Mo: "Wonen jullie samen?"
Lisa: "Ja, 3 jaar nu. We hebben eerst een tijdje in een tiny house gewoond. Echt op 15 m2, heel klein. Omdat we aan het sparen waren. En daarvoor hebben we in Australië gewoond, en in Thailand. Dat waren elke keer kleine appartementjes, maar gewoon huur. Dus nu wilden we toch wel echt ons eigen stekkie. En jullie?"
Mo: "Wij zijn tijdens de coronacrisis gaan samenwonen, in een appartementje. Dat was ook een tiny house eigenlijk, een klein appartementje."
Lotte: "Ja, maar toen zijn we wel vrij snel verhuisd naar het huis waar we nu wonen, een koopwoning. Daar woonde een vrouw van 95 die er helemaal niks aan had gedaan. Dus we moesten alles nog helemaal verbouwen."

Handige tips
Bekijk je liever de video van dit interview. Dat kan ook. Je leest dan ook meteen onze handige tips over duurzamer wonen.
Mo: "Opeens sta je voor allerlei keuzes."
Mo: "Hoe wil je de keuken hebben? Hoe wil je de badkamer? Wil je een cv-ketel? Toen we een keuken gingen kopen: wil je gas of wil je elektrisch? En ik ben opgegroeid in Almere. En daar hadden we eigenlijk altijd al elektrische kookplaten, dus ik was niet anders gewend."
Lotte: "Ja, en ik was gas gewend. Maar ik weet wel dat op den duur alle woningen naar elektra gaan. Dus we moesten kiezen: kiezen we slim voor de toekomst, of nu gas en dan wel elektra aanleggen zodat er een keer inductie in kan. Maar uiteindelijk hebben we toch voor inductie gekozen."
Lisa: "Ja precies. Wij hebben ons eigen huis gebouwd, dan begin je echt met niks natuurlijk. Dus we hebben alles zelf gekozen. Het frame is nu bijvoorbeeld van gerecycled pallethout. En we hebben zonnepanelen. We hebben wel echt veel duurzame keuzes gemaakt."
Remco: "En alles zelf verbouwd. Dus we hebben ook alles in eigen handen kunnen houden. Er is niks uitgegeven."
Lisa: "Maar we hebben wel uiteindelijk voor gas gekozen voor het verwarmen. Eigenlijk wilden we een warmtepomp, maar dat is zo’n investering."

Het stappenplan voor het verduurzamen van je huis
Wij hebben voor jou een handig overzicht gemaakt waarin wij stap voor stap beschrijven waar je aan moet denken bij het verduurzamen van je huis. Met het stappenplan zie jij niets over het hoofd.
Mo: "Maar jullie hebben dus specifiek gekozen voor heel duurzaam?"
Lisa: "Ja, wij hebben allebei gewerkt als duikinstructeur. Daardoor hebben we natuurlijk wel veel delen van de wereld gezien, waarbij je klimaatverandering gewoon echt terugziet. Dan denk je: jeetje jongens, hier zijn we allemaal wel verantwoordelijk voor. En ik wil dan ook wel mijn verantwoordelijkheid daarvoor nemen."
Lotte: "Wij wilden wel alles goed doen, maar dat kon ook niet altijd. Omdat het, net als die warmtepomp, vaak best wel flinke investeringen zijn. Bij het afsluiten van de hypotheek, konden wij nog extra geld lenen voor verduurzaming van de woning, boven op het bedrag wat we sowieso konden lenen. Dus daardoor werd dat wel aangewakkerd, dat we daar misschien wat mee moesten doen. Gaan we dan extra geld lenen?"
Remco: "Begrijpelijk ja. Hoewel het juist ook vanuit financieel oogpunt verstandig is om meer na te denken over verduurzaming. Om bijvoorbeeld de isolatie dikker te maken, want uiteindelijk betaal je daardoor gewoon minder aan elektra of aan gas."
Lisa: "Ja inderdaad. Bij ons is onze gasrekening al best wel laag, maar ook het idee dat we eigenlijk helemaal geen warmte kwijtraken vind ik ook superfijn."
Mo: "Het lastige daaraan vind ik, is dat het afgelopen jaar best wel een moeilijk jaar is geweest voor heel veel mensen. Dan ben je alleen maar aan het overleven. Je leeft van paycheck tot paycheck, weet je wel, je probeert gewoon je rekeningen te betalen. Dus dan raakt het gesprek over duurzaam leven al snel verder op de achtergrond. Sowieso, die naam: duurzaam. Dat klinkt als duur, te veel gedoe. Ik wou dat het een andere naam had."
Remco: "De groene vrolijkheid."
Mo: "Ja zoiets. Want ik denk dat heel veel mensen daar alleen al over struikelen, dat ze zoiets hebben van: dat is alleen maar voor rijke mensen, laat maar zitten. En ook in reclames, ik zie bijvoorbeeld nooit iemand met mijn huidskleur die het over duurzaamheid heeft. Ik herken mezelf er niet in."
Remco: "Ja dat is wel echt zonde. Zeker omdat het je dus ook geld kan besparen."

Zonnepanelen scan
Je wilt graag geld verdienen met de zon. De gratis zonnepanelen scan laat zien hoe jouw huis hierbij kan helpen. Ontdek in de zonnepanelen scan of jouw huis geschikt is voor deze slimme investering.
Lotte: "Maar wat is dan een goede 1e stap, voor ons als beginners?"
Remco: "In eerste instantie zou ik kijken naar de isolatie. Zeker gezien de gasrekeningen tegenwoordig, die gaan keihard omhoog. En het meeste gas gebruik je voor warmte, dus hoe meer warmte je binnenhoudt, hoe beter. Een goede isolatie scheelt daardoor een hele hoop in de centen. En het is duurzaam."
Mo: "Ja dat is inderdaad een hele goeie. En als 2e stap?"
Lisa: "Hebben jullie al zonnepanelen? Dat was voor ons een hele mooie investering. Voor iets van € 11.000 hebben we nu 28 zonnepanelen. Dus dat is best veel. Daarmee kunnen we ontzettend veel energie opwekken. Wij hebben uitgerekend dat we het in 7 jaar volledig hebben terugverdiend. En daarna hebben we gewoon gratis stroom. Dus dat is echt top."
Mo: "Zonnepanelen?"
Lotte: "Zonnepanelen!"
Mo: "En geen jacuzzi."
Lisa: "Een jacuzzi op zonnepanelen!"
Lotte: "Wel leuk dit gesprek. En leerzaam."
Mo: "Ja, ik zou zeggen, gewoon het gesprek blijven voeren, en hopen dat we jullie vaker mogen ontmoeten."
Lisa: "Volgende keer in de jacuzzi bij jullie toch?"
Dit artikel is gemaakt om van elkaar te leren en het praten-over-geld-taboe te doorbreken. Zo praten steeds onbekende mensen met elkaar over hun geldzaken.
Praten over geld
Een Gezond Geldgesprek is daarmee een eerste stap naar een financieel gezonder leven. Maar hoe start je een gesprek? We hebben een aantal tips voor je.
Ook interessant voor jou
Verduurzaam je huis
Een duurzaam huis kan je veel opleveren. Meer wooncomfort, een lagere energierekening én in veel gevallen stijgt de waarde van jouw woning. Benieuwd wat jij kunt besparen? Doe de HuisScan en ontdek de mogelijkheden voor jouw woning.
De Wegwijzer helpt jou
Wil jij een stap te zetten naar een financieel gezonder leven maar weet je niet waar je moet beginnen? Vul de Wegwijzer in en weet binnen 2 minuten met welke stap je kunt starten.
Besparen op je energierekening
Je kunt op meerdere manieren besparen. Zo kun je zelf je energieverbruik verminderen maar ook kijken of je een betere deal kunt sluiten met je energieleverancier.
Hulp nodig?
Bellen
Bel met één van onze medewerkers
Heb je de Rabo App?
Bel ons dan met de app. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.
Of kies hier het gewenste nummer