Direct schade melden bij Interpolis

Telefonisch, online of via de Interpolis app.

Kijk op Interpolis.nl

Meest voorkomende autoschades op een rij

Botsing

Was de botsing jouw schuld? Dan is de schade aan je auto alleen verzekerd met de dekking WA + Volledig Casco (all-risk). Botst een andere auto tegen je aan, dan dekt de WA autoverzekering van de andere auto jouw schade. Ook dan valt de schade onder de dekking WA + Volledig Casco, maar wordt de schade uiteindelijk verhaald op de WA autoverzekering van de andere partij.

Schade door eigen schuld verzekeren
Met een WA-autoverzekering of WA + Beperkt Casco ben je niet verzekerd voor schade aan je eigen auto die je zelf veroorzaakt. Bijvoorbeeld door een botsing met een paaltje of andere auto. Met een WA + Volledig Casco autoverzekering (all-risk) is die schade wel verzekerd.

Inzittendenverzekering
Letselschade die je bij jezelf veroorzaakt, is niet standaard verzekerd. Wil je dit wel verzekeren? Dan kan dat met de aanvullende Inzittendenverzekering. Ruim 90% van onze klanten met een Interpolis Autoverzekering kiest hiervoor. Met deze dekking ben je als bestuurder, samen met inzittenden van de auto, verzekerd voor materiële en letselschade.

Eenzijdige en tweezijdige schade
Een botsing met een ander heet een tweezijdige aanrijding. Bots jij tegen bijvoorbeeld een hoge stoeprand, dan is er sprake van een eenzijdige schade. Bij een tweezijdige schade is er schade aan twee of meer partijen. Wie de schade heeft veroorzaakt, is aansprakelijk en moet de schade vergoeden. Met een WA-autoverzekering ben je verzekerd tegen schade die je bij een ander aanricht. De schade aan je eigen auto is alleen verzekerd met een WA + Volledig Casco-dekking. Is de andere partij aansprakelijk, dan betaalt zijn WA autoverzekering jouw schade, daarbij maakt het niet uit hoe je auto is verzekerd.

Ruitschade

Een andere veelvoorkomende schade is een kapotte autoruit. Bijvoorbeeld een sterretje doordat er een steentje tegen je ruit spat. Met de dekking WA + Beperkt Casco of WA + Volledig Casco krijg je schade aan de ruit van je auto vergoed. Of het nu gaat om een sterretje, barst of breuk. Zorg er wel voor dat je je ruit laat repareren of vervangen door een bedrijf dat is aangesloten bij de FOCWA of BOVAG. Alleen dan wordt ruitschade vergoed door Interpolis. Twijfel je over een bedrijf? Bel dan naar Interpolis via (013) 580 12 34.

Geen hogere premie na schade?

Als je je ruit laat repareren of vervangen, heeft dit geen gevolgen voor je no-claimkorting. Je hoeft dus geen hogere premie te gaan betalen,. Heb je schade aan het panoramadak van je auto? Dan valt dit niet onder schade aan ruiten. Dit betekent dat deze schade mogelijk gevolgen heeft voor je schadevrije jaren.

Tip: je kunt bij de Interpolis Autoverzekering wel kiezen voor de aanvullende Interpolis No-Claim Garantie®. Dan kun je eenmaal per verzekeringsjaar autoschade opgeven zonder gevolgen voor je premie.

Diefstal, joyriding en vandalisme

Met de Beperkt of Volledig Casco dekking ben je ook verzekerd als je auto gestolen wordt en bij schade door joyriding.

Aankoopbedrag terug
Met de Interpolis Autoverzekering krijg je de eerste 3 jaar het volledige aankoopbedrag terug voor je auto (nieuw of tweedehands). Zo kun je een vergelijkbare auto kopen.

 • Wordt je auto gestolen en is het langer dan 3 jaar geleden dat je hem hebt gekocht? Dan krijg je de dagwaarde vergoed. Dat is de waarde van je auto op het moment van de autodiefstal.
 • Heb je meer dan € 50.000 voor je auto betaald? Dan krijg je de eerste 3 jaar de dagwaarde plus 10% terug (tot maximaal het aankoopbedrag).

Met de dekking Volledig Casco, oftewel all-risk, krijg je tot maximaal 20 dagen een vervangende auto als je eigen auto is gestolen.

Is er sprake van schade aan andere auto's door joyriding met jouw auto? Dan ben je verzekerd met de WA-dekking van je autoverzekering. Hiervoor hoef je dus niet de dekking Beperkt Casco of Volledig Casco te hebben.

Accessoires meeverzekerd
Als je na de inbraak schade hebt aan je accessoires ben je verzekerd met de dekking WA + Beperkt Casco of WA + Volledig Casco. Denk hierbij aan diefstal van je autoradio, autostoeltje, fietsdrager, skibox of imperial.

Schade aan je auto door vandalisme
Niet alle verzekeraars vergoeden schade aan je auto als gevolg van vandalisme. Met de Interpolis Autoverzekering met Volledig Casco (all-risk), de meest uitgebreide dekking, ben je verzekerd voor autoschade door vandalisme. De reparatiekosten worden dus vergoed en je bent snel weer op weg in je eigen auto.

Inbraak

Navigatiesystemen, audioapparatuur en zelfs je airbags kunnen reden zijn voor een inbraak in je auto. De schade aan je auto en de gestolen accessoires zijn verzekerd met de Beperkt of Volledig Casco autoverzekering.

Accessoires
Als je na de inbraak schade hebt aan je accessoires ben je verzekerd met de dekking WA + Beperkt Casco of WA + Volledig Casco. Denk hierbij aan diefstal van je autoradio, autostoeltje, fietsdrager, skibox of imperial.

Brand- en stormschade

Met de Beperkt Casco en Volledig Casco autoverzekering ben je verzekerd als je auto in brand vliegt, bijvoorbeeld door kortsluiting of vandalisme. En ook stormschade en autoschade door extreem weer zijn verzekerd met deze dekkingen, bijvoorbeeld door hagel, bliksem of een tak op je auto.

Dit is stormschade volgens Interpolis
Een storm is volgens het KNMI een windkracht van 9 of meer. Interpolis rekent een windkracht van 7 of meer tot een storm. Dat komt neer op een gemiddelde windsnelheid van 50 tot 61 kilometer per uur. Heb je daardoor schade aan je auto, dan ben je verzekerd als je de Interpolis Autoverzekering met cascodekking hebt.

Welke autoschade door storm is verzekerd?
Met de dekkingen WA + Beperkt Casco en WA + Volledig Casco (all-risk) ben je verzekerd wanneer er iets tegen of op je auto valt of wanneer je auto omwaait. Je bent dus verzekerd als bijvoorbeeld:

je auto een sloot inwaaitde dakpan van de buren door je autoruit wordt geblazeneen boomtak afbreekt en op je auto valtde fiets van je partner tegen je auto waait

Ook bent u met deze dekkingen onder andere verzekerd tegen schade door:

hagelblikseminslag

Premie blijft gelijk na stormschade
Heb je stormschade en laat je dit repareren, dan heeft dit geen gevolgen voor je no-claimkorting. Je betaalt dus geen hogere premie en het aantal schadevrije jaren blijft gelijk.

Hagelschade, stormschade en meer
Heb je de Interpolis Autoverzekering met cascodekking (Beperkt Casco of Volledig Casco), dan ben je verzekerd voor schade door de volgende extreme weersomstandigheden:

hagelblikseminslageen aardbevingeen vulkaan- of geiseruitbarstingeen lawine, aardverschuiving of stenen die van een berg rollen een overstroming en/of vloedgolfstorm* (windkracht 7 of meer)

* Er valt iets op of tegen de auto door storm óf de auto waait helemaal om.

Schade na slippartijen: verzekerd met all-risk
Is het glad op de weg, dan neemt de kans op een slippartij toe. Ook daardoor kan je auto behoorlijk beschadigd raken. Met de dekking WA + Volledig Casco (all-risk autoverzekering) ben je verzekerd voor botsingen door je eigen schuld. Ook als je van de weg of te water raakt, wordt de schade aan je auto vergoed met deze dekking.

Aanrijding met dieren

Bij een aanrijding met een dier is het de vraag of het dier was aangelijnd. Dat bepaalt hoe de schade verzekerd is.

Heb je een aanrijding met een dier dat niet aangelijnd is?
Dan is de schade verzekerd wanneer je Beperkt Casco óf Volledig Casco (all-risk) verzekerd bent.

Heb je een aanrijding met een aangelijnd dier?
Dat is alleen verzekerd met een Volledig Casco dekking.

Heb je schade doordat je moest uitwijken voor een dier?
Je botst bijvoorbeeld tegen een paaltje, omdat je moest uitwijken voor een overstekende vos. Dit is alleen verzekerd met een Volledig Casco (all-risk) dekking.

De eigenaar van het dier is bijna altijd aansprakelijk
Heb je autoschade door een botsing met een niet aangelijnd dier, dan is de eigenaar van het dier aansprakelijk. Je kunt de schade dus op de eigenaar verhalen. Wanneer je beperkt- of volledig casco verzekerd bent dan zal Interpolis de schade verhalen op de eigenaar. Bij een aangelijnd huisdier is de eigenaar van het dier vaak juist niet aansprakelijk.

Gaat het om een dier zonder eigenaar, bijvoorbeeld een loslopend hert op de snelweg? Dan zijn er geen mogelijkheden om de schade te verhalen.

Tip: weigert de eigenaar de schade te betalen? Dan kun je juridische hulp inschakelen. Met de Interpolis Rechtsbijstandverzekering kun je rekenen op hulp, bijvoorbeeld bij een juridisch conflict in het verkeer.

Geparkeerde auto
Staat je auto geparkeerd en heeft je auto schade door een dier? Dit is alleen verzekerd met de Volledig Casco (allrisk) dekking. Denk bijvoorbeeld aan krassen op je auto door een kat.

Caravan of aanhanger

Schade door je caravan of aanhanger achter je auto, is verzekerd met de Interpolis Autoverzekering.

Ongeluk met de caravan, hoe is dat verzekerd?

caravanverzekering: voor schade aan je caravanautoverzekering: voor schade aan anderen door je caravan als deze achter de auto hangtaansprakelijkheidsverzekering: voor schade aan anderen door je los geparkeerde caravan

Schade aan anderen door jouw caravan
Als je caravan aan je auto is gekoppeld, dan ben je via de WA-verzekering van je auto verzekerd voor schade aan anderen. Bijvoorbeeld als je caravan in een bocht een andere auto raakt. Of de tent van de buren op de camping.

Is je caravan losgekoppeld van je auto en staat hij veilig buiten het verkeer of in stilstand? Dan ben je verzekerd voor schade aan anderen als je een aansprakelijkheidsverzekering hebt. Bijvoorbeeld als je bij het (ver)plaatsen met een mover een andere caravan raakt.

Schade aan de caravan zelf
Veroorzaak je zelf een ongeluk en raakt je caravan beschadigd? Met de caravanverzekering is dit verzekerd als je kiest voor de Volledig casco dekking (all-risk). Was het ongeluk de schuld van de ander? Dan valt de schade onder zijn of haar WA-autoverzekering.

De caravanverzekering dekt ook andere schades, bijvoorbeeld door:

branddiefstal(poging tot) inbraakstorm, blikseminslag, hagelschadeontploffingen en zelfontbranding

Ongeluk met de aanhanger, hoe is dat verzekerd?

aanhangwagenverzekering: voor schade aan je aanhangerautoverzekering: voor schade aan anderen door je aanhanger als deze achter de auto hangtaansprakelijkheidsverzekering: voor schade aan anderen door je los geparkeerde aanhanger

Schade aan anderen
Als je aanhangwagen aan je auto is gekoppeld dan ben je via de WA-verzekering van je auto verzekerd voor schade aan anderen. Bijvoorbeeld als je aanhangwagen in een bocht een andere auto raakt.

Is je aanhanger losgekoppeld van je auto en staat hij veilig buiten het verkeer of in stilstand? Dan ben je verzekerd voor schade aan anderen als je een aansprakelijkheidsverzekering hebt.

Schade aan de aanhangwagen zelf
Met de aanhangwagenverzekering verzeker je de schade aan je aanhangwagen, boot- of paardentrailer. Bijvoorbeeld door een ongeluk. Was het ongeluk de schuld van de ander? Dan valt de schade onder zijn of haar WA-autoverzekering.

De aanhangwagenverzekering dekt ook andere schades, bijvoorbeeld door:

brand, ontploffing, zelfontbranding, kortsluiting, blikseminslag(poging tot) diefstal, verduistering en inbraakschade door de lading van de aanhangwagen (denk aan een schoppend paard)
Total loss

Technisch en economisch total loss
Wordt je auto technisch total loss verklaard, dan is het niet meer mogelijk om de auto te repareren. Bijvoorbeeld als het chassis volledig is vervormd of bij een serieuze brandschade.

Wordt je auto economisch total loss verklaard, dan is reparatie nog welk mogelijk, maar financieel niet verantwoord. De herstelkosten staan niet in verhouding tot wat de auto nog waard is (dagwaarde). Volgens de polis is een auto economisch total loss als de reparatiekosten hoger zijn dan 2/3 van de dagwaarde of aanschafwaarde. Bijvoorbeeld: je auto was voor de aanrijding € 6.000 waard. Als de reparatiekosten hoger zijn dan € 4.000, is je auto economisch total loss.

Hoe worden de dagwaarde en de restwaarde bepaald?

Dagwaarde
Een schade-expert stelt de dagwaarde van je auto vast. De expert kijkt onder andere naar de leeftijd, de kilometerstand en hoe goed de auto is onderhouden.

Restwaarde
Een schade-expert schakelt een aantal opkopers in. Zij doen een bod op je beschadigde auto. De restwaarde van je auto is gelijk aan het hoogste bod.

Total loss? Interpolis vergoedt de kosten
Met de Beperkt of Volledig Casco (all-risk) verzekering van Interpolis kun je rekenen op de volgende vergoeding:

 • Heb je de auto maximaal 3 jaar gelden gekocht? Dan vergoedt Interpolis bij een gedekte autoschade het volledige bedrag (tot € 50.000,-) terug dat je hebt betaald voor je nieuwe of tweedehandse auto. Zo kun je er een gelijkwaardige auto voor terug kopen. 
 • Is het langer dan 3 jaar geleden dat je de auto hebt gekocht? Dan vergoedt Interpolis bij een gedekte autoschade de dagwaarde van je voertuig, dus het bedrag dat de auto direct vóór de schade waard was. 
 • Kostte je auto meer dan € 50.000,-? Dan krijg je de eerste 3 jaar de dagwaarde + 10% vergoed, tot maximaal de aankoopwaarde. 
 • Tenslotte krijg je tot 5 dagen een leenauto via een aangesloten herstelbedrijf.

Schadeformulier auto invullen

Wanneer je wel een schadeformulier moet invullen

Als je autoschade hebt door een aanrijding of door vandalisme, dan is de kans groot dat je een schadeformulier moet invullen. Zorg er dus altijd voor dat dit formulier in de auto ligt. Ben je het schadeformulier kwijt, neem dan contact op met Interpolis of download het schadeformulier via www.interpolis.nl. Je kunt een schadeformulier ook digitaal invullen en opsturen via www.mobielschademelden.nl.

Het schadeformulier vul je in als er sprake is van:

 • Een aanrijding met iemand anders, waarbij jij aansprakelijk bent voor de schade. 
 • Schade veroorzaakt door iemand anders. Een ander is aansprakelijk voor de schade aan je auto. 
 • Een aanrijding met een object, waarbij er naast schade aan uw auto ook schade is aan het object. Bijvoorbeeld een botsing met een lantaarnpaal. 
 • Een aanrijding met een dier.
 • Schade door een onbekend persoon. Wanneer de schade is veroorzaakt door een onbekend motorvoertuig, wordt de schade verhaald bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Voor meer informatie zie https://waarborgfonds.vereende.nl/
Wanneer een schadeformulier invullen niet nodig is

Je hoeft normaal gesproken geen schadeformulier in te vullen als er sprake is van:

 • een aanrijding met een vast object en het object heeft geen schade
 • ruitschade
 • hagel- of stormschade
 • inbraak, diefstal of joyriding
Zo vul je het schadeformulier in

Zo vul je het schadeformulier in
Voorkant: ter plekke invullen
De voorkant van het schadeformulier kun je het beste ter plekke invullen. Je vult dit gedeelte namelijk samen met de tegenpartij in.

Tip 1: misschien weet je niet alle gegevens uit je hoofd, je polisnummer bijvoorbeeld. Daarom is het altijd verstandig om je groene kaart in de auto te bewaren.

Tip 2: ben je het niet eens met de tegenpartij over de oorzaak (en de situatieschets), zet je handtekening dan niet op het schadeformulier.

Achterkant: later invullen
De achterkant van het formulier kun je later invullen. Hier heb je de tegenpartij niet bij nodig.

Kom je er niet uit? Bel dan je verzekeraar voor hulp.

Schadeformulier opsturen
Heeft u de Interpolis Autoverzekering, stuur je schadeformulier dan op naar:
Interpolis Schadeservices
Antwoordnummer 396
5000 WB Tilburg

Schade laten uitkeren of zelf betalen

Schade opgeven: niet altijd de beste oplossing
Stel: je hebt een Interpolis Autoverzekering met de dekking WA + Volledig Casco (all-risk) en je rijdt per ongeluk tegen een paaltje aan. Je auto is beschadigd en je wilt de schade laten repareren. Je bent hiervoor verzekerd, dus je wilt de schade opgeven bij Interpolis. Dit is niet altijd de beste oplossing. Soms is het slimmer om de reparatie zelf te betalen. Hoe zit dat precies?

Schadevrije jaren, bonus-malusladder en no-claimkorting

Als je geen autoschade opgeeft, bouw je schadevrije jaren op. Hoe meer schadevrije jaren, hoe meer korting je krijgt op de premie van je autoverzekering. Met andere woorden: hoe langer je schadevrij rijdt, hoe minder je betaalt voor je verzekering.

Geef je de schade aan je auto op bij je verzekeraar, dan val je terug met je schadevrije jaren. Je premie gaat dus omhoog. Is de schade niet te groot, dan kan het slimmer zijn de reparatiekosten zelf te betalen. Dan behoud je je schadevrije jaren.

Veroorzaak je met de auto schade aan een ander, dan ben je verplicht deze schade bij je verzekeraar te melden, zodat deze de schade met de andere partij kan regelen. Daarna heb je altijd de mogelijkheid om de schade terug te betalen zodat deze niet van invloed is op je schadevrije jaren.

Interpolis No-Claim Garantie®

De Interpolis No-Claim Garantie is een aanvullende dekking op de Interpolis Autoverzekering. Hiermee kun je één ‘schade met bonus-malusgevolgen’ per verzekeringsjaar claimen zonder dat het ten koste gaat van je no-claimkorting. Je kunt schade aan je auto dan dus opgeven bij Interpolis, terwijl je premie niet omhoog gaat. Je valt wel terug in schadevrije jaren.

Let op: niet altijd heeft schade gevolgen voor je premie. Dat geldt bijvoorbeeld voor ruitschade.

Verkeersletsel

Wat is letselschade?
Bij letselschade raak je gewond of heb je pijnklachten na een aanrijding of ongeval. Behandeling is nodig en dat kost geld. Je betaalt bijvoorbeeld voor medische kosten, een ziekenhuisopname en huishoudelijke hulp. Je hebt dan te maken met letselschade. Maar hoe zorg je ervoor dat deze kosten worden vergoed?

Letselschade verzekeren

Dekking autoverzekering
Veroorzaak je met jouw auto letselschade? De autoverzekering van Interpolis dekt alle (letsel)schade die je bij anderen veroorzaakt.

Letselschade bij jezelf en passagiers, bijvoorbeeld na een aanrijding die je zelf veroorzaakte, is met een autoverzekering niet standaard meeverzekerd. Voor het verzekeren van letselschade bij jezelf en passagiers kun je daarom een aanvullende dekking afsluiten.

Aanvullende inzittendenverzekering
Bij de Interpolis Autoverzekering kun je kiezen voor de aanvullende inzittendenverzekering. Hiermee wordt de schade vergoed die inzittenden van een auto en de bestuurder lijden door een ongeval. Het maakt niet uit wie aansprakelijk is voor het veroorzaken van de schade. Er hoeft geen sprake te zijn van blijvende invaliditeit of overlijden.

Kosten die met deze aanvullende verzekering worden vergoed:

schade aan kleding en bagagemedische kosten en zorgkostenmisgelopen inkomstensmartengeld