Je huis verkopen is een grote onderneming. Wat is een goede vraagprijs voor je huis? Wat doe je als je tijdelijk twee woningen hebt? En wat zijn de voor- en nadelen van zelf verkopen of via een makelaar? Wij geven je graag een aantal tips voor de verkoop van je woning.

  Huis verkopen met of zonder makelaar

  Voor het verkopen van je woning kun je een makelaar in de arm nemen. De makelaar heeft verstand van zaken en neemt veel zorgen uit handen. Of je verkoopt je huis zelf. Daarmee bespaar je op de kosten van een makelaar.

  Huis verkopen via makelaarHuis verkopen via internetmakelaarHuis zelf verkopen
  Juridische zekerheidMinder kosten dan de traditionele makelaarGeen makelaarskosten
  De makelaar ontzorgt: stelt de vraagprijs vast, adviseert over de presentatie van de woning, verzorgt de promotie en de bezichtigingen, onderhandelt over de verkoopprijs en stelt het verkoopcontract opVerschillende servicepakketten nemen een deel van je zorgen uit handenJe moet zelf alles regelen, maar je bent wel flexibeler
  De makelaar heeft kennis van de lokale marktJe verkoop je huis gedeeltelijk zelfJe hebt meer kennis van jouw woning dan een makelaar
  Promotie op Funda is mogelijkPromotie op Funda is mogelijkPromotie op Funda is niet mogelijk

  Wel of niet eerst het oude huis verkopen?

  Beide opties hebben zowel voordelen als nadelen. Je loopt bijvoorbeeld meer risico als je eerst een ander huis koopt. Daar staat tegenover dat je snel kunt verhuizen als je jouw huidige woning verkoopt.

  Eerst kopen, dan verkopen

  Als je ervoor kiest om eerst een ander huis te kopen en daarna te verkopen, loop je meer risico dan wanneer je eerst verkoopt. Houd daarom in elk geval rekening met:

  hoelang je de dubbele lasten kunt én wilt betalenhoelang je verwacht dat de verkoop van uw huis duurthet risico dat de verkoop langer duurteen goede schatting van de verkoopprijsdat je een lagere prijs krijgt voor je huis dan verwacht, waardoor je meer moet lenen
  Eerst verkopen, dan kopen

  Eerst je huidige huis verkopen kan een goede keuze zijn als je:

  geen risico wilt lopen op dubbele maandlastenzekerheid wilt over eventuele restschuld of overwaardeverkoopt in een regio waar veel huizen te koop staaneen huis verkoopt dat voor een kleine doelgroep interessant ishet geen probleem vindt als je nog geen nieuw huis hebt als je huidige huis verkocht is
  Restschuld

  De restschuld is het deel van de hypotheek dat na verkoop van het huis niet kan worden afgelost. Een restschuld bepaalt mede voor welk bedrag je een nieuw huis kunt kopen. Ook de verwachte verkoopprijs van uw huidige huis speelt daarbij een rol.

  Is een restschuld een probleem?
  Een restschuld hoeft geen probleem te zijn, maar je moet er wel rekening mee houden. Als je spaargeld hebt, kun je een deel van de restschuld daarvan betalen. Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan kan de restschuld bij verkoop onder voorwaarden kwijtgescholden worden.

  Maximaal 15 jaar hypotheekrenteaftrek
  Je mag de hypotheekrente over de restschuld maximaal 15 jaar aftrekken van de belasting. Dit geldt alleen als de restschuld ontstaat doordat je je huis verkoopt en overdraagt bij de notaris in de periode van 29 oktober 2012 tot en met 31 december 2017.

  Huren met een restschuld
  Als je verwacht met een flinke restschuld te blijven zitten die niet gefinancierd kan worden of waarvoor je geen spaargeld hebt, kan het beter zijn om geen nieuw huis te kopen. Huren kan dan een goede oplossing zijn. In een gesprek met jouw adviseur bespreek je de mogelijkheden voor de financiering van jouw restschuld. Je lost dan maandelijks een bedrag af, daarnaast betaal je rente. Ook als je huurt kun je de rente over de restschuld aftrekken van de belasting. Hiervoor gelden voorwaarden zoals hierboven beschreven zijn.

  Kopen met een restschuld
  Soms kun je een restschuld meenemen in de hypotheek van je nieuwe huis. Je leent dan een bedrag om het nieuwe huis te kopen. Daarnaast spreek je af hoe je de restschuld van je oude huis gaat terugbetalen. Jouw inkomen moet dan wel voldoende zijn om de rentelasten en (extra) aflossingen te kunnen betalen.

  Neem contact op als je een restschuld verwacht
  Neem voor de verkoop contact met ons op als je een restschuld verwacht. Samen kunnen we eventuele oplossingen bespreken.

  Een OverbruggingsHypotheek: tijdelijk twee huizen betalen

  Met een overbruggingshypotheek kun je de overwaarde van je oude huis deels gebruiken voor de aankoop van je nieuwe huis. Een overbruggingshypotheek is een tijdelijke lening die afgelost wordt bij de verkoop van jouw oude huis. Doordat je oude huis nog niet verkocht is, maar je al wel jouw nieuwe huis hebt gekocht, heb je tijdelijk twee hypotheken en daarom ook dubbele maandlasten.

  Meer lezen over een overbruggingshypotheek

  Een goede vraagprijs bepalen

  Een goede vraagprijs is belangrijk. Huizen die meteen met een scherpe vraagprijs in de markt worden gezet, hebben meestal een hogere verkoopkans dan huizen die starten met een hoge vraagprijs die vervolgens stapje voor stapje wordt verlaagd. Dat blijkt uit onderzoek van NVM.

  Tips voor het bepalen van een goede vraagprijs

  Laat een taxatierapport maken door een onafhankelijk taxateur of makelaarKijk naar de verkoopprijzen van huizen in uw buurt

  Wat je nog meer moet weten

  De woning verkoopklaar maken

  Een goede eerste indruk is belangrijk. Potentiële kopers moeten het gevoel hebben dat jouw huis prettig is om in te wonen. Verricht daarom noodzakelijke reparaties, ruim alles op en maak het huis schoon, zorg voor genoeg licht en een frisse geur.

  De kans dat de kijker jouw smaak heeft, is klein. Maak de inrichting van de woning daarom zo neutraal mogelijk. Vergeet ook niet de tuin te onderhouden. Doe inspiratie op bij bijvoorbeeld interieurwinkels of win interieur- en tuinadvies in om je woning beter te presenteren.

  Energielabel

  Sinds 2008 moet je als verkoper een energielabel hebben bij de verkoop van je huis. Voor monumenten en boten geldt dit niet. Met een energielabel ziet de mogelijke koper in één oogopslag of jouw huis energiezuinig is of niet. Huizen met een gunstig energielabel brengen volgens onderzoek van TIAS 3,8% meer op dan woningen met een lager label. Het volledig verslag van het onderzoek naar het energielabel vind je op de website van TIAS.

  Lees het onderzoek van TIAS

  Duurzame maatregelen
  Met duurzame maatregelen word je woning energiezuiniger en het energielabel beter. Ben je benieuwd met welke duurzame maatregelen je jouw woning energiezuiniger kunt maken?

  Lees meer over energiezuinig en duurzaam wonen

  NVM Open Huizen Dag

  Twee keer per jaar vindt de NVM Open Huizen Dag plaats. Op deze dag kunnen woningzoekenden veel huizen zonder afspraak vrijblijvend bezichtigen. Een goede kans om je woning onder de aandacht te brengen. Volgens NVM worden huizen die deelnemen aan de Open Huizen Dag sneller verkocht. Bespreek jouw deelname met de makelaar.

  Lees meer over de NVM Open Huizen Dag op NVM.nl

  Twee woningen

  Tijdelijk verhuren
  Duurt het langer dan verwacht om je oude huis te verkopen? Jouw huis tijdelijk verhuren op basis van de leegstandswet is dan misschien een oplossing voor de dubbele woonlasten. Je moet hier wel toestemming voor vragen. Neem dus contact op met jouw hypotheekverstrekker.

  Verhuren onder de leegstandswet
  Een huurder heeft in Nederland huurbescherming die voorkomt dat de verhuurder de huurovereenkomst kan opzeggen. Als je jouw woning dus verhuurt, loop je het risico dat de huurder na de overeengekomen huurperiode de woning niet uitgaat. Door deze huurbescherming is de marktwaarde (de verkoopprijs) van een verhuurde woning lager dan de marktwaarde van een woning die niet is verhuurd.

  Deze huurbescherming geldt niet bij tijdelijke verhuur op basis van de leegstandswet. De gemeente moet een vergunning afgeven om te mogen verhuren op basis van de leegstandswet. Daarnaast zal de huurovereenkomst aan een aantal voorwaarden moeten voldoen.

  Dubbele hypotheekrenteaftrek
  De hypotheekrente is voor beide woningen aftrekbaar en je hoeft geen eigenwoningforfait aan te geven voor de woning die leeg te koop staat, of voor een woning die je al hebt gekocht maar nog in aanbouw is. De regeling is geldig vanaf het kalenderjaar waarin de woning te koop wordt gezet of de in aanbouw zijnde woning is gekocht, en de drie daarop volgende jaren.

  Je huidige hypotheek wel of niet meenemen

  Hypotheek meenemen naar uw nieuwe huis
  Je huidige rentecontract en hypotheekvorm kun je in sommige gevallen meenemen naar jouw nieuwe huis. Dat kan handig zijn als je een goede rente hebt afgesproken of graag je hypotheekvorm wilt behouden.

  Rentecontract van uw hypotheek meenemen
  Als je binnen zes maanden na de verkoop van je huis een nieuwe hypotheek afsluit, kun je jouw rentecontract meenemen. Je rente blijft dan gelijk voor de rest van de rentevastperiode. Dit geldt alleen voor het bedrag dat je hebt geleend voor jouw oude huis.

  Vraag je adviseur om een berekening
  Het rentecontract meenemen, kan voordelig zijn als jouw rentetarief aantrekkelijker is dan de actuele hypotheekrente. Jouw adviseur berekent graag of het meenemen van het rentecontract in jouw geval interessant is.

  Lees meer over het meenemen van je hypotheek