Lees dit (3 min) en je kunt straks iedereen uitleggen hoe beleggen werkt

‘Ik zou wel willen, maar snap er niks van.’ Dat horen we vaak over beleggen. Want waar begin je? Om dit duidelijker te maken hebben we veel klantvragen over beleggen op een rij gezet. Lees dit (kost je 3 minuten van je leven) en je kunt iedereen uitleggen hoe beleggen nu eigenlijk werkt. En er misschien ook zelf mee beginnen?! De vragen worden grotendeels beantwoord door Susanne Scheepers, Marketeer Vermogensopbouw bij Rabobank en kei in beleggen.

Anoek (35): ‘Als ik wil beginnen met beleggen, waar begin ik dan als ik nog niets weet

Een beetje cliché maar wel waar: begin bij het begin. En dat is uitrekenen hoeveel geld je eigenlijk over hebt om te gaan beleggen. Susanne: ‘Ik zeg altijd: doe eerst de bufferberekenaar van het Nibud. Die laat zien hoeveel spaargeld je als buffer achter de hand moet houden.’ Laat dat geld op je spaarrekening staan. Beleggen doe je niet met geld dat je binnenkort nodig hebt.

Ga naar de Bufferberekenaar

Stap twee is bepalen hoeveel risico je wilt lopen. Voorzichtig en met een laag risico beleggen noemen ze in beursland ‘defensief beleggen.’ Kijk, dat is al de tweede term die je in dit stuk leert. Hierbij kies je voor producten die niet zo kwetsbaar zijn. Dat als Trump eens iets geks roept, het niet meteen in elkaar knalt. Dat betekent aan de andere kant ook dat als hij iets geweldigs voor elkaar krijgt, je niet meteen dikke winst maakt. Wil je meer risico, dan kun ‘offensief beleggen.’ De kans dat je je overnight je slag slaat is groter, maar dat is de kans om veel te verliezen ook.

Nog een keuze om te maken: ga je zelf beleggen of laat je het doen? Zelf beleggen betekent dat je zelf kiest waar je je geld in stopt. Dan is het wel handig om een beetje van de beurs te weten en het economische nieuws te volgen. Zie je jezelf dat niet doen? Dan kun je kiezen voor beheerd beleggen. Dat betekent dat de bank jou vraagt wat je ongeveer wilt (looptijd, risico) en je geld voor je belegt. Voor niks komt de zon op. Je betaalt daar natuurlijk voor. Hoeveel verschilt per partij, bij Rabobank betaal je voor het beheerd beleggen van 5.000 euro tussen de €37,52 en €42,52 euro per jaar.

Ga naar Rabo Beheerd Beleggen

Georgina (27): Wat zijn de mogelijkheden? Waaruit kun je kiezen als je gaat beleggen?

Er valt veel te kiezen. Laten we ons beperkten tot twee dingen waar veel mensen voor kiezen: aandelen en obligaties. Susanne legt uit: ‘Aandelen zijn stukjes van een bedrijf, die je kunt kopen. Je wordt eigenlijk een beetje mede-eigenaar. Wanneer het goed gaat met het bedrijf, gaat de waarde van het aandeel omhoog. Gaat het slecht met het bedrijf, dan wordt het aandeel minder waard.’ Bij aandelen zie je heel sterk directe gevolgen van wat er binnen een bedrijf gebeurt. Gaat er een directeur boos weg? Dan zakt het aandeel waarschijnlijk. Zijn de jaarcijfers top? Bam, dan schiet de koers omhoog.

Obligaties zijn een minder risicovol alternatief voor aandelen. Koop je een obligatie dan leen je je geld eigenlijk uit aan een land of staat. Koop je obligaties Nederlandse staat, dan leen je jouw euro’s aan ons Koninkrijk uit. Daar krijg je als bedankje, rente voor. In obligaties beleggen is wat stabieler dan aandelen. Nederland gaat nu eenmaal minder snel failliet dan bijvoorbeeld Ahold of KLM.  

Rhijja: Hoe weet je of een bedrijf betrouwbaar is en of ze wel echt winst maken?

Voordat je een aankoop doet in de winkel, verdiep je je erin. Stel, je hebt een nieuwe laptop nodig omdat op de oude alle klinkers het niet meer doen. Dan ga je op onderzoek uit. Wat heb je nodig? Wat is een reële prijs? Wat vinden anderen? Zo’n onderzoek kun je ook goed doen wanneer je een aandeel van een bedrijf wilt kopen. Check de website van het bedrijf, wat zijn hun plannen voor de toekomst, hoe lang bestaan ze eigenlijk al? Bij de meeste banken kun je online veel informatie vinden over de bedrijven achter aandelen. Susanne: ‘Je kan er bijvoorbeeld zien of ze het in eerdere jaren goed hebben gedaan. Dan weet je een beetje wat voor vlees je in de kuip hebt.’ Maar, zegt Susanne terecht: ‘Je kent dat ene zinnetje vast wel. In het verleden behaalde resultaten geven geen garantie voor de toekomst.’

Franke (41): Wat is een realistisch rendement?

Dat hangt af van hoe je gaat beleggen. Bijvoorbeeld of je offensief of defensief belegt. (Daar heb je ze weer.) Aandelen of obligaties. (Je weet nu wat dat zijn) En natuurlijk, het allerbelangrijkste: wat de economie en de beurs doen. Susanne: ‘Bij Rabobank rekenen wij nu met een prognoserendement (dus een voorspelling van de opbrengst) van 4,3% per jaar. Dat percentage mogen we niet zomaar uit onze duim zuigen. Het wordt berekend volgens allerlei regels.’ Dat betekent trouwens niet dat je geld ieder jaar met 4,3%  groeit. Nee, het is een gemiddelde opbrengst. Oké, een voorbeeld. Bij beheerd beleggen van Rabobank (gemiddeld risico) scoorden ze afgelopen jaren deze rendementen:

2016: 7,2%

2017 4,8%

2018, 1,4%.

Zoals je ziet waren 2016 en 2017 topjaren en 2018 wat minder. Maar gemiddeld over die drie jaren is het nog altijd 4,5%. Snap je?

Lineke: Wat is dividend en hoe werkt dat?

Dividend is winstuitkering van een onderneming waar je in belegt. Je krijgt dus een heel klein beetje van de winst uitgekeerd. Een bedrijf hoeft het niet altijd goed te hebben gedaan om dividend uit te keren. Soms ontvang je het dividend uit de reserves, of wel het spaargeld van het bedrijf. Of, pech, andere keren krijg je niets bijvoorbeeld omdat de winst terug geïnvesteerd wordt in het bedrijf. Die dividend kan uitgekeerd worden in keiharde euro’s of in aandelen. Bij die laatste optie krijg je er gratis en voor niks wat extra aandelen bij.

Moneyzz: Wat zijn indexfondsen en hoe bepaal je in welke je belegt?

Indexfondsen zijn een vrij veilige manier van beleggen. Susanne legt uit: ‘Een indexfonds is een mandje van aandelen, precies dezelfde als je vindt op een bepaalde index. Een index is bijvoorbeeld in Nederland de AEX (die ken je vast wel) of in Amerika de NSCI Worldindex.’ Niet stoppen met lezen nu, het is niet zo ingewikkeld als het klinkt: ‘Een indexfonds bevat precies dezelfde aandelen als die index. Dus bijvoorbeeld alle 25 aandelen van de AEX. Maar dan allemaal kleine deeltjes daarvan in een mandje verzameld. Mensen kiezen voor indexfondsen omdat het vrij veilig is. Het ene aandeel zakt, het ander stijgt. Dat kan elkaar opvangen. Je beweegt mee met de markt en hebt je inleg in één klap heel makkelijk gespreid ingelegd.’

Kelly: Kun je je geld altijd opnemen of kost dat geld?

Natuurlijk kun je je geld op ieder moment opnemen. Het is en blijft jouw geld. Of dat opnemen geld kost hangt af van hoe je belegt. Bij beheerd beleggen betaal je ieder kwartaal een bedrag aan je bank om voor te beleggen. De kosten van opnemen en bijstorten zitten daar doorgaans al in. Je betaalt dus niet extra. Bij zelf beleggen betaal je voor iedere aankoop of verkoop transactiekosten, hoeveel dat is hangt af van waar je belegt, hoeveel geld en andere factoren. Daar kunnen we niet nu een bedrag bij plaatsen. Sorry! Check dat goed als je een product kiest. Dat je weet wat de kosten zijn. Want die gaan wel van je opbrengst af. Realiseer je ook, wanneer je geld op wilt nemen, dat je je aandelen verkoopt tegen de stand van die dag. Als die lager is dan waarvoor je kocht, verlies je geld. Is die hoger dan waarvoor je kocht, dan heb je geld verdiend.


Goed om te weten: aan beleggen/investeren zijn risico’s verbonden. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.