Met Rabo LevensloopSparen kun je als werknemer fiscaal voordelig sparen. Je legt namelijk een deel van je bruto loon in. Op het moment dat je geld opneemt, betaal je over dit deel belasting. De regeling stopt op 1 november 2021.

Het openen van een nieuwe Rabo LevensloopSparen rekening is niet meer mogelijk.

Wil je geld opnemen van je Rabo LevensloopSparen rekening? Gebruik dan onderstaande overboekingsformulier:

Opnameformulier Rabo LevensloopSparen (PDF)
De verwerking van opnameformulieren Rabo LevensloopSparen is vertraagd. Sinds ons bericht over het einde van de levensloopregeling komen er veel aanvragen binnen om geld op te nemen. We werken er hard aan om alle opnameformulieren zo snel mogelijk te verwerken. Houd er echter rekening mee dat de uitbetaling langer duurt dan je van ons gewend bent. Op dit moment duurt het ongeveer 3 weken vanaf het moment van ontvangen van het ‘Opnameformulier Rabo LevensloopSparen’. Onze excuses voor het ongemak. Heeft het spoed? Neem dan telefonisch contact met ons op.
Rabo LevensloopSparen

De belangrijkste kenmerken van Rabo LevensloopSparen

Levensloopregeling stopt

Per 1 november 2021 stopt de levensloopregeling. Het is nog wel mogelijk om te blijven sparen en opnemen tot 1 oktober 2021 als je in loondienst bent.

Vrij opnemen en besteden

Sinds 1 januari 2013 mag je het geld op je levenslooprekening vrij opnemen en besteden. Bij opnames wordt belasting ingehouden.

Nederlandse Depositogarantie

Geld op deze rekening wordt automatisch beschermd door de Nederlandse Depositogarantie. Van 1 cent tot € 100.000 per persoon per bank.

Gebruik het bedrag voor ieder doel

Je kunt het levenslooptegoed tot 1 oktober 2021 opnemen* en voor ieder doel gebruiken. Ook een gedeeltelijke opname is mogelijk. Als je een bedrag opneemt, wordt daarover nog belasting ingehouden. Je werkgever maakt het nettobedrag naar je over. Heb je geen werkgever waarbij je nog hebt ingelegd op je Rabo LevensloopSparen rekening? Dan betalen wij het bedrag aan je uit en zorgen voor de belastingafdracht. Opnemen kan op de volgende manieren:

Ingelegd via je huidige werkgever

Niet ingelegd via je huidige werkgever of je hebt geen werkgever meer

 • Je neemt je levenslooptegoed in één keer op in 2021 en laat de levenslooprekening opheffen.
 • Je neemt je tegoed periodiek op in 2021 en laat de rekening na de laatste opname stoppen.
 • Je spaart door en op 1 november verlonen wij het tegoed dat op je rekening staat.
 • Je neemt je levenslooptegoed in één keer op in 2021 en laat de levenslooprekening opheffen.
 • Je spaart door en op 1 november verlonen wij het tegoed dat op je rekening staat.

*Laat je ons voor 1 oktober weten wat je met je tegoed in 2021 wil, dan verwerken we dat nog voordat de regeling stopt op 1 november. Laat je dit later aan ons weten, dan kan het zijn dat we je verzoek niet voor 1 november kunnen verwerken. Als ons dat niet voor 1 november lukt, dan verlonen wij het tegoed op je rekening Rabo LevensloopSparen. Zie bij de veelgestelde vragen wat dit betekent.

Goed om te weten

Bij opname van je levenslooptegoed heb je een hoger inkomen. Dit kan ervoor zorgen dat je meer belasting moet betalen of minder toeslagen krijgt (bijvoorbeeld minder geld voor zorg of kinderopvang).

Ga je eerder met pensioen of bereik je je AOW-gerechtigde leeftijd?

Ga je vóór 1 november 2021 met pensioen? Zorg er dan voor dat je het levenslooptegoed uiterlijk één dag voordat je met pensioen gaat volledig opneemt. Als je vóór 1 november 2021 de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt, dan wordt je opgebouwde levenslooptegoed belast. Dat gebeurt op de dag voordat je de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt.

Meer over de spaarrente van Rabo LevensloopSparen

De rente van Rabo LevensloopSparen is variabel. Dit betekent dat de rente op elk moment kan wijzigen. De rente geldt voor het hele tegoed. Leden van Rabobank ontvangen een hoger rentepercentage.

Bekijk de actuele rentepercentages

Overige kenmerken

 • Heb je op 1 november 2021 nog een levenslooptegoed op een levensloopspaarrekening staan? Dan wordt dit tegoed op dat moment in één keer belast.
 • Je mag maximaal 12% van je bruto jaarloon sparen.
 • Je kunt in totaal niet meer dan 210% van je bruto jaarloon in het vorige kalenderjaar sparen.
 • Het tegoed op je levenslooprekening valt niet onder de vermogensrendementsheffing in box 3.
 • Ben je geboren tussen 1 januari 1950 en 31 december 1954? Dan mag je jouw hele bruto jaarloon sparen, als aan het einde van het jaar waarin je spaart je levenslooptegoed niet meer bedraagt dan 210% van je laatstverdiende loon.
 • Sinds 2012 bouw je geen levensloopverlofkorting meer op. Eerder opgebouwde verlofkorting kun je nog verrekenen via je werkgever of in je aangifte inkomstenbelasting.


Storten vanaf een privérekening niet mogelijk

Rabo LevensloopSparen is een geblokkeerde spaarrekening. Hierop kan uitsluitend via de werkgever ingelegd worden vanuit het brutoloon. Dit is nog mogelijk tot uiterlijk september 2021. Hett is dus niet mogelijk om vanaf je eigen rekening over te boeken naar je Rabo LevensloopSparen rekening.

Als je een bedrag opneemt, wordt daarover nog belasting ingehouden. Je werkgever maakt het nettobedrag naar je over. Heb je geen werkgever waarbij je nog hebt ingelegd op je Rabo LevensloopSparen rekening? Wij voeren dan de verloning uit en zorgen voor de belastingafdracht.

Levenslooptegoed gebruiken voor je pensioen

Heb je een pensioengat? Dan mag je het tegoed van je Rabo LevensloopSparen rekening bruto laten overzetten naar het pensioenfonds, zowel volledig als een deel ervan. Wel moet dit ook binnen de voorwaarden van het pensioenfonds passen. Op het moment dat je je levenslooptegoed wilt gebruiken voor je pensioen, vraag je een overboeking aan. Wij zorgen er dan voor dat het opgegeven bedrag naar je werkgever gaat. Je werkgever zorgt er daarna voor dat het bedrag bij de pensioenuitvoerder terecht komt.

Kosten van deze spaarrekening

Voor Rabo LevensloopSparen betaal je geen kosten.

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er als ik niets doe?

Als je niets doet, storten wij je levenslooptegoed na 1 november 2021 over naar je betaalrekening. Hierop houden we loonbelasting in tegen het hoogste belastingtarief, zonder rekening te houden met de algemene heffingskorting en de levensloopverlofkorting. Is dit te veel, dan krijg je het meerdere later via je aangifte inkomstenbelasting terug. Bij een hoger tegoed dan € 500 betaal je ook € 75 administratiekosten.

Tot wanneer kan mijn werkgever op mijn levenslooprekening inleggen?

Je werkgever kan voor het laatst uit het salaris van september inleggen op Rabo LevensloopSparen als je werkgever het ook in september aan ons overmaakt.

Kan ik mijn levenslooptegoed overboeken naar een pensioenverzekering?

Nee, overboeking van het levenslooptegoed naar een particuliere pensioenverzekering is volgens de wet niet toegestaan. Neem je deel aan een pensioenregeling via je werkgever en biedt deze regeling de mogelijkheid om levenslooptegoed te laten omzetten in een extra pensioenaanspraak? Dan kun je het levenslooptegoed - uitsluitend via jouw werkgever - laten storten in het betreffende pensioenfonds.

Mag ik mijn stukken ook afgeven bij een Rabobank bij mij in de buurt?

Ja hoor, dat is mogelijk.

Hoeveel is de levensloopverlofkorting?

Voor ieder jaar dat je tussen 2006 tot en met 2011 hebt ingelegd, bouw je een levensloopverlofkorting op van € 223 per kalenderjaar. Vanaf 2012 bouw je geen levensloopverlofkorting meer op. Heb je al eens levenslooptegoed opgenomen en daarbij je levensloopverlofkorting geheel of gedeeltelijk verzilverd? Dan heb je geen recht meer op dat deel van je totaal opgebouwde levensloopverlofkorting. Daarnaast is je levensloopverlofkorting gemaximeerd tot het bedrag van het feitelijk opgenomen levenslooptegoed.

Kan ik mijn bruto levenslooptegoed storten op een bankspaarrekening?

Dat is niet mogelijk. Als je levenslooptegoed niet met inhouding van loonheffingen wordt uitbetaald, kun je dit alleen via je huidige werkgever laten omzetten in een hoger pensioen als de pensioenuitvoerder dat toestaat. De levensloopregeling is een werknemersspaarregeling. Bankspaarrekeningen als Rabo ToekomstSparen en Rabo ToekomstUitkering zijn individuele spaarregelingen. Deze worden niet door een werkgever maar door jou als werknemer zelf afgesloten. Daarom mag je geen levenslooptegoed op een bankspaarrekening storten.

Ik heb geen werkgever. Kan ik mijn bruto levenslooptegoed overzetten naar de pensioenuitvoerder?

Dat is niet mogelijk. Als je geen werkgever hebt, zijn wij verplicht de loonheffingen voor je in te houden. Als je levenslooptegoed niet met inhouding van loonheffingen wordt uitbetaald, kun je dit alleen via je huidige werkgever laten omzetten in een hoger pensioen als de pensioenuitvoerder dat toestaat. De levensloopregeling is een werknemersspaarregeling. Je huidige werkgever is verantwoordelijk voor de wettelijk voorgeschreven toets of er nog fiscale ruimte is binnen de pensioenregeling. Daarom staan wij alleen overboekingen naar de werkgever toe.

Ik heb niet via mijn huidige werkgever ingelegd. Kan ik mijn bruto levenslooptegoed via mijn huidige werkgever overzetten naar de pensioenuitvoerder?

Dat kan alleen als je alsnog via je huidige werkgever inlegt en de pensioenuitvoerder dit toestaat. Ook moet er nog fiscale ruimte binnen de pensioenregeling bij je huidige werkgever zijn. Je regelt dit door je werkgever ook onderdeel 5 van het opnameformulier te laten ondertekenen.