10 manieren om innovatie te financieren Rabobank

Innovatie financieren: ken jij deze 10 opties?

Nieuwe producten ontwikkelen. Een ander businessmodel op poten zetten. Op welke innovatie je ook mikt, zonder geld kom je geen steek verder. Van een lening bij je familie tot een borgstellingskrediet, dit zijn 10 veel toegepaste manieren om je vernieuwingsdrift te financieren.

1. Zakelijke lening bij de bank

De bank is voor veel ondernemers nog steeds de belangrijkste financieringspartner. Met een zakelijke lening kun je jouw ambities werkelijkheid maken.

Benieuwd of jouw financieringsbehoefte haalbaar is? Doe hier de check. Je weet dan binnen een paar minuten of je in aanmerking komt voor een bedrijfskrediet.

pluspunten en minpunten

Voordeel

Al je financiële zaken onder één dak

Nadeel

Jaarcijfers en prognoses opstellen kan lastig zijn

2. Friends, family & fans

Heb je een innovatief idee? Je kunt de geldschieters dicht bij huis zoeken. Dit zijn de zogeheten friends, family & fans. In de praktijk zijn het vooral starters met een innovatief idee die hiervoor kiezen. Je bepaalt dan onderling de voorwaarden van de lening.

Maak van tevoren heel duidelijke afspraken. Over de rente die je verschuldigd bent en de termijn waarbinnen het geld moet zijn terugbetaald bijvoorbeeld. Leg die afspraken vast in een contract. Dat heb je nodig om de lening in de boekhouding te kunnen opnemen. Helaas voor de bekenden die in je plan geloven: profiteren van fiscale voordelen is er niet bij.

pluspunten en minpunten

Voordeel

Meestal gunstige leenvoorwaarden

Nadeel

Onduidelijke afspraken kunnen leiden tot ruzie

3. Borgstellingskrediet

Lenen waarbij de Nederlandse overheid deels garant staat: dat is een borgstellingskrediet. Deze mogelijkheid biedt ondernemers die weinig zekerheden kunnen bieden toch de kans op een financiering. Met een borgstellingskrediet op zak kom je namelijk sneller in aanmerking voor een regulier bedrijfskrediet.

Wil je weten of je aanspraak maakt op een borgstellingskrediet? Maak dan een afspraak. Wij beoordelen of je hiervoor in aanmerking komt voor een borgstelling. Ook regelen wij de administratieve afhandeling van de aanvraag voor je.

pluspunten en minpunten

Voordeel

Vergoot je kans op een lening

Nadeel

Je betaalt een eenmalige provisie

4. Subsidies

Ga je een nieuw product ontwikkelen? Je zou wel gek zijn als je niet onderzoekt of je in aanmerking komt voor een subsidie. De bekendste subsidie voor innovatie is de WBSO. Deze fiscale stimuleringsmaatregel is er voor ondernemers die technisch innovatieve processen of producten ontwikkelen. Per medewerker kan dit tot € 23.000 korting op de loonbelasting opleveren.

4 innovatiesubsidies die jij kunt aanvragen

pluspunten en minpunten

Voordeel

Goedkoop geld

Nadeel

Strenge voorwaarden

5. Leasen

Innoveren kan betekenen dat je een nieuw apparaat, machine of transportmiddel nodig hebt. Denk aan een elektrische auto, een 3D-printer of zonnepaneel. Zakelijk leasen kan dan een aantrekkelijke optie zijn. Met financial lease ben je meteen economisch eigenaar van het bedrijfsmiddel en profiteer je van fiscale voordelen zoals investeringsaftrek en afschrijving.

Je hoeft zo niet in één keer een flink bedrag op tafel te leggen. Dat geld kun je gebruiken voor activiteiten die de groei van je bedrijf aanjagen: een marketingcampagne, extra medewerkers of een nieuwe digitale tool bijvoorbeeld.

Check of Financial Lease iets voor jou is

pluspunten en minpunten

Voordeel

Meer werkkapitaal en geen eigen geld nodig

Nadeel

Je betaalt maandelijks rente en aflossing

6. Crowdfunding

Deze vorm van financieren is met name populair onder startups, kleine ondernemers met een innovatief idee. Dat kan een nog te ontwikkelen product zijn, maar ook een marketingcampagne of concreet uitbreidingsplan voor een buitenlandse markt. Je vraagt hiermee aan het publiek om een financiële bijdrage te leveren.

Lees meer over crowdfunding

pluspunten en minpunten

Voordeel

Naamsbekendheid groeit

Nadeel

Zeer tijdintensief

7. Microfinanciering

Microfinanciering is het stimuleren van de kredietverlening aan bedrijven, zodat zij hun onderneming kunnen opzetten en kunnen groeien. Microfinanciering is beschikbaar voor zowel startende als bestaande ondernemers die niet over voldoende middelen beschikken of te weinig zekerheid bieden voor een krediet bij een reguliere bank.

pluspunten en minpunten

Voordeel

Je krijgt er een coach bij

Nadeel

Vaak word je persoonlijk aansprakelijk gesteld

8. Innovatie Lening

Heb jij een innovatief plan dat de potentie heeft om de wereld een beetje mooier te maken? De Rabobank biedt hiervoor de Innovatie Lening. Deze financiering heeft betrekking op vier thema's.

circulaire economievernieuwende toepassingen in de voedselindustrieinnovaties om energiebronnen duurzamer te benuttenslimme oplossingen om de zorgsector vooruit te helpen

De Innovatie Lening is ook toegankelijk voor ondernemers die nog weinig zekerheden kunnen inbrengen.

Check of jij in aanmerking komt voor een Innovatie Lening

pluspunten en minpunten

Voordeel

De eerste twee jaar aflossingsvrij

Nadeel

Niet mogelijk in elke sector

9. Informal investors

Ze worden ook wel business angels genoemd. Mensen die goed hebben geboerd en een deel van hun vermogen in andere bedrijven investeren. Vaak gaat het om (ex-)ondernemers.

Een informal investor heeft vaak kennis, ervaring en een netwerk waar je gebruik van kunt maken. Je moet wel openstaan voor de adviezen en extra begeleiding, anders wordt de samenwerking waarschijnlijk geen succes. Een persoonlijk klik tussen jou en de business angel is dan ook essentieel.

Money Meets Ideas is het informal investing platform van de Rabobank. Het platform organiseert regelmatig bijeenkomsten waarbij informal investors ondernemers ontmoeten die op zoek zijn naar risicodragend kapitaal en expertise.

pluspunten en minpunten

Voordeel

Profiteren van kennis en netwerk

Nadeel

Meestal minder zeggenschap in je bedrijf

10. Eigen geld

Deze logische optie mag niet ontbreken. Heb je vertrouwen in de toekomst van je bedrijf en durf je het aan om er eigen geld in te steken? Je spaarrekening is de snelste weg naar kapitaal. Doe dit alleen als je voldoende geld in kas hebt om in ieder geval de komende tijd alle rekeningen te betalen.

Begin met sparen of beleggen

pluspunten en minpunten

Voordeel

Geen rente en aflossing

Nadeel

Minder werkkapitaal