Geen vast contract, maar wel een flexibel arbeidscontract? En toch een hypotheek voor jouw droomhuis? Dat is in veel gevallen mogelijk bij de Rabobank. Wel zo prettig in een wereld met een groeiend aantal uitzendkrachten en flexwerkers. We helpen je graag op weg.

Inkomen bij een flexibel arbeidscontract

Om een hypotheek te berekenen, kijken we naar het inkomen. Heb je een flexibel contract, dan kan je inkomen schommelen. In de meeste gevallen kijken we daarom naar het verleden. Heb je een kort arbeidsverleden, dan zijn er ook manieren waarbij we niet alleen naar het verleden kijken, maar ook naar het arbeidsperspectief. Sinds 1 januari 2020 is er een nieuwe mogelijkheid: de Arbeidsmarktscan.

… op basis van arbeidsperspectief

Heb je een arbeidsverleden korter dan 3 jaar, dan is het lastig om in aanmerking te komen voor een hypotheek. De volgende twee opties kunnen je dan uitkomst bieden.

uitzendkracht doet de arbeidsmarktscan

Arbeidsmarktscan

Met de Arbeidsmarktscan kijken we niet alleen naar je huidige inkomen en arbeidsverleden, maar vooral naar jouw perspectief op de arbeidsmarkt en kansen om in de toekomst voldoende inkomen te behouden. De scan geldt niet voor alle flexwerkers. Werk je via een uitzendbureau, dan helpen we je graag verder door je inkomen te bepalen met behulp van een Perspectiefverklaring.

Zowel op de werkgeversverklaring als op de Arbeidsmarktscan staat een inkomen genoemd. Als basisinkomen voor het berekenen van de hypotheek nemen we de laagste van deze twee. Het UWV verzekeringsbericht gebruiken we om te beoordelen of je de afgelopen maanden ook hebt gewerkt.

Lees meer over de Arbeidsmarktscan

Perspectiefverklaring

Ben je een flexwerker bij een uitzendbureau, dan kun je een perspectiefverklaring aanvragen. Daarin staat dat je goede toekomstmogelijkheden hebt. Je krijgt deze van je uitzendbureau als je hier minimaal 1 jaar voor werkt en als je werkgever vertrouwen heeft in je toekomst.

Veel uitzendbureaus verstrekken een perspectiefverklaring. Zij kijken samen met je naar jouw toekomstperspectief op de arbeidsmarkt. Op www.perspectiefverklaring.nl vind je een register met uitzendbureaus die gerechtigd zijn om een perspectiefverklaring af te geven. Bij goede mogelijkheden en kansen geven zij zo’n verklaring af. Je moet op dat moment minimaal één jaar aaneengesloten werkervaring hebben. Met de perspectiefverklaring, werkgeversverklaring en salarisstrook kunnen wij je bij de Rabobank vaak verder helpen. Je hoeft in dit geval geen gegevens van de afgelopen 3 jaren aan te leveren.

... op basis van het verleden

Kom je niet in aanmerking voor de Arbeidsmarktscan of een Perspectiefverklaring, dan bepalen we je inkomen op basis van het verleden. Wij vragen je onder andere om je salarisstrook en jaaropgaven van de afgelopen drie kalenderjaren aan te leveren. Jouw inkomen wordt bepaald aan de hand van het gemiddelde van de drie voorgaande kalenderjaren. Als dit gemiddelde inkomen hoger is dan het inkomen van het laatste jaar, wordt het laatste jaarinkomen als inkomen gehanteerd

Voor jouw hypotheekaanvraag hebben we de volgende gegevens van je nodig:

  • Tijdelijk contract: inkomen op de werkgeversverklaring of Inkomensverklaring loondienst*.
  • Flexwerker: inkomen van de afgelopen drie jaar.

* Als basis wordt het inkomen uit het UWV verzekeringsbericht gebruikt. Je kan dit inkomen met je DigiD code opvragen. Het inkomen wordt door de bank ingevuld in een berekeningstool en leidt tot een inkomen. Een werkgeversverklaring of intentieverklaring is dan niet nodig.

Goed voorbereid met de beste online oriëntatie

De website flexibelwerkenenwonen.nl helpt je als flexwerker om je hypotheekaanvraag goed voor te bereiden. Heb je je hypotheek berekend? Dan kun je een Rabobank Hypotheekdossier starten. Hier bewaar je de gegevens die je nodig hebt om goed voorbereid met een adviseur in gesprek te gaan. We zijn wederom verkozen tot de beste online oriëntatie op een hypotheek (WUA mei 2019).

Start je dossier

Veelgestelde vragen

Kan ik kopen met studieschuld?

We begrijpen dat je je afvraagt of het mogelijk is om een hypotheek af te sluiten met een studieschuld. Die vraag krijgen we ook regelmatig. Hoewel een studieschuld invloed heeft op het bedrag dat je maximaal kunt lenen, hoeft het geen belemmering te zijn voor het kopen van een huis. Kortom: het is een fabel dat je geen hypotheek kunt krijgen als je een studieschuld hebt.

Lees meer over kopen met studieschuld

Wat als ik niet genoeg hypotheek kan krijgen?

Nu de huizenprijzen stijgen, kan het voor jou een uitdaging zijn om voldoende hypotheek te krijgen voor jouw droomhuis. Heb je een huis op het oog, maar is geld lenen hiervoor een drempel? Er zijn mogelijkheden om met hulp toch dat huis te kunnen kopen.

Lees meer over de mogelijkheden

Welke hypotheekvorm past bij mij?

Heb je geen vast inkomen of wijzigt jouw inkomen per maand, dan wil je een hypotheek die past bij jouw situatie. Bij de Rabobank kun je kiezen uit een hypotheek met Plusvoorwaarden of Basisvoorwaarden. Welke vorm bij jou past, hangt af van de mogelijkheden en mate van flexibiliteit die je belangrijk vindt. Onze adviseurs helpen je graag bij het maken van een goede keuze voor nu en in de toekomst.

Bekijk alle hypotheekvormen

Wat kost een hypotheek?

Bij het afsluiten van een hypotheek krijg je te maken met eenmalige en maandelijkse kosten voor je hypotheek. De eenmalige kosten zijn o.a. de advies- en afsluitkosten, maar ook kosten voor de notaris en taxatie. Daarnaast betaal je afhankelijk van je hypotheekvorm iedere maand een bedrag aan rente en aflossing.

Lees meer over kosten Bekijk de actuele hypotheekrentes

Hoe wil je verder?

Wij helpen je graag.

Bereken je hypotheek Maak een afspraak