Vrienden praten over financiele meevaller

Een Gezond Geldgesprek over een financiële meevaller

Joost (25) en zijn jeugdvriend Michel (26) bespreken samen wat ze zouden doen als ze een financiële meevaller krijgen. Joost kreeg toevallig een bonus van 1.000 euro omdat hij in de zorg werkt. Hij zet dit opzij voor zijn studie. Wat doet Michel? Laat je inspireren door het Gezonde Geldgesprek tussen beide vrienden.

Vrienden praten over een financiele meevaller

Wat doe jij met een financiële meevaller?

Joost heeft het geluk dat hij een bonus van 1.000 euro kreeg omdat hij in de zorg werkt. Hij zet dit bedrag opzij om zijn halfjaar studievertraging te kunnen betalen. Michel zou een meevaller vooral uitgeven aan levensbehoeften zoals eten en drinken, zeker nu hij geen werk heeft. Wat je met een financiële meevaller doet, is sterk afhankelijk hoe je financiële situatie eruit ziet.

Bekijk wat jij kunt doen met een financiële meevaller

“Een meevaller zou ik nu uitgeven aan eten, drinken en dat soort dingen.”

– Michel, 26 jaar –

Sparen, beleggen of uitgeven?

Een financiële meevaller van 50 euro geef je eerder uit aan eten of zoals Joost doet aan schoenen. Is het bedrag groter, je krijgt bijvoorbeeld geld terug van de belastingdienst of van je energiemaatschappij, dan sta je er meer bij stil wat je ermee wilt gaan doen. Je kunt dit bedrag in een apart spaarpotje zetten voor je buffer of een ander spaardoel. Of zelfs besluiten om een start te maken met beleggen als je buffer op orde is.

Bekijk wat voor jou slim is om te doen

Waar kun je nog meer aan denken?

Je buffer opbouwen

Weet jij niet wat je als buffer nodig hebt? Je berekent jouw persoonlijke buffer in drie minuten met de Nibud BufferBerekenaar. Als dit niet voldoende is, dan kun je een financiële meevaller gebruiken om je buffer verder op te bouwen.

Bekijk de 5 tips om makkelijker een buffer op te bouwen
Je pensioen (verder) aanvullen

Het lijkt misschien ver weg, maar later is eerder dan je denkt. Door nu pensioen op te bouwen kun je ervoor zorgen dat je straks de dingen kunt doen die je wilt doen als je met pensioen gaat.

Bekijk de mogelijkheden
Verduurzamen van je huis

Een duurzaam huis kan je veel opleveren. Meer wooncomfort, een lagere energierekening én in veel gevallen stijgt de waarde van je woning. Benieuwd wat jij kunt besparen? Doe de HuisScan en ontdek de mogelijkheden voor je woning.

Start met de HuisScan
Koppel praat over geld in de keuken

Praten over geld

Over geld wordt nog steeds niet veel gepraat. Terwijl dat vaak wel de eerste stap is naar een financieel gezonder leven. Daarom stimuleren we zulke gesprekken met familie en vrienden. Of natuurlijk met ons. Door het gesprek te voeren, kan je meer financieel inzicht krijgen. Doe je mee?