Een auto leasen bij Rabobank: de 10 meestgestelde vragen
Hoe snel heb ik een lease-aanbod? Wat is bijtelling ook alweer? Dit soort vragen krijgen we bijna dagelijks van ondernemers die een auto of bus zakelijk willen leasen. Assetspecialist Ralf Heijmans van Rabo Lease geeft antwoord op de tien meestgestelde vragen.
Meestgestelde vragen
Je kunt kiezen uit financial lease en operational lease. Rabo Lease is financial lease. Je kiest je auto of bus dan zelf uit bij de dealer van jouw keuze en je bent vanaf dag één economisch eigenaar van het voertuig.
Je profiteert dus meteen van fiscale voordelen als renteaftrek, btw-teruggave en afschrijving. Rijd je in een bus, bestelwagen of een personenauto die bestemd is voor het beroepsvervoer? Dan heb je ook recht op investeringsaftrek.
Operational lease
Netto operational lease lijkt op huren. De bedrijfswagen blijft in bezit van de leasemaatschappij. De auto staat dus niet op je balans en van investeringsaftrek en afschrijving is daarom geen sprake. Je hebt meestal wel de mogelijkheid om aan het einde van de looptijd eigenaar te worden van het voertuig, meestal tegen een van tevoren overeengekomen bedrag.
Kies je voor operational lease waarin alle bijkomende kosten als het onderhoud in het contract zijn opgenomen, dan praten we over full operational lease.
Je kunt meerdere auto’s tegelijk leasen. Vul hiervoor afzonderlijke online aanvragen in. Je ontvangt voor elke auto een apart aanbod. Je kunt voor het leasen van meerdere auto's tegelijkertijd ook telefonisch contact met ons opnemen.
Dat is maar net hoe je er naar wilt kijken. Wie in één keer het aankoopbedrag op tafel legt, is qua directe kosten inderdaad goedkoper uit. Maar er is ook een breder perspectief. Door te leasen hou je geld vrij voor de groei van je onderneming. Zo kun je investeringen blijven doen die niet mogelijk zouden zijn als je de auto uit eigen middelen had betaald.
Wil je weten hoeveel je maandelijks betaalt als je een auto of bus least via Rabo Lease? Start vrijblijvend een online aanvraag, dan bereken je binnen 15 minuten een indicatie van je rente en maandbedrag.
Het maandbedrag bij Rabo Lease bestaat uit rente en aflossing. Verzekering, onderhoud en reparaties zijn niet inbegrepen. Je kiest zelf waar je deze zaken regelt.
Dat kan zeker. Ook als je pas één of twee jaar als ondernemer bezig bent, is zakelijk leasen mogelijk. Doordat de auto zelf het onderpand is, hoef je in principe geen andere zekerheden in te brengen.
Dat is in de meeste gevallen zo geregeld. Start je aanvraag online, vertel meer over de auto die je wilt leasen en geef inzicht in je transactiegegevens. Zo bereken je een indicatie van je rente en maandbedrag. Je kunt het aanbod nog aanpassen, bijvoorbeeld door de looptijd te veranderen of door te kiezen voor een slottermijn.
Bevalt het aanbod je? Dien je aanvraag dan in. Geen zorgen, je zit nog nergens aan vast. Een accountmanager neemt binnen een werkdag contact met je op om te laten weten of je aanvraag is goedgekeurd. Heb je de bevestiging binnen, dan kun je meteen naar de dealer om je zakelijke auto of bus te bestellen.
Dat is zeker mogelijk. Bijvoorbeeld wanneer je een auto wilt inruilen. Je kunt de opbrengst dan gebruiken om een deel van de nieuwe bedrijfsauto uit eigen zak te financieren. Voor het resterende bedrag wordt vervolgens een leasecontract afgesloten.
Ook de btw kun je tijdelijk meefinancieren. Je hoeft deze dan niet zelf voor te schieten. Je betaalt de btw na een of twee kwartalen aan ons terug.
De looptijd van een leasecontract wordt altijd uitgedrukt in maanden. Hoe langer de looptijd, hoe lager de maandlasten. Een langere looptijd is onderaan de streep wel iets duurder, omdat je over een langere periode rente betaalt.
Als het om tweedehands auto's gaat, kiezen veel ondernemers voor een iets kortere looptijd, van 36 maanden bijvoorbeeld. Maar de cv-monteur die vooral in eigen regio actief is en daarom weinig kilometers maakt, kan gerust een langere periode van bijvoorbeeld 60 maanden overwegen.
Kiezen voor de juiste looptijd is vooral een persoonlijke afweging. Ben je iemand die het liefst elke twee jaar in een nieuwe auto rijdt? Dan is het niet verstandig om een contract aan te gaan van 48 maanden of langer.
Bij Rabo Lease kan dat zeker. Het gaat dan bijvoorbeeld om de inrichting van een bestelbus, een imperiaal op het dak of het bestickeren van de buitenkant. Je hoeft dit niet per se door een dealer te laten verzorgen, maar kunt ook zelf de partijen uitzoeken. Natuurlijk moet je wel de facturen kunnen tonen.
Lease je een zakelijke auto of bestelbus waar je ook privé in gaat rijden, dan moet je rekening houden met bijtelling. De fiscus belast deze privé-kilometers met een heffing, de zogeheten bijtelling. Die bedraagt 22% van de cataloguswaarde van de auto. Bij volledig elektrische bolides is dat percentage in 2022 16% tot een drempelbedrag van 35.000 euro.
Het kan financieel interessant zijn om te kiezen voor een elektrische occasion van vóór 2022. Is de auto bijvoorbeeld in 2020 of 2021 op naam gesteld, dan blijft het lagere bijtellingspercentage uit dat jaar 60 maanden verbonden aan de auto. Ook een tweedehands elektrische auto kun je bij ons leasen.
Komen jouw privékilometers in één jaar niet boven 500 kilometer? Dan vervalt de bijtelling. Je moet dit dan wel in een gedetailleerd rittenoverzicht kunnen voorleggen aan de Belastingdienst.
Hulp nodig?
Bellen
Bel met één van onze medewerkers
Heb je de Rabo App?
Bel ons dan met de app. Ga naar 'Service', kies 'Contact' en kies 'Bel met één van onze medewerkers'. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.
Of kies hier het gewenste nummer
Voor acute gevallen is het nummer 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar
Voor vragen over het afsluiten en wijzigen van Interpolis ZorgActief voor je bedrijf
Voor alle overige vragen
Ben je financieel adviseur of accountant en wil je contact met een expert over een financieringsaanvraag van je zakelijke klant? Neem dan via mail contact op met de Intermediairdesk, of bekijk de pagina 'Intermediair voor zakelijke adviseurs'.