Kennismakers over het belang van een goed netwerk

Selma en Alain wilden beiden iets doen met hun passie. Selma startte een onderneming die voedselverspilling op de kaart zet en Alain een bureau in social media marketing. Beiden zagen hoe ze met een goed netwerk van specialisten en door samenwerking sneller konden groeien. Hoe kom je in contact met de juiste experts en hoe kun je snel verder opschalen?

Samenwerken is gebruikmaken van elkaars netwerk

Selma zette haar onderneming Instock op door samen te werken met verschillende netwerken. Zoals de horeca, boeren en telers. Door deze samenwerking met verschillende sectoren kon ze een groothandel oprichten die voedselverspilling tegengaat. Producten die overblijven door afwijkende maten, verkeerde labels of overschot worden via haar groothandel verkocht. Een duurzaam samenwerkingsverband die niet alleen háár onderneming snel en duurzaam heeft laten groeien, maar ook andere ondernemingen.

Samenwerken met andere bedrijven kan op veel verschillende manieren en in verschillende rechtsvormen. Een strategische partner op het oog? Denk dan goed na over de juiste rechtsvorm.

Financieren van je onderneming: zekerheden inbrengen

Toen Alain zijn bureau startte, kreeg hij hulp van twee strategische investeerders. Ze fungeerden ook als mentor. De volgende stap van zijn onderneming kon hij financieren met een ondernemerskrediet. Selma was met haar bedrijf op een punt gekomen om verder te investeren en kwam via haar netwerk in contact met een investeringsmaatschappij die zich richt op sociale ondernemingen. Ze koos voor een lening met ontbindende voorwaarden die eventueel later omgezet kan worden in aandelen.

Er zijn vele manieren om je onderneming te financieren in zowel de start- als de groeifase. Een financier vraagt dan meestal welke financiële zekerheden je zelf kunt inbrengen. Veel ondernemers tekenen privé mee bij een financieringsaanvraag. Dit kan natuurlijk, maar er zijn meerdere opties.

Wist je dat...

Wist je dat je mogelijk in aanmerking komt voor een subsidie wanneer je samen werkt met andere bedrijven aan een nieuw, innovatief product? Zo'n financieel steuntje in de rug kan jullie helpen een innovatie te ontwikkelen of door te voeren die anders misschien niet van de grond was gekomen.

Kennismakers

In Kennismakers helpen ondernemers elkaar om zaken anders aan te pakken. Ze delen tips, ervaringen en praten over uitdagingen. Waarin lijken ze op elkaar? En wat doen ze anders? De kennis van de één, helpt de ander verder.

Hou je solvabiliteit op peil

Selma en Alain kijken allebei naar manieren om de solvabiliteit te verbeteren. Solvabiliteit is de verhouding tussen je zakelijke eigen vermogen en je zakelijke totale vermogen (je eigen én vreemd vermogen). Het is een belangrijk kengetal, voor de gezondheid van je bedrijf én om inzicht houden in je financiële situatie. Vaak geldt: hoe hoger je solvabiliteit, hoe gezonder je bedrijf. En hoe gezonder je bedrijf, hoe groter de kans dat de bank jouw plannen wil financieren. Naast solvabiliteit zijn er nog een aantal belangrijke kengetallen die je hierbij kunnen helpen.

Ook handig om te weten

Elk bedrijf kan een stapje zetten naar groei. Let op deze punten als je plannen gaat maken om te groeien met je bedrijf:

Selma

Selma is medeoprichter van InstockMarket, een sociale onderneming die voedselverspilling op de kaart zet. Ze begon met een aantal restaurants waar chefs dagelijks koken met producten die anders verspild zouden worden. Omdat er zoveel vraag is van andere restaurants werd de onderneming een groothandel voor de horeca. Op dit moment koken er 200 chefs in Nederland dagelijks met de ‘geredde’ producten. InstockMarket is ook een schakel tussen de horeca, boeren en telers en producenten.

“Als sociale onderneming zijn niet alleen de financiële middelen belangrijk, maar vooral ook of je een klik met de investeerder hebt.”

Florian

Met zijn bureau in socialmediamarketing Monkeys & Bananas wist Alain een gat in de markt te vinden. Zijn bureau bedenkt campagnes voor social media en zorgt dat de juiste doelgroep van een klant de uitingen te zien krijgt. Monkeys & Bananas werkt voor verschillende grote bedrijven. Alain kon beginnen dankzij twee kleine, strategische investeerders: een ondernemer en een marketingdirecteur bij een grote organisatie die ook meteen zijn mentors waren. Een van zijn twee partners is zus Meraux, die later op aanraden van de investeerders compagnon werd.

“We hebben altijd wel mensen om ons heen bij wie we advies kunnen inwinnen. We vinden het gewoon prettig om met mentoren te werken.”

phone

Hulp nodig?