Beleggen in trackers (indexbeleggen)

Steeds meer beleggers ontdekken indexbeleggen. Dit is een beleggingsstrategie waarbij je belegt in trackers. ‘To track’ betekent in het Engels ‘volgen’. Een tracker volgt een index op de voet. Je kunt indexbeleggen in bijvoorbeeld een wereldwijde index of in de Nederlandse AEX. Met slechts één transactie kun je zo een brede, wereldwijde spreiding in je portefeuille aanbrengen. De kosten van trackers zijn relatief laag in verhouding met andere beleggingsproducten.

Voordelen

Het beleggen in trackers (indexbeleggen) biedt verschillende voordelen. In het kort:

Trackers zijn makkelijk te begrijpen. Je ziet precies in welke titels je belegt. Trackers zijn relatief goedkoop in verhouding tot andere beleggingsproducten. Omdat trackers niet actief handelen, maar een index volgen, kunnen zij de kosten laag houden. Dit is belangrijk omdat kosten invloed hebben op je nettorendement. Je hebt gemakkelijk toegang tot een grote verscheidenheid aan sectoren, regio’s en landen. Trackers kunnen helpen om de spreiding in je portefeuille te verbeteren. Je verkleint het risico van je portefeuille zonder dat het ten koste gaat van het verwachte rendement. En zijn trackers die belastingnadelen van in het buitenland gevestigde beleggingsfondsen voorkomen, zodat je meer dividend overhoudt. Je kunt bij ons beleggen in trackers die screenen op verantwoord ondernemerschap. Hierbij wordt bijvoorbeeld gescreend op respect voor mensenrechten, arbeidersrechten, corruptie, milieu, en klant- en productintegriteit.

In welke trackers kan ik beleggen bij Rabobank?

Je kunt bij ons beleggen in ongeveer 140 trackers. Binnen de categorie trackers onderscheiden wij twee vormen: indexfondsen en Exchange Traded Funds (ETF’s).

Het assortiment wordt van tijd tot tijd aangepast aan ontwikkelingen in de markt. Het actuele assortiment kun je vinden in de Fondsselector, waar je toegang toe krijgt als je belegt bij de Rabobank.

Met trackers gespreid beleggen

Trackers kunnen helpen om de spreiding binnen een portefeuille te verbeteren. Als je bijvoorbeeld een tracker koopt die de MSCI Wereld Index volgt, beleg je wereldwijd in meer dan 1.600 aandelen.

Trackers en rendement

Beleggingskosten, waaronder de kosten van fondsen, hebben een grote invloed op het netto rendement van je beleggingsportefeuille. Als je belegt in goedkopere fondsen kan dat tientallen procentpunten per jaar schelen. Op de langere termijn kan je dat een (veel) groter eindbedrag opleveren.

Meer dividend overhouden

Als je dividenden fiscaal vriendelijk ontvangt, behaal je een hoger rendement met dezelfde inleg. Er zijn indexfondsen die het verlies van dividend door fiscale regelgeving zoveel mogelijk beperken. Met deze fondsen kan een wereldwijde aandelenbelegger al gauw rond de 0,5% per jaar besparen. Dat is een grote post in verhouding tot de kosten van het fonds.

Veelgestelde vragen

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer