Steeds meer beleggers ontdekken indexbeleggen, ook wel trackers genoemd. ‘To track’ betekent in het Engels ‘volgen’. Een tracker volgt een index op de voet. Je kunt indexbeleggen in bijvoorbeeld een wereldwijde index of in de Nederlandse AEX. Met slechts één transactie kun je zo een brede, wereldwijde spreiding in je portefeuille aanbrengen. De kosten van trackers zijn relatief laag in verhouding met andere beleggingsproducten.

Voordelen

Indexbeleggen biedt verschillende voordelen. Trackers zijn makkelijk te begrijpen. Je ziet precies in welke titels je belegt. Ook bieden trackers gemakkelijk toegang tot een grote verscheidenheid aan markten.

Je kunt bij ons beleggen in trackers die screenen op verantwoord ondernemerschap. Hierbij wordt bijvoorbeeld gescreend op respect voor mensenrechten, arbeidersrechten, corruptie, milieu, en klant- en productintegriteit.

In welke indexfondsen kun je beleggen bij de Rabobank?

Je kunt bij ons beleggen in ongeveer 140 trackers. Het assortiment wordt van tijd tot tijd aangepast aan ontwikkelingen in de markt. Het actuele assortiment kun je vinden in de Fondsselector, waar je toegang toe krijgt als je belegt bij de Rabobank.

Bekijk ons assortiment beleggingsfondsen en trackers (PDF)
Met trackers gespreid beleggen

Trackers kunnen helpen om de spreiding binnen een portefeuille te verbeteren. Als je bijvoorbeeld een tracker koopt die de MSCI Wereld Index volgt, beleg je wereldwijd in meer dan 1.600 aandelen.

Trackers en rendement

Beleggingskosten, waaronder de kosten van fondsen, hebben een grote invloed op het netto rendement van je beleggingsportefeuille. Als je belegt in goedkopere fondsen kan dat tientallen procentpunten per jaar schelen. Op de langere termijn kan je dat een (veel) groter eindbedrag opleveren.

Meer dividend overhouden

Als je dividenden fiscaal vriendelijk ontvangt, behaal je een hoger rendement met dezelfde inleg. Er zijn indexfondsen die het verlies van dividend door fiscale regelgeving zoveel mogelijk beperken. Met deze fondsen kan een wereldwijde aandelenbelegger al gauw rond de 0,5% per jaar besparen. Dat is een grote post in verhouding tot de kosten van het fonds.

Bekijk de video

Wil je nog meer weten over trackers? In deze video bespreken wij waarom beleggen in trackers verstandig kan zijn.

Indexbeleggen bij de Rabobank