Koppel verhuist

Waarom een huis kopen?

De samenleving verandert, de overheid trekt zich terug. We moeten steeds meer zelf zorgen voor het opbouwen van een spaarpotje voor later. Een eigen woning speelt daarbij een belangrijke rol. Door je hypotheek af te lossen wordt het huis steeds meer van jou. En op de lange termijn kan de waarde van je woning ook nog eens stijgen. Natuurlijk heeft huren ook voordelen zoals flexibiliteit. Maar het bedrag dat je iedere maand aan huur betaalt, krijg je nooit meer terug.

Vermogen opbouwen door een huis te kopen

Er zijn maar weinig mensen die een huis kunnen kopen zonder daarvoor een lening af te sluiten. Een hypotheek is eigenlijk niets meer dan een lening bij de bank. Dit geld moet je in 30 jaar terugbetalen. Dat betekent dat door iedere maand af te lossen op je hypotheek, het huis steeds meer van jou wordt. Een bijkomend voordeel is dat de meeste huizen in de loop van tijd meer waard worden. Dus als je uiteindelijk je huis verkoopt, is je huis (misschien) meer waard én heb je al (een gedeelte) afgelost. Koop je dan een nieuwe woning? Dan kun je al een deel van de volgende woning direct betalen, zodat je hypotheeklasten lager zijn. Een huis kopen kan een verstandige beslissing zijn, want met een koopwoning kun je vermogen opbouwen.

Meer over het kopen van een huis

Sparen voor je eigen huis

De hypotheekregels veranderen regelmatig. Tegenwoordig kun je maar 100% van de woningwaarde lenen. Overige kosten, zoals de kosten voor de notaris en het hypotheekadvies, moet je zelf betalen. Dat maakt het kopen van een huis voor veel mensen moeilijker. Het is daarom belangrijk om op tijd geld opzij te zetten als je een woning wilt gaan kopen.

Lees meer over sparen voor je eigen huis
Sparen met Spaarpotjes

Handige tip:

Je moet ongeveer 6% van de koopsom zelf betalen als je een huis koopt. Dit is niet niks. Maak daarom een Spaarpotje aan in je Rabo App en begin nu al met sparen.

Lees hier meer over Spaarpotjes

Bepaal of je kunt kopen

Het bedrag dat je kunt lenen voor je hypotheek is helaas niet oneindig. Hier zijn regels voor bedacht. Deze zijn grotendeels gebaseerd op je inkomen en schulden. Heb je een droomhuis op het oog? Dan wil je vast weten of deze ook kunt kopen en hoeveel je zelf nog bij moet leggen. We helpen je graag je hypotheek te berekenen.

Lees meer over je hypotheek berekenen

Huur je nog? Denk aan kopen!

Natuurlijk, met een huurhuis blijf je flexibel. Maar de kans bestaat dat je maandelijkse huurprijs hoger is dan het maandbedrag van een hypotheek. Bovendien bouw je met een koophuis mogelijk vermogen op. En het huis wordt steeds een beetje meer van jou.

Lees de voor- en nadelen van huren en kopen

Hoe wil je verder?

Wij helpen je graag.