Geld lenen voor een verbouwing

Wilt u een nieuwe keuken, dakkapel of een nieuwe badkamer? Van een verbouwing kan de waarde van uw woning stijgen. Maar hoe gaat u deze verbouwing financieren? Dat kan met sparen, lenen of door uw hypotheek te verhogen. We zetten de verschillen voor u op een rij.

Lening of hypotheek?

Om uw verbouwing te financieren, kunt u gaan sparen. Als u niet genoeg spaarsaldo heeft, is een lening of het verhogen van uw hypotheek een optie. Wat de beste keus is, hangt altijd af van uw persoonlijke situatie en wensen.
We zetten de belangrijkste voor- en nadelen van de Persoonlijke Lening of het verhogen van uw hypotheek naast elkaar.

Persoonlijke Lening

Hypotheek verhogen of extra hypotheek

  • Rente mogelijk aftrekbaar (bij volledig gebruik voor verbouwing eigen huis)
  • Geen extra kosten bij afsluiten
  • Altijd boetevrij extra aflossen
  • Hogere rente dan bij een hypotheek
  • Looptijd tot 10 jaar
  • Hypotheekrente is in veel gevallen aftrekbaar
  • Lagere rente dan op een Persoonlijke Lening
  • Langere looptijden, tot 30 jaar mogelijk
  • Extra kosten bij afsluiten, bijvoorbeeld advies-, taxatie- of notariskosten
  • Mogelijk een vergoeding/boete bij extra aflossen

Eigen woning = rente aftrekbaar

Een nieuwe keuken, badkamer of dakkapel maakt uw woning aantrekkelijker en mogelijk meer waard. Bovendien mag u de rente op financieringen voor uw woning vaak aftrekken van de belasting. Dit geldt voor zowel de hypotheekrente als de rente op een Persoonlijke Lening, als deze volledig is besteed aan uw eigen woning. Let op: de rente op een Doorlopend Krediet of HuisVoordeelKrediet is niet aftrekbaar.

Subsidies voor duurzaam

Voor sommige duurzame verbouwprojecten kunt u subsidie krijgen. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van uw vloeren, dak of muren, of het aanleggen van een zonneboiler. Deze subsidies zijn per gemeente verschillend. Meer informatie over mogelijke verbeteringen en de subsidies in uw gemeente vindt u op verbeteruwhuis.nl.

Verbouwing financieren met een Persoonlijke Lening

Wilt u een lening afsluiten om uw verbouwing te financieren? Zet dan altijd eerst goed uw inkomsten en uitgaven op een rij. Hoeveel heeft u nodig? Wat kunt u maandelijks missen aan aflossing? Houd rekening met al uw inkomsten en lasten, zodat u verantwoord een lening kunt afsluiten. Wilt u weten hoeveel u maximaal kunt lenen? Gebruik dan onze rekentool.

Verbouwing financieren met een hypotheek

Als u een koophuis heeft, wilt u misschien uw verbouwing financieren door uw hypotheek te verhogen of een extra hypotheek af te sluiten. Door de lage hypotheekrente van dit moment, kan het oversluiten van uw huidige hypotheek ook een gunstige optie zijn. U betaalt voor het verhogen of oversluiten van uw hypotheek vaak wel een vergoeding en/of wijzigingskosten.

Meer over hypotheek oversluiten

Meer over hypotheek verhogen

Contact

Rabobank