Met het Rabo OverwaardePlan kun je de overwaarde van je huis benutten, zonder dat je de woning direct moet verkopen. Bijvoorbeeld als aanvulling op je (pensioen) inkomen of voor het aanpassen van je woning, zodat je er langer kan blijven wonen.

Bestedingsruimte vanaf 65 jaar Geen verplichting om af te lossen tijdens de looptijd Overwaarde benutten zonder directe verkoop woning

Wat is een Rabo OverwaardePlan?

Met het Rabo OverwaardePlan kun je de overwaarde van je huis opnemen. We spreken vooraf met je af hoeveel van de overwaarde van je huis je mag gebruiken. Je neemt hiermee een voorschot op de verwachte verkoopopbrengst van je huis, zonder dat je de woning nu al moet verkopen. Met de extra bestedingsruimte kun je bijvoorbeeld je pensioen aanvullen, zorg inkopen, je huis verduurzamen of andere aanpassingen aanbrengen aan de woning om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen.

Wanneer kies je voor het Rabo OverwaardePlan?

Het Rabo OverwaardePlan is een (financiële) oplossing die het mogelijk maakt om langer in je eigen huis te blijven wonen. Deze oplossing is niet zonder risico’s. Daarom is het verstandig om je vooraf goed te oriënteren hoe je langer zelfstandig kunt blijven wonen en wat mogelijk alternatieve (financiële) oplossingen zijn.

Lees meer

Hoe gebruik je de overwaarde in het Rabo OverwaardePlan?

Je kunt je overwaarde op twee manieren gebruiken.

 • Je leent in één keer een bedrag, bijvoorbeeld voor een grote uitgave, zoals een verbouwing.
 • Je leent iedere maand een bedrag om je (pensioen) inkomen aan te vullen.

Deze manieren kun je ook combineren. Afhankelijk van je bestedingsdoel of je inkomenssituatie is een andere hypotheekvorm mogelijk passender.

Kenmerken van het Rabo OverwaardePlan

Hoeveel kan ik lenen met het overwaardeplan?

Samen met de adviseur van de Rabobank stel je vast hoeveel financiële ruimte je nodig hebt, nu en in de toekomst. We vinden het belangrijk dat de overwaarde die je opneemt verantwoord is. Het bedrag wat je kunt lenen baseren we op de actuele marktwaarde en de staat van jouw woning. Dit is maximaal 67,5% van de marktwaarde van je woning. De bestaande hypotheek voor je woning telt mee om vast te stellen hoeveel van die 67,5% je al hebt gebruikt.

Hypotheekvorm en rentevorm

Bij het Rabo OverwaardePlan sluit je altijd een KeuzePlusHypotheek af. Dit is een krediet met een variabele rente. Wil je het overwaardeplan gebruiken om in één keer een groot bedrag te lenen bijvoorbeeld voor een verbouwing? Dan kun je bij het Rabo OverwaardePlan ook een Aflossingsvrije Hypotheek afsluiten. Bij het overwaardeplan kun je de Aflossingsvrije Hypotheek alleen afsluiten met een vaste rente. Met een vaste rente heb je meer zekerheid over je maandlasten.

Opnameplan

Samen met onze adviseur maak je een opnameplan. In dit plan staat hoeveel geld je gaat opnemen en wanneer je het geld ontvangt uit je KeuzePlus Hypotheek. Wij maken deze bedragen over naar je betaalrekening. Je kunt zelf geen geld opnemen uit je KeuzePlus Hypotheek. Je kunt ervoor kiezen de rentelasten van je andere leningdelen ook uit je KeuzePlusHypotheek te betalen. Hiermee houden we dan rekening in het Rabo OverwaardePlan.

Wat je nog meer moet weten over het Rabo OverwaardePlan

Risico’s van een overwaardeplan

We maken samen goede afspraken over het Rabo OverwaardePlan. Bijvoorbeeld over welke bedragen je wilt en kunt opnemen en hoe lang je in jouw huis wilt blijven wonen. Maar er kunnen situaties zijn waardoor je eerder je huis moet verkopen dan vooraf verwacht. Bijvoorbeeld:

 • wanneer de waarde van je huis daalt
 • als de rente van jouw hypotheek stijgt en je meer moet opnemen om deze rente te betalen.

Hierdoor bereik je eerder de limiet van je KeuzePlus Hypotheek. De woning moet verkocht worden als het geleende bedrag de grens van 67,5% van de marktwaarde van je woning bereikt. Wees je van dit risico bewust als je overweegt een Rabo OverwaardePlan af te sluiten.

Het is belangrijk om te bekijken of het Rabo OverwaardePlan nog aansluit bij je wensen en situatie. Daarom nemen we regelmatig contact met je op. Verandert er iets in je persoonlijke situatie, zoals bijvoorbeeld het inkomen? Of wil je meer of minder geld opnemen? Of is je woning minder waard geworden? Neem dan contact met ons op. Samen kijken we of het opnameplan aangepast moet worden.

Kosten van een overwaardeplan

Welke bijkomende kosten kun je verwachten bij een overwaardeplan?

 • Advies- en afsluitkosten
 • Taxatiekosten 
 • Notariskosten (afhankelijk van de hoogte van inschrijving van de hypotheek)

Lees meer over de bijkomende kosten

Voorwaarden van het Rabo OverwaardePlan

We vinden het belangrijk dat de overwaarde die je opneemt verantwoord is. Daarom geldt een aantal voorwaarden, waaronder:

 • Je beschikt over een eigen huis in Nederland en woont hier zelf.
 • Je hebt de leeftijd van 65 jaar bereikt. Heb je een partner? Dan moet minimaal één van jullie beiden 65 jaar zijn.
 • Van tevoren spreken we met je af hoeveel van de overwaarde je kunt gaan gebruiken. De actuele marktwaarde van de woning en de staat van je woning speelt daarbij een rol.
 • Je moet minimaal 10 jaar het gewenste bedrag kunnen opnemen uit de beschikbare overwaarde.

Kredietlimiet
Tijdens de looptijd van het Rabo OverwaardePlan neem je de overwaarde van je woning geleidelijk op. Heb je de afgesproken kredietlimiet bereikt? Dan kun je dit krediet niet meer gebruiken. Je moet dan zelf de lasten van de woning betalen. Lukt dat niet? En is het niet mogelijk om het Rabo OverwaardePlan te verhogen? Dan is het moment aangebroken om je woning te verkopen. Dat is ook het geval als het geleende bedrag de grens van 67,5% van de marktwaarde van je woning bereikt. We gaan hierover op tijd met je in gesprek.

Bestedingsdoelen 
De overwaarde die je opneemt uit het Rabo OverwaardePlan kun je gebruiken voor een beperkt aantal doelen, zoals:

 • (pensioen) inkomen aanvullen
 • duurzame investeringen, zoals het huis levensloopbestendig of energiezuiniger maken
 • inkopen van zorg of ontzorging

Onze adviseur kijkt samen met je of je aan alle voorwaarden voldoet en of een Rabo OverwaardePlan een passend product voor je is.

Lees meer over de bijkomende kosten

Bekijk de algemene voorwaarden bij je hypotheek (PDF) Bekijk de klantinformatie Lenen en Wonen (Plusvoorwaarden) (PDF)

Is het Rabo OverwaardePlan iets voor jou?

Maak een afspraak met onze adviseur en bespreek de mogelijkheden.

Maak een afspraak