nieuwe biertanks is de productiecapaciteit van VandeStreek in één klap verdubbeld naar 500.000 liter. De brouwerij kan in potentie nu doorgroeien naar een productie van 1 miljoen liter per jaar.

"Wil je als brouwerij succesvol worden, dan is het belangrijk dat je een merk bouwt. De Texelse Bierbrouwerij heeft Skuumkoppe, Jopen Bier draait vooral op Mooie Nel. Zo zijn wij een paar jaar geleden gestart met het brouwen van alcoholvrij speciaalbier: VandeStreek Playground.

Dat bleek vrijwel meteen een schot in de roos", aldus Ronald. Die daaraan toevoegt dat het toch ook wel een kwestie van geluk was. Inmiddels draait de helft van de brouwerij op dit product. "Dit bier is voor ons dé ingang bij nieuwe klanten. En dus ontzettend belangrijk voor onze verdere groei."

Ronald Van de Streek

3 tips van Ronald van de Streek

  1. Houd grip op je financiën en zorg dat je dagelijks bijhoudt wat eruit gaat en binnenkomt.
  2. Twijfel je over een nieuwe investering? Vraag jezelf dan af of je er blijer van wordt. Dat is voor ons in ieder geval een belangrijke graadmeter.
  3. Wordt je bedrijf steeds groter, zorg dat de sfeer niet verloren gaat. Je product wordt beter als je mensen er lol in hebben.