Nederlanders zijn echte fietsers. Het is dan ook geen verrassing dat fietsvakanties razend populair zijn. Een fietsvakantie vraagt echter wel om een goede voorbereiding. Met onze checklist fiets jij deze zomer vol goede moed het avontuur tegemoet en loopt je vakantie niet spaak.

Check 1: is je fiets klaar voor de reis?

Controleer voor vertrek of je fiets klaar is voor gebruik. Zijn de banden opgepompt, de ketting gesmeerd, doen de lampjes en remmen het en zijn de versnellingen goed afgesteld? Een onderhoudsbeurt ruim voor vertrek is een goed idee. Daarnaast is het slim je stalen ros te verzekeren tegen schade en diefstal.

Verzeker je fiets

Man maakt fiets vast op camper

Check 2: weet je hoe je wilt reizen?

Fietsvakanties zijn er in alle soorten en maten. Ga je met een organisatie of vind je het leuk om alles zelf te regelen? Neem je je bagage mee op de fiets of laat je deze door iemand naar de plek van bestemming brengen? Op wat voor een soort wegen ben je van plan te gaan fietsen? Ga je naar het buitenland of kies je voor een vakantie in Nederland? Al deze keuzes hebben invloed op hoe je vakantie eruit gaat zien. 

Check 3: heb je een route uitgestippeld?

Kies welke route je wilt doen en welke afstand je iedere dag ongeveer af wilt leggen. Neem een landkaart of GPS mee om onderweg te navigeren. Je kunt kiezen voor een bestaande fietsroute of er zelf een uitstippelen. Het voordeel van fietsroutes is dat ze niet alleen langs mooie plaatsen gaan, maar de makers ook hebben nagedacht over plekken om onderweg te eten en te overnachten. Een leuke bijkomstigheid is dat je veel andere fietsers tegenkomt. Wel zo gezellig. 

Echtpaar zit bij het water met 2 fietsen

Check 4: heb je een noodset bij je?

Een lekke band komt altijd ongelegen. Al helemaal tijdens een fietsvakantie. Met een bandenplaksetje is die band in een kwartiertje geplakt. Oefen wel even voor je op vakantie gaat. Een EHBO-set is ook geen overbodige luxe tijdens een actieve vakantie.

Check 5: heb je de juiste kleding bij je?

De hele dag fietsen vraagt om speciale kleding. Sportkleding is ideaal omdat het ademt en vocht afvoert. Daarnaast droogt het snel en kun je dus tussendoor even met de hand wassen. Draag laagjes, zodat je gemakkelijk iets uit kunt doen of aan kunt trekken als je het koud of warm hebt. Zorg ook altijd dat je een zonnebril en iets om je hoofd te bedekken meeneemt. Een regenpak mag ook niet ontbreken tijdens je fietsvakantie. 

Stel pakt hun bagage uit op vakantie

Check 6: heb je een goed inpaksysteem?

De kans is aanwezig dat je alle bagage zelf op de fiets mee moet nemen. De kunst is zo licht mogelijk te pakken, zonder essentiële dingen thuis te laten. Ga uit van maximaal 15 kilo zonder kampeerspullen en 25 kilo met. Maak voor vertrek een testrondje. Zo weet je of je al je spullen netjes in de tassen krijgt en of het je lukt ermee te fietsen.

Check 7: heb je voldoende getraind?

Meerde dagen achter elkaar urenlang fietsen in weer en wind, over bergen en moeilijk begaanbare wegen is niet niks. Kies een tocht op je niveau en begin op tijd met trainen. Heb je een nieuwe fiets? Dan moet je hem eerst “infietsen”, je lichaam is namelijk nog niet gewend aan deze fiets.

Stel zit op het terras met hun fietsen

Check 8: is je fietsvakantie verzekerd?

Je denkt er liever niet aan, maar er kan altijd iets misgaan tijdens je fietsvakantie. De kosten voor medische zorg of een langer verblijf door ziekte kunnen hoog oplopen. Met een reisverzekering zijn dergelijke kosten gedekt. Wist je dat deze verzekering ook geldig is als je in Nederland op vakantie gaat?

Zo zit dat met een reisverzekering

Ben je er klaar voor?

Heb je alle punten van de checklist afgevinkt? Dan ben je klaar voor je fietsvakantie. Veel plezier en geniet ervan!