Financial lease

Maak kennis met financial lease: de financiële oplossing voor uw investeringen in bedrijfs- en transportmiddelen.

 • bereken direct uw maandbedrag
 • binnen één minuut duidelijkheid over uw aanvraag
 • leasen tot 100% van de aanschafwaarde

Lease uw bedrijfsmiddelen met financial lease

Financial lease is een vorm van financieren. U betaalt een vast bedrag per maand en wordt direct eigenaar van het bedrijfsmiddel. Dit levert mogelijk fiscale voordelen op. Financial lease is geschikt voor nieuwe en gebruikte bedrijfsmiddelen, met een aankoopprijs van minimaal € 5.000.

Zakelijke auto nodig?

Kies voor uw zakelijke auto ook voor financial lease. U investeert zonder uw eigen geld aan te spreken en kunt op korte termijn al de weg op. De auto is uw eigendom en u regelt zelf de aankoop, verzekeringen en het onderhoud. Een auto leasen met financial lease levert mogelijk fiscaal voordeel op, vraag uw boekhouder hiernaar. Financial lease is mogelijk voor auto’s en bestelwagens vanaf € 5.000 euro, zowel nieuw als gebruikt.

Kenmerken

 • Financial lease is geschikt voor onder andere landbouwvoertuigen, bestelbussen, machines, productielijnen. U kunt dus uiteenlopende bedrijfsmiddelen leasen, zowel nieuw als gebruikt.
 • Online aanvragen kan voor bedrijfsmiddelen met een aanschafwaarde vanaf € 5.000 en tot en met € 500.000. Is de aanschafwaarde hoger, bekijk hier dan de mogelijkheden.
 • U kunt het volledige bedrag van het bedrijfsmiddel financieren met lease. Als u uw maandelijkse kosten wilt verlagen, kunt u eigen geld inbrengen, maar dat hoeft niet.
 • Bij financial lease bent u eigenaar. U regelt zelf de verzekeringen en het onderhoud.
 • U profiteert mogelijk van fiscale voordelen: het bedrijfsmiddel komt op uw balans te staan, waardoor u in veel gevallen in aanmerking komt voor investeringsaftrek. De hoogte van uw investeringen op jaarbasis is daarin mede bepalend. Vraag uw accountant of boekhouder hiernaar.

Looptijd

U kunt kiezen uit verschillende looptijden. De looptijd is echter nooit langer dan de economische levensduur van het bedrijfsmiddel. Zo voorkomen we dat u nog steeds betaalt terwijl uw bedrijfsmiddel al afgeschreven is. De minimale looptijd is twee jaar. De economische levensduur bepalen we aan de hand van het waardeverloop.

Btw meefinancieren

U kunt met financial lease tot 100% van het aanschafbedrag financieren, exclusief de btw. Het is mogelijk om de btw mee te financieren. U betaalt de btw in één van de eerste zes maanden van de looptijd, inclusief de rente over het btw-bedrag. Door de btw te laten voorfinancieren hoeft u uw werkkapitaal niet aan te spreken voor de btw-afdracht.

Bpm meefinancieren

Bpm is onderdeel van de aanschafwaarde van een auto en kan voor de volledige looptijd worden meegefinancierd. Bent u niet bpm-plichtig? Dan kunt u de bpm tijdelijk meefinancieren. U betaalt de bpm in één van de eerste zes maanden van de looptijd, inclusief de rente over het bpm-bedrag. De Belastingdienst kan u vertellen of u bpm-plichtig bent.

Onderpand

Een van de voordelen van financial lease is dat u doorgaans geen aanvullende zekerheden of geld hoeft in te brengen. Het bedrijfsmiddel dat u least is meestal het enige onderpand. De economische waarde hiervan moet in verhouding zijn met het leasebedrag. Het is niet toegestaan om het bedrijfsmiddel voor het einde van de looptijd te verkopen of deze zonder toestemming aan te passen. U bent verplicht het bedrijfsmiddel zelf te verzekeren. Dit is niet inbegrepen bij financial lease.

Hoe werkt het online aanvragen

1. Online aanvragen

Log in met een zakelijke Rabo WereldPas. Vul de gegevens in over het bedrijfsmiddel of de auto (object), zoals het aankoopbedrag, de looptijd, een eventuele eigen inbreng en/of slottermijn. U krijgt ook de vraag of u de btw wilt voorfinancieren. U ziet direct een indicatie van het maandbedrag. Druk op verzenden, dan wordt uw offerte opgemaakt terwijl u wacht.

2. Aanvraag beoordelen

Uw aanvraag wordt beoordeeld terwijl u wacht. U weet binnen één minuut of uw aanvraag is goedgekeurd en of u kunt leasen. U ziet dan direct uw offerte op uw scherm. De offerte is de bevestiging dat u het bedrijfsmiddel kunt bestellen bij uw leverancier. De offerte is voor u vrijblijvend.

3. Offerte goedkeuren

Bent u tevreden over de offerte? Dan kunt u deze online accepteren. Upload de factuur van het bedrijfsmiddel, dan wordt uw leaseovereenkomst opgemaakt.

4. Overeenkomst tekenen

Wij maken de leaseovereenkomst op. Wanneer deze precies uw kant op komt, ligt aan de leverdatum die u heeft ingevuld. Voor de verdere afhandeling van de overeenkomst en de uitbetalingen nemen wij contact met u op.

Lease geregeld

Uw leverancier levert het bedrijfsmiddel of de auto aan u. U betaalt maandelijks het afgesproken bedrag tot het einde van de looptijd. Na de looptijd betaalt u de eventuele slottermijn.

Aandachtspunten

Aanvragen

 • Weet u zeker dat lease bij u past, dan kunt u direct online aanvragen. U ontvangt dan een offerte die zes maanden geldig is. De rente die daarin staat is twee weken geldig. Tekent u het contract niet binnen twee weken, maar wilt u toch gebruikmaken van de offerte? Dan wordt de rente bijgesteld naar het dan geldende rentetarief. U kunt op de offerte ingaan, door de factuur in te sturen en de overeenkomst te tekenen.
 • U beoordeelt zelf of financial lease een passende financieringsvorm is voor uw situatie. Houd daarom rekening met de voorwaarden in uw lease overeenkomst en wat de gevolgen voor u zijn tijdens de looptijd. Heeft u liever eerst een gesprek met een adviseur? Neem dan contact op met uw Rabobank. Dan kijken we samen of lease past bij uw behoefte en situatie.
 • Voor de beoordeling van uw aanvraag kijken we naar de waarde van het bedrijfsmiddel dat u wilt leasen en of u het maandbedrag kunt betalen.
 • Een check bij Bureau Kredietregistratie (BKR) kan onderdeel zijn van uw aanvraag. Dit geldt alleen voor natuurlijke personen met een eenmanszaak, VOF of maatschap.

Extra aflossen en kwijtschelding bij overlijden

U kunt uw lease volledig of voor een deel vervroegd aflossen. Neem hiervoor contact op met uw bank.

Bij volledige aflossing betaalt u aan ons:

 • het hele bedrag van de nog openstaande lease
 • een vergoeding die gelijk is aan de rente die u ons over de lening had moeten betalen als u niet vervroegd zou hebben afgelost. Deze vergoedingsrente berekenen wij over de resterende looptijd van uw lease.
 • een bedrag van € 150 aan administratiekosten.

Bij gedeeltelijke aflossing betaalt u aan ons:

 • het bedrag dat u wilt aflossen
 • een bedrag van € 150 aan administratiekosten.

Bij gedeeltelijke aflossing verlagen wij uw maandbedrag op basis van het bedrag dat u aflost. De looptijd en het deel dat u aan rente betaalt, blijven gelijk.

Kwijtschelding bij overlijden
U kunt bij het afsluiten van een financial lease in enkele gevallen kiezen voor kwijtschelden bij overlijden. Deze mogelijkheid is online niet beschikbaar. Vraag uw Rabobank naar de mogelijkheden.

Als u de lease niet meer kunt betalen

Als u financial lease niet meer kunt betalen of uw verplichtingen uit de overeenkomst niet nakomt, heeft dat gevolgen:

 • Als u niet tijdig betaalt, wordt een extra rente in rekening gebracht, totdat u weer betaalt.
 • Betaalt u ook na herinneringen niet? Dan kunnen wij het leaseobject in beslag nemen en de overeenkomst beëindigen. De kosten die wij dan maken, zijn voor uw rekening.

Lease in combinatie met andere financieringen

 • Als u least heeft dat gevolgen voor eventuele toekomstige financieringsaanvragen. Als u een lening of krediet aanvraagt kijken wij naar uw totale financiële situatie, dus ook naar een lopende leaseovereenkomst.
 • Als u bedrijfsmiddelen wilt financieren kan ook een lening een geschikte oplossing zijn. Vergelijk leasen en lenen:

Bekijk de verschillen tussen lenen en leasen

Kosten

Uw maandbedrag bestaat uit rente en aflossing. Er zijn verschillende factoren die de hoogte van uw maandbedrag bepalen. Op enkele heeft u zelf invloed: eigen inbreng van geld, looptijd en slottermijn.

Opbouw van de leasekosten

 • Economische levensduur: de waarde van het bedrijfsmiddel en hoe deze waarde tijdens de leaseperiode afneemt, is medebepalend voor het vaststellen van uw maandbedrag.
 • Looptijd: een langere looptijd betekent lagere maandlasten en andersom.
 • Eigen inbreng van geld: u kunt op voorhand een deel van de aanschafprijs zelf betalen. Het leasebedrag is daardoor lager, evenals het maandbedrag. In sommige gevallen is een eigen inbreng noodzakelijk.
 • Kredietwaardigheid: wij maken een inschatting in hoeverre u aan uw betalingsverplichtingen kunt voldoen. Dit weegt mee in de prijs.
 • Rente: de rente voor financiële producten zoals lease is variabel. We zetten de rente voor u vast op het moment dat we de lease overeenkomst opmaken.
 • Slottermijn: bij een slottermijn staat er aan het einde van de looptijd nog een bedrag open dat u binnen één maand na de leaseperiode dient te betalen. Als u kiest voor een slottermijn is uw maandbedrag lager. Uiteindelijk betaalt u voor de lease een hoger totaalbedrag, omdat het nog openstaande saldo gedurende de looptijd hoger is en u daarover rente betaalt.

Rekenvoorbeeld

Door eigen geld in te brengen of een slottermijn af te spreken, kunt u uw maandbedrag zelf beïnvloeden. Ook de looptijd die u kiest is van invloed. Bekijk de verschillende situaties:

LeasebedragLooptijdRenteEigen inbrengSlottermijnMaandbedrag
€ 25.00048 maanden5,5%--€ 579
€ 25.00048 maanden5,5%€ 5.000-€ 463
€ 25.00060 maanden5,5%--€ 475
€ 25.00048 maanden5,5%-€ 2.500€ 532

De rente en maandlasten zijn indicatief.

Voorwaarden

Als u zelf via Rabo Internetbankieren een financial lease gaat afsluiten, lees dan vooraf de voorwaarden van dit product. Deze kunt u hieronder downloaden. Als u een financial lease gaat afsluiten via uw Rabobank gelden de voorwaarden bij de offerte die u van uw bank ontvangt (via mail of per post).

Algemene bankvoorwaarden

Algemene voorwaarden voor bedrijfsfinancieringen van de Rabobank

Algemene voorwaarden voor verpanding van de Rabobank voor zakelijke financieringen

Contact

Rabobank