Een auto leasen bij Rabobank: de 10 meestgestelde vragen

Hoe snel heb ik een offerte? Wat is bijtelling ook alweer? Dit soort vragen krijgen we bijna dagelijks van ondernemers die een auto of bus zakelijk willen leasen. Assetspecialist Ralf Heijmans van Rabo Lease geeft antwoord op de tien meestgestelde vragen.

Meestgestelde vragen

1. Welke keuzes heb ik bij het leasen van een zakelijke auto?

Je kunt kiezen uit financial lease en operational lease. Rabo Lease is financial lease. Je kiest je auto of bus dan zelf uit bij de dealer van jouw keuze en je bent vanaf dag één economisch eigenaar van het voertuig.

Je profiteert dus meteen van fiscale voordelen als renteaftrek, btw-teruggave en afschrijving. Rijd je in een bus, bestelwagen of een personenauto die bestemd is voor het beroepsvervoer? Dan heb je ook recht op investeringsaftrek.

Operational lease

Netto operational lease lijkt op huren. De bedrijfswagen blijft in bezit van de leasemaatschappij. De auto staat dus niet op je balans en van investeringsaftrek en afschrijving is daarom geen sprake. Je hebt meestal wel de mogelijkheid om aan het einde van de looptijd eigenaar te worden van het voertuig, meestal tegen een van tevoren overeengekomen bedrag.

Kies je voor operational lease waarin alle bijkomende kosten als het onderhoud in het contract zijn opgenomen, dan praten we over full operational lease.

Vergelijk financial lease en operational lease
2. Hoe werkt het leasen van meerdere auto's tegelijk?

Je kunt meerdere auto’s tegelijk leasen. In één online aanvraag kunnen maximaal vijf auto's worden opgenomen. Dat werkt het beste als de voertuigen op (ongeveer) hetzelfde moment worden geleverd. Het leasebedrag wordt namelijk in één keer uitbetaald bij levering van de laatste auto.

Worden de auto's op verschillende momenten geleverd of wil je meer dan vijf auto's tegelijk leasen? Vul dan afzonderlijke aanvragen in of neem telefonisch contact met ons op.

3. Is leasen niet erg duur?

Dat is maar net hoe je er naar wilt kijken. Wie in één keer het aankoopbedrag op tafel legt, is qua directe kosten inderdaad goedkoper uit. Maar er is ook een breder perspectief. Door te leasen hou je geld vrij voor de groei van je onderneming. Zo kun je investeringen blijven doen die niet mogelijk zouden zijn als je de auto uit eigen middelen had betaald.

Wil je weten hoeveel je maandelijks betaalt als je een auto of bus leaset via Rabo Lease? Met onze calculator krijg je in één minuut een indicatie.

Maandbedrag berekenen
4. Wat is inbegrepen bij het maandbedrag?

Het maandbedrag bij Rabo Lease bestaat uit rente en aflossing. Verzekering, onderhoud en reparaties zijn niet inbegrepen. Je kiest zelf waar je deze zaken regelt.

5. Ik ben zzp'er, kan ik dan ook een zakelijke auto leasen?

Dat kan zeker. Ook als je pas één of twee jaar als ondernemer bezig bent, is zakelijk leasen mogelijk. Doordat de auto zelf het onderpand is, hoef je in principe geen andere zekerheden in te brengen.

Lees meer over leasen voor zzp'ers
6. Hoe lang duurt het voordat ik van Rabobank een offerte krijg?

Dat is in de meeste gevallen zo geregeld. Bij Rabo Lease kun je eerst je maandbedrag uitrekenen, maar ook meteen een offerte aanvragen. Log in met je Rabo Scanner en laat weten om welke auto het gaat. Kies vervolgens de looptijd. In de meeste gevallen krijg je al binnen een paar minuten een offerte op je scherm en in je Berichten Inbox. Met deze offerte achter de hand kun je meteen naar de dealer om je zakelijke auto of bus te bestellen.

7. Kan ik ook een deel zelf financieren?

Dat is zeker mogelijk. Bijvoorbeeld wanneer je een auto wilt inruilen. Je kunt de opbrengst dan gebruiken om een deel van de nieuwe bedrijfsauto uit eigen zak te financieren. Voor het resterende bedrag wordt vervolgens een leasecontract afgesloten.

Ook de btw kun je tijdelijk meefinancieren. Je hoeft deze dan niet zelf voor te schieten. Je betaalt de btw na een of twee kwartalen aan ons terug.

8. Hoe lang zit ik aan een leasecontract vast?

De looptijd van een leasecontract wordt altijd uitgedrukt in maanden. Hoe langer de looptijd, hoe lager de maandlasten. Een langere looptijd is onderaan de streep wel iets duurder, omdat je over een langere periode rente betaalt.

Als het om tweedehands auto's gaat, kiezen veel ondernemers voor een iets kortere looptijd, van 36 maanden bijvoorbeeld. Maar de cv-monteur die vooral in eigen regio actief is en daarom weinig kilometers maakt, kan gerust een langere periode van bijvoorbeeld 60 maanden overwegen.

Kiezen voor de juiste looptijd is vooral een persoonlijke afweging. Ben je iemand die het liefst elke twee jaar in een nieuwe auto rijdt? Dan is het niet verstandig om een contract aan te gaan van 48 maanden of langer.

9. Kan ik extra opties meefinancieren?

Bij Rabo Lease kan dat zeker. Het gaat dan bijvoorbeeld om de inrichting van een bestelbus, een imperiaal op het dak of het bestickeren van de buitenkant. Je hoeft dit niet per se door een dealer te laten verzorgen, maar kunt ook zelf de partijen uitzoeken. Natuurlijk moet je wel de facturen kunnen tonen.

10. Hoe zit het met de bijtelling?

Kies je voor het leasen van een zakelijke auto of bestelbus waar je ook privé in gaat rijden, dan moet je rekening houden met bijtelling. De fiscus belast deze privé-kilometers met een heffing, de zogeheten bijtelling. Die bedraagt 22% van de cataloguswaarde van de auto. Bij volledig elektrische bolides is dat percentage in 2020 8%.

Komen jouw privékilometers in één jaar niet boven 500 kilometer? Dan vervalt de bijtelling. Je moet dit dan wel in een gedetailleerd rittenoverzicht kunnen voorleggen aan de Belastingdienst.