Met de Generatiehypotheek helpen (groot)ouders bij de aankoop van een nieuwe huis van hun kind. De voordelen van een Generatiehypotheek:

  (Groot)ouders helpen financieel bij aankoop huis Maandlasten afhankelijk van de gekozen hypotheek- en rentevorm Mogelijkheid van hypotheekrenteaftrek

  Wat is een Generatiehypotheek?

  Ben je starter op de woningmarkt, maar lukt het niet om je droomhuis te kopen? Met een Generatiehypotheek helpen (groot)ouders een kind financieel bij het afsluiten van een hypotheek. Ze tekenen voor het gedeelte van de lening dat een kind op basis van het eigen inkomen nog niet zelfstandig kan dragen. Hierdoor worden de (groot)ouders aansprakelijk voor het bedrag dat een kind niet kan lenen.

  De belangrijkste kenmerken van een Generatiehypotheek

  (Groot)ouders tekenen mee

  (Groot)ouders tekenen voor het gedeelte dat het kind niet zelfstandig kan dragen. De (groot)ouders zijn hierdoor ook aansprakelijk.

  Later zelf lening betalen

  We verwachten dat het inkomen van het kind in de toekomst stijgt. Zo kan die later de lening volledig zelf betalen.

  Hypotheekrenteaftrek mogelijk

  Gebruik je de hypotheek voor de aankoop, verbouwing en/of verbetering van je eigen huis? Dan is hypotheekrenteaftrek mogelijk. Je moet de lening dan wel in 30 jaar helemaal aflossen.

  Maandlasten afhankelijk van de gekozen hypotheek- en rentevorm

  Samen met ons kiezen ouders en kind een passende hypotheek- en rentevorm. Hierbij houden we rekening met de regels die gelden om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. Bij de Generatiehypotheek worden de rente en aflossing van de volledige hypotheek van de betaalrekening van het kind afgeschreven.

  Hypotheek met Basisvoorwaarden niet mogelijk

  Je sluit een Generatiehypotheek af met Plusvoorwaarden (PDF).

  Zo ziet een Generatiehypotheek eruit

  • Bespreek samen en met de adviseur de mogelijkheden om financieel te helpen bij het kopen van je huis
  • Kies de leenvorm
  • Kies de looptijd (maximaal 30 jaar)
  • Kies de rentevorm (variabel of vast)

  Wat je nog meer moet weten over de generatiehypotheek

  Kosten van Generatiehypotheek

  Welke bijkomende kosten kun je verwachten bij een Generatiehypotheek?

  Advies- en afsluitkostenEenmalige kosten, zoals:
  • Overdrachtsbelasting
  • Taxatiekosten
  • Notariskosten

  Lees meer over bijkomende kosten

  Voorwaarden van een Generatiehypotheek

  We toetsen of het inkomen van de (groot)ouders voldoende is om de lasten van de lening waar ze voor tekenen te dragen. Uitgangspunt is dat het inkomen van het kind binnen 10 jaar voldoende stijgt om de hele lasten van de lening te betalen. Zodra het inkomen hoog genoeg is passen we de hypotheek aan. We ontslaan de (groot)ouders dan van hun verplichtingen. Deze aanpassing kost niets.

  Laat jezelf goed informeren als je een hypotheek afsluit. Bij een Generatiehypotheek gelden de Plusvoorwaarden. Lees de voorwaarden goed door, zo kom je niet voor verrassingen te staan.

  Lees de Plusvoorwaarden (PDF)
  Rente bij een Generatiehypotheek

  Bekijk de actuele rentes voor hypotheken.

  Bekijk alle rentes