Wil je graag een huis kopen, maar kun je niet voldoende geld lenen? Misschien kunnen je ouders helpen door je geld te lenen in de vorm van een familiehypotheek. De voordelen van een familiehypotheek:

  Leen alles of een deel van de hypotheek bij je familie Een marktconforme rente Kies een vorm die bij jou en je familie past

  Wat is een familiehypotheek?

  Normaal gesproken koop je een huis en regel je de hypotheek bij een bank of andere hypotheekverstrekker. Met een familiehypotheek sluit je jouw hypotheek af bij je familie. Je spreekt samen af welk bedrag je leent, op welke termijn je dit terugbetaalt en welke je rente je hierover betaalt. Je kunt op twee manieren een familiehypotheek afsluiten:

  Je leent alles bij je familieJe leent een deel bij je familie en een deel bij de bank

  De belangrijkste kenmerken van een familiehypotheek

  Leen alles of een deel van de hypotheek bij familie

  Je kunt kiezen om je gehele hypotheek bij je familie af te sluiten. Of kies ervoor om een gedeelte van je hypotheek bij familie af te sluiten en de rest bij de bank.

  Hypotheekrenteaftrek mogelijk

  Met een familiehypotheek kun je in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek. Lees meer over de voorwaarden voor hypotheekrenteaftrek.

  Marktconforme rente

  Gezamenlijk spreken jullie een marktconforme rente af.

  Illustratie van hand die op bel drukt

  Let op: Kies je voor een combinatie, dan wordt het deel dat je bij jouw familie leent afgetrokken van de maximale hypotheek die je bij de bank kunt krijgen. Dat is niet om je te straffen voor het feit dat je jouw volledige hypotheek niet bij de bank afsluit, maar om ervoor te zorgen dat je de totale lasten kunt blijven betalen.

  Zo ziet een familiehypotheek eruit

  Een familiehypotheek werkt ongeveer hetzelfde als een hypotheek bij een gewone hypotheekverstrekker. Samen met je familie spreek je de volgende zaken af:

  Welk bedrag je leentHoelang je het bedrag leentWelke rente je betaaltHoelang de rente vast staatHoe je het bedrag aflost (bijvoorbeeld per maand of per kwartaal)Onder welke voorwaarden je de lening kunt opzeggenOf je jouw aflossingen terugkrijgt door middel van schenkingen

  Wij raden je aan om deze afspraken bij een notaris op schrift vast te leggen. Zo kan er geen onduidelijkheid ontstaan.

  Wat je nog meer moet weten over een familiehypotheek

  Hypotheekrenteaftrek bij een familiehypotheek

  Kom je in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek? Dit hangt af van de volgende voorwaarden:

  Koop je voor de eerste keer een eigen huis? Dan moet je de volledige hypotheek in maximaal 30 jaar (360 maanden) annuïtair of lineair aflossen. Geef het startbedrag van de lening, de maandelijkse rente en de afgesproken looptijd in maanden door aan de Belastingdienst via je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting.
  Rente bij een familiehypotheek

  Voor de hypotheekrenteaftrek is het belangrijk dat je met je familie een marktconforme rente afspreekt. Een marktconforme rente hangt onder andere af van de looptijd en het aflossingsschema van de lening. Ook zekerheden zoals de verhouding tussen de hoogte van de lening en de waarde van het huis spelen mee. Is de rente te hoog? Dan bestaat het risico dat de rente voor jou niet geheel aftrekbaar is. Is de rente te laag? Dan kan de Belastingdienst het zien als een schenking door je familie in plaats van een lening.

  Bekijk de actuele hypotheekrentes van de Rabobank

  Schenking

  Hebben je ouders geld over? Dan kunnen zij je misschien ook helpen door een bedrag te schenken. Over dit bedrag is (gedeeltelijk) schenkbelasting verschuldigd, afhankelijk van de hoogte van de schenking. Je kunt ook de rente die je aan je ouders betaalt, terug krijgen als een schenking van je ouders. Renteaftrek is niet mogelijk als je de rente niet hoeft te betalen.

  Lees meer over schenken aan een kind

  Wel of geen notaris inschakelen bij een familiehypotheek?

  Het is niet per se nodig om een notaris in te schakelen. Toch raden wij je aan om dat wel te doen. Een familiehypotheek heeft namelijk juridische en fiscale gevolgen. Voordelen van een notaris:

  Hulp bij het regelen en goed vastleggen van alle afspraken voor beide partijen. Zo voorkom je dat er misverstanden ontstaan over de lening.Gezamenlijk kijken of lenen of schenken past bij je situatie en het gezin. De belangen van eventuele andere kinderen en de mogelijke gevolgen van schenken en lenen bij overlijden spelen daarbij ook een rol.Advies over de hoogte van de rente.

  Het is van belang dat je ouders nagaan welk bedrag zij kunnen missen. Mogelijk willen zij geld reserveren voor de verzorging van hun oude dag. Of voor leuke reizen of uitstapjes. Het is verstandig om daar rekening mee te houden.

  Naast een notaris kun je ook terecht bij onze financieel adviseurs voor advies over schenken en de rente.