Moeder en dochter praten over eigen onderneming

Een Gezond Geldgesprek over een eigen bedrijf starten

Jacqueline (58) gaat een eigen bedrijf starten in kleding maken voor volwassenen. Hier heeft ze lange tijd naar uitgekeken. Haar dochter Ovide (22) is van plan te gaan studeren in New York. Ze praten over hoe ze hun dromen kunnen waarmaken en elkaar hierin kunnen helpen. Laat je inspireren door het Gezonde Geldgesprek tussen moeder en dochter.

“Ik kan mij geen beter doel voorstellen, dan om het zo te investeren”

- Jacqueline, onderneemster -

Moeder en dochter praten over eigen onderneming starten

Wat komt er allemaal bij kijken?

Een sterke financiële basis voor je bedrijf begint met inzicht in je geldzaken. Het is belangrijk om van te voren te weten of het starten van een eigen bedrijf financieel haalbaar is en of je er uiteindelijk voldoende mee kunt rondkomen. Ook is het openen van een zakelijke rekening handig. Zo houd je werk en privé gescheiden. Jacqueline opende een zakelijke rekening en zette hier haar transitievergoeding op, die ze had ontvangen van haar vorige werkgever. Dit geld wil ze investeren in haar bedrijf.

De dochter van Jacqueline wil haar droom achterna gaan namelijk: studeren in New York. Als je weet hoe je er financieel voorstaat, is het makkelijker om te bepalen of je een dergelijke investering kunt doen. Jacqueline heeft haar inkomsten en uitgaven goed in kaart, waardoor ze weet dat ze Ovide financieel kan helpen met haar studie en zelf genoeg leefgeld overhoudt.

Handig om te weten

Check voor je start je financiën

Een eigen bedrijf starten is leuk en spannend. Maar 24 uur per dag moeten werken om rond te kunnen komen is een stuk minder. Check daarom voordat je start met een eigen bedrijf of zelf ondernemen financieel haalbaar is.

Doe de check
Hoe start je een bedrijf?

Je wilt een eigen bedrijf starten, maar waar begin je? Er komt heel wat bij kijken bij het starten van een eigen bedrijf en je zult er vast vragen over hebben. Zorg daarom dat je goed bent voorbereid. Wij hebben een checklist voor je gemaakt waar je allemaal aan moet denken bij het starten van een eigen bedrijf.

Ontdek de checklist
Pensioen voor ondernemers

Wanneer je straks met pensioen gaat, is het fijn als je geen zorgen hoeft te maken over geld. Als je in loondienst bent, is de kans groot dat je deelneemt aan een pensioenregeling bij je werkgever. Als zzp’er moet je zelf zorgen voor je pensioenopbouw. Daarom is het slim om nu al na te denken over wat je zelf kunt doen als ondernemer. Want hoe eerder je begint, hoe beter.

Ontdek de mogelijkheden
Koppel praat over geld in de keuken

Praten over geld

Over geld wordt nog steeds niet veel gepraat. Terwijl dat vaak wel de eerste stap is naar een financieel gezonder leven. Daarom stimuleren we zulke gesprekken met familie en vrienden. Of natuurlijk met ons. Door het gesprek te voeren, kan je meer financieel inzicht krijgen. Doe je mee?