Kennismakers

Kennismakers over de balans tussen people, planet en profit

In Kennismakers gaan ondernemers met elkaar in gesprek om kennis en ervaringen te delen. In deze aflevering: Crisow en Koen. Crisow geeft oude stadsbomen een tweede leven, Koen maakt milieuvriendelijke uitvaartkisten. Ze hebben allebei een sociale onderneming, waarbij de mens én natuur op één staat. Hoe gaan zij om met de balans tussen people, planet en profit?

Kennismakers

Sociaal ondernemen

Het maken van winst is niet het eerste wat Crisow en Koen drijft. Beide ondernemers zetten mens én natuur op de eerste plaats. Ze hebben dan ook allebei een sociale werkplaats, met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En ze weten goed wat ze willen: overal waar ze kunnen waarde toevoegen. En dat werkt, want ze zijn inmiddels behoorlijk gegroeid in personeel en omzet.

Winst is wel noodzakelijk

Ook al staat winst niet altijd voorop, het is natuurlijk wel een noodzakelijkheid voor beide ondernemers. Daarom let Crisow goed op zijn cashflow, werkt hij met een forecast en stuurt hij elke maand bij. Want de huidige cashflow bepaalt hoe hard het bedrijf kan groeien.

Koen houdt natuurlijk ook netjes een ‘huishoudboekje’ bij en haalt geld uit de verkoop van zijn uitvaartkisten, die hij via zijn webshop gewoon direct aan de consument verkoopt. Wat overigens vrij uniek is in zijn branche. En de winst die hij maakt? Die gaat gewoon terug het bedrijf in om nóg meer impact te kunnen maken.

Kennismakers

In Kennismakers helpen ondernemers elkaar om zaken anders aan te pakken. Ze delen tips, ervaringen en praten over uitdagingen. Waarin lijken ze op elkaar? En wat doen ze anders? De kennis van de één, helpt de ander verder.

Wil jij ook duurzamer ondernemen?

Zit je er zelf aan te denken om duurzamer te ondernemen? We helpen ondernemers graag met uitdagingen en kansen van deze tijd. Zo zijn er verschillende financieringsmogelijkheden en programma’s die specifiek gericht zijn op duurzaam ondernemen. Liever eerst persoonlijk contact met de bank om je investering te bespreken? Dat begrijpen we! Maak een gratis afpraak om je vragen te stellen.

Kennismakers

Crisow

Crisow heeft een zagerij en verwerkt mijn zijn bedrijf Stadshout voornamelijk hout uit stedelijke gebieden. Zo geeft hij een tweede leven aan bomen die toch al gekapt worden. Zijn klanten zijn voornamelijk gemeenten of buurtinitiatieven.

“Als de omgeving er beter van wordt, dan wordt het voor iedereen beter. Inclusief onszelf.”

Kennismakers

Koen

Koen maakt met zijn bedrijf Fair Coffins ongeveer 1.500 ecologische uitvaartkisten per jaar. Op de sociale werkplaats heeft hij inmiddels 20 man personeel. Hij probeert door middel van deze werkplaats een écht 'ontwikkelingsbedrijf' neer te zetten.

“Eco moet de nieuwe norm worden, zonder dat daarvoor bijbetaald hoeft te worden”

phone

Hulp nodig?