Met Rabo LevensloopSparen kun je als werknemer fiscaal voordelig sparen. Je legt namelijk een deel van je bruto loon in. Op het moment dat je geld opneemt, betaal je over dit deel belasting. Deze regeling stopt eind 2021.

Het openen van een nieuwe Rabo LevensloopSparen rekening is niet meer mogelijk.

Wil je geld opnemen van je Rabo LevensloopSparen rekening? Gebruik dan onderstaande overboekingsformulier:

Download overboekingsformulier (PDF)
Rabo LevensloopSparen

De belangrijkste kenmerken van Rabo LevensloopSparen

Levensloopregeling stopt

Per 1 januari 2022 stopt de levensloopregeling. Het is nog wel mogelijk om te blijven sparen en opnemen tot 31 december 2021 als je in loondienst bent.

Vrij opnemen en besteden

Sinds 1 januari 2013 mag je het geld op je levenslooprekening vrij opnemen en besteden. Bij opnames wordt belasting ingehouden.

Depositogarantiestelsel

Door het depositogarantiestelsel is je spaargeld bij de Rabobank van € 0 tot en met € 100.000 gedekt. Dit geldt per bank en per rekeninghouder.

Spaarrente

Hieronder vind je alle informatie over de spaarrente van Rabo LevensloopSparen.

Berekening spaarrente Rabo LevensloopSparen
Rente*
over het hele tegoed0,01%
LevensloopSparen voor leden van Rabobank0,15%

*Rentewijzigingen voorbehouden. Deze rentetarieven gelden vanaf 26 november 2019.

Overige kenmerken

Heb je op 1 januari 2022 nog een levenslooptegoed op een levensloopspaarrekening staan? Dan wordt dit tegoed op dat moment in één keer belast.Je mag maximaal 12% van je bruto jaarloon sparen.Je kunt in totaal niet meer dan 210% van je bruto jaarloon in het vorige kalenderjaar sparen.Het tegoed op je levenslooprekening valt niet onder de vermogensrendementsheffing in box 3.Ben je geboren tussen 1 januari 1950 en 31 december 1954? Dan mag je jouw hele bruto jaarloon sparen, als aan het einde van het jaar waarin je spaart je levenslooptegoed niet meer bedraagt dan 210% van je laatstverdiende loon.Sinds 2012 bouw je geen levensloopverlofkorting meer op. Eerder opgebouwde verlofkorting kun je nog opnemen. In dit geval wordt er verrekend als je een opname doet van je levenslooptegoed. Of de verrekening vindt plaats op 31 december 2021.


Storten vanaf een privérekening niet mogelijk

Rabo LevensloopSparen is een geblokkeerde spaarrekening. Hierop is uitsluitend inleg vanuit het brutoloon via de werkgever mogelijk. Het is dus niet mogelijk om vanaf je eigen rekening over te boeken naar je Rabo LevensloopSparen rekening.

Gebruik het bedrag voor ieder doel

Je kunt het levenslooptegoed tot en met 31 december 2021 opnemen en voor ieder doel gebruiken. Ook een gedeeltelijke opname is mogelijk. Ga je vóór 31 december 2021 met pensioen? Zorg er dan voor dat je het levenslooptegoed uiterlijk één dag voordat je met pensioen gaat volledig opneemt. Als je vóór 31 december 2021 de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt, dan wordt je opgebouwde levenslooptegoed belast. Dat gebeurt op de dag voordat je de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt.

Als je een bedrag opneemt, wordt daarover nog belasting ingehouden. Je werkgever maakt het nettobedrag naar je over. Heb je geen werkgever waarbij je nog hebt ingelegd op je Rabo LevensloopSparen rekening? Wij voeren dan de verloning uit en zorgt voor de belastingafdracht.

Levenslooptegoed gebruiken voor je pensioen

Heb je een pensioengat? Dan mag je het tegoed van je Rabo LevensloopSparen rekening bruto laten overzetten naar het pensioenfonds, zowel volledig als een deel ervan. Wel moet dit ook binnen de voorwaarden van het pensioenfonds passen. Op het moment dat je je levenslooptegoed wilt gebruiken voor je pensioen, vraag je een overboeking aan. Wij zorgen er dan voor dat het opgegeven bedrag naar je werkgever gaat. Je werkgever zorgt er daarna voor dat het bedrag bij de pensioenuitvoerder terecht komt.

Kosten van deze spaarrekening

Voor Rabo LevensloopSparen betaal je geen kosten.

Voorwaarden van Rabo LevensloopSparen

Lees de voorwaarden goed door. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Lees de productkenmerken en voorwaarden van Rabo LevensloopSparen (PDF)