Ontwikkelingen op de woningmarkt

Ontwikkelingen op de woningmarkt

Uit: Kwartaalbericht Woningmarkt

Huizenprijzen stijgen dit jaar naar verwachting door; eigen huis voor steeds meer mensen onbereikbaar

In 2018 stegen de huizenprijzen in Nederland met gemiddeld 9,0 procentVooral in Flevoland schoten de prijzen omhoog: een huis werd er 11,3 procent duurderEen eigen huis wordt door die prijsstijgingen voor steeds meer mensen onbereikbaarDe groep mensen die het een geen goede tijd vindt om een huis te kopen is inmiddels dan ook groter dan de groep die het wel een goed moment vindtDaarom verwachten we dat de prijzen in de komende twee jaar minder hard zullen stijgenVoor 2019 gaan we uit van een groei rond de 6,0 procent, voor 2020 verwachten we een afvlakking naar zo’n 4,0 procent prijsgroeiOmdat het aanbod van te koop staande huizen nog altijd laag is, verwachten we bovendien dat het aantal verkopen in 2019 verder zal dalen. We gaan voor 2019 uit van zo’n 205.000 verkopen, voor 2020 verwachten we 195.000 verkopen

Verkopen hard onderuit

Het aantal verkochte huizen komt in 2018 uit op iets meer dan 218.000, 9,7 procent minder dan in 2017. In dat jaar werden er nog 242.000 huizen verkocht. De daling komt vooral uit de Randstad: daar zakte het aantal transacties het hardst in. In de rest van het land leek er vooral sprake van een terugkeer naar normaal na het recordjaar 2017.

Bijna overal recordprijzen

De prijzen stegen in 2018 met gemiddeld 9,0 procent. Koophuizen in het noorden van het land lagen onder dat gemiddelde, daar werden de huizen 7,2 procent duurder. Daarentegen schoten de prijzen in Flevoland met maar liefst 11,3 procent omhoog. Die provincie heeft dan ook de dubieuze eer bovenaan de lijst te staan met de hardste prijsstijging in 2018. Opvallend is verder dat de woningprijzen in de provincie Utrecht afgelopen jaar met 8,6 procent stegen, iets onder het Nederlandse gemiddelde.

Verwachting: prijzen stijgen minder hard, verkopen duiken verder weg

Samengevat is dat de woningmarkt in 2018 en we verwachten dat dat in 2019 ook de samenvatting zal worden: we gaan er namelijk van uit dat de verkopen dit jaar verder wegzakken tot zo’n 205.000 en voor 2020 tot zo’n 195.000. Verder blijven we bij onze verwachting dat de huizenprijzen met 6,0 procent zullen stijgen.
Bovenstaande wordt mede bepaald door de stand van de hypotheekrente. De rentestand vertoont op dit moment weinig signalen van beweging en is nog steeds erg laag. Ondanks dat de rente voor korte termijnen een stuk lager is, is het met de huidige lage rentestand voor veel kopers toch verleidelijk om dit voordeel voor een langere tijd vast te zetten.

Ontwikkelingen op de woningmarkt infographic

Energielabel A

Hopelijk wordt er in 2019 meer duidelijk over de verduurzamingsuitdaging waar Nederland voor staat. Om in 2050 een energieneutrale bebouwde omgeving te hebben, moeten er elk jaar zo’n 200.000 huizen en gebouwen worden verduurzaamd. Een flinke uitdaging. Nieuwbouwwoningen worden momenteel al met het vereiste energielabel opgeleverd, maar bij gemeenten met een relatief oudere woningvoorraad komen de huizen vaker niet verder dan label C. Het belangrijkste is dus ook dat de bestaande woningen verduurzaamd gaan worden. De overheid heeft verschillende stimuleringsregelingen om de investering voor de huizenbezitter makkelijker te maken.

Lees het volledige Kwartaalbericht

Handige links

Zelf regelen Contact Chat