Over Rabobank Collectieve Inschrijving Zonnepanelen
Rabobank heeft Rabobank-leden de mogelijkheid geboden om mee te doen aan de Rabobank Collectieve Inschrijving Zonnepanelen. Rabobank-leden konden in aanmerking komen voor een Rabobank ledenkorting op de aanschaf en plaatsing van zonnepanelen bij een van onze installatiepartners.
De Collectieve Inschrijving Zonnepanelen is inmiddels gesloten. Het starten van de scan en aanvragen van een offerte is niet meer mogelijk.
Het kortingspercentage is vastgesteld op basis van het aantal inschrijvingen voor de actie. Rabobank-leden kunnen in aanmerking komen voor 23% korting ten opzichte van de adviesprijs voor de geadviseerde installatie.
Of je in aanmerking komt is afhankelijk van jouw (woon-)situatie en wensen. Bijvoorbeeld of je dak geschikt is. De korting wordt alleen door de installatiepartner verleend als je aan de actievoorwaarden voldoet.
De prijs die je betaalt voor de installatie is afhankelijk van jouw installatie, bijvoorbeeld het aantal zonnepanelen en het type omvormer.
De Collectieve Inschrijving Zonnepanelen is inmiddels gesloten. Het starten van de scan en aanvragen van een offerte is niet meer mogelijk.
Als je besluit de voorlopige offerte met Rabobank ledenkorting te accepteren, vraagt homeQgo een aanbetaling van € 99 aan Mollie. Na je aanbetaling neemt de installatiepartner contact met je op om eventuele specifieke wensen door te nemen. Daarna vindt een inspectie van jouw dak plaats (schouw), om te bepalen of je dak geschikt is. Dit gebeurt digitaal en op afstand. Vervolgens ontvang je van de installatiepartner een schouwrapport en, mits je woonsituatie geschikt is, een definitieve offerte en een legplan. Indien er nog onduidelijkheden of onzekerheden zijn, dan wordt er kosteloos een fysieke inspectie ingepland waarbij een expert van de installatiepartner langskomt om de situatie te bekijken. De resultaten hiervan worden in het schouwrapport verwerkt.
Als je de definitieve offerte accepteert, sluit je een overeenkomst met een van de installatiepartners. Als je definitieve offerte niet accepteert of uit de definitieve inspectie blijkt dat je dak niet geschikt is, dan ontvang je je aanbetaling van € 99 terug van Mollie.
De Collectieve Inschrijving Zonnepanelen is gesloten. Het starten van de scan en aanvragen van een offerte is niet meer mogelijk.
Tot en met 31 maart 2022 konden alle particuliere klanten met een eigen woning die Rabobank-lid zijn, vrijblijvend een voorlopige offerte opvragen met daarin de Rabobank ledenkorting.
Wil je weten wat je kunt doen om je huis te verduurzamen? Kijk op rabobank.nl/duurzaamwonen .
Als Coöperatieve Rabobank hebben we leden. Samen met onze leden willen we impact maken op onze leefomgeving. Rabobank heeft ervoor gezorgd dat onze leden eenvoudig zonnepanelen kunnen bestellen voor hun woning en in aanmerking kunnen komen voor een Rabobank ledenkorting.
Hoe meer leden meedoen hoe scherper de korting en hoe meer we samen verduurzamen.
Om de Rabobank Collectieve Inschrijving Zonnepanelen mogelijk te maken werkt Rabobank samen met homeQgo, een dochteronderneming van Rabobank. Rabobank en homeQgo hebben SolarNRG, E2-Energie, Svea Solar en Saman Groep BV geselecteerd als installatiepartners voor de zonnepanelen.
HomeQgo zorgt voor het uitvoeren van de zonnepanelen scan en kiest op basis van jouw postcode en de leveringscapaciteit welke installatiepartner jouw installatie kan verzorgen. Vervolgens verzorgt homeQgo jouw persoonlijke voorlopige offerte namens de installatiepartner. Je kunt alleen in aanmerking komen voor een definitieve offerte met ledenkorting bij deze installatiepartner.
De installatiepartner (SolarNRG, E2-Energie, Svea Solar of Saman Groep BV) zorgt voor de inspectie van je dak (schouw), de definitieve offerte met de Rabobank ledenkorting en de installatie van de zonnepanelen.
De voorwaarden om in aanmerking te komen voor de Rabobank ledenkorting zijn:
Ook Rabobank-leden die zich niet hebben ingeschreven tijdens de inschrijfperiode hebben een offerte kunnen aanvragen met de Rabobank-ledenkorting. Dit aantal leden telt niet mee voor de vaststelling van de korting.
De Rabobank-ledenkorting wordt verleend door de installatiepartner. De korting wordt alleen verleend als je aan de actievoorwaarden voldoet.
Uit de zonnepanelen scan van homeQgo heb je een indicatie gekregen of je dak en (woon)situatie geschikt zijn voor zonnepanelen. Met de scan analyseert homeQgo het dak en vragen ze naar specifieke kenmerken van je huis, zoals het materiaal van je dakbedekking. Al deze informatie bepaalt of je dak geschikt is voor zonnepanelen en wat binnen de actie het beste bij je woning past. De indicatie is dus ook gebaseerd op gegevens die je zelf invult.
Tijdens de digitale inspectie door de installatiepartner wordt er definitief bepaald of het dak geschikt is voor zonnepanelen. Bij twijfel komt een expert van de installatiepartner langs voor een fysieke inspectie.
Woon je in een appartement? Of heb je oud-Hollandse pannen of rieten dakbedekking, of misschien een dak met asbest? In die gevallen is je dak helaas niet geschikt voor installatie van zonnepanelen door onze partners. Als je twijfelt kun je de zonnepanelen scan doen. Kijk voor de volledige lijst van daken die onze partners uitsluiten in de actievoorwaarden .
Over lidmaatschap
Rabobank is een coöperatie: we hebben geen aandeelhouders, maar leden. Door de krachten van onze leden te bundelen zijn wij in staat een ledenkorting op de aankoop en installatie van zonnepanelen te regelen. Zo werken we samen aan een duurzame toekomst.
Iedereen vanaf 12 jaar met een betaalrekening bij Rabobank kan gratis lid worden via de Mijn Lidmaatschap omgeving in de Rabo App.
Over zonnepanelen
In de offerte van de zonnepanelen scan vind je een adviesprijs.
De adviesprijs die voor jouw (woon)situatie geldt, is afhankelijk van jouw keuzes. Bijvoorbeeld het aantal panelen en het type omvormer. De adviesprijs is inclusief installatie en btw.
De adviesprijs is berekend door homeQgo. De berekening is gebaseerd op de gemiddelde marktprijs van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal voor een set van 10 panelen en omvormer inclusief installatie.
Meer informatie over de gemiddelde marktprijs vind je op de website van Milieu Centraal .
Het is ingewikkeld om de prijzen van verschillende zonnepanelen systemen met elkaar te vergelijken. De prijs hangt immers af van het aantal panelen en het vermogen van de panelen, het type omvormer, en wat verder is inbegrepen bij de installatie.
Om de Rabobank ledenkorting te kunnen weergeven ten opzichte van de gemiddelde prijs in de markt voor vergelijkbare systemen inclusief installatie, werkt homeQgo met een adviesprijs.
De adviesprijs is gebaseerd op de gemiddelde marktprijs die is berekend door Milieu Centraal voor een set van 10 panelen en een omvormer. De adviesprijs is afhankelijk van het aantal panelen en het type omvormer. De adviesprijs is inclusief installatie en btw.
Meer informatie over de gemiddelde marktprijs vind je op de website van Milieu Centraal .
Om de definitieve offerte te kunnen maken, inspecteert de installatiepartner jouw huis digitaal op afstand en ontwerpen ze speciaal voor jouw (woon)situatie het legplan. In sommige gevallen is er voor een definitieve offerte een fysieke inspectie nodig door een expert van de installatiepartner. Het doen van een inspectie en het maken van een legplan is veel werk en moet nauwkeurig gebeuren. De installatiepartner vraagt een aanbetaling om ervoor te zorgen dat alleen klanten die serieus geïnteresseerd zijn een inspectie en een definitieve offerte krijgen. Je aanbetaling wordt in mindering gebracht op de totaalprijs als je overgaat tot installatie.
Uiteraard krijg je je aanbetaling terug als de definitieve offerte of schouw niet aan je verwachtingen voldoet, of als uit de inspectie blijkt dat je dak toch niet geschikt is.
Het aanbod van de installatiepartner omvat de complete installatie, de zonnepanelen en omvormers, montagemateriaal van de zonnepanelen en omvormers, afwerking van de kabeltrajecten, monitoring systeem, BTW-service en ook alle garantie en nazorg achteraf. Dit staat duidelijk gespecificeerd in de voorlopige offerte die je ontvangt na de zonnepanelen scan.
Het kan voorkomen dat na de zonnepanelen scan blijkt dat er specifiek meerwerk nodig is. Dit wordt inzichtelijk gemaakt in de definitieve offerte van de installatiepartner. Na het accepteren van de definitieve offerte staat de prijs vast.
Het streven is, dat de installatiepartner binnen 12 weken na het definitieve akkoord op je offerte de panelen bij jou komt plaatsen. Vanwege het grote aantal aangevraagde offertes kan dit mogelijk langer duren.
Voor deze Rabobank ledenkorting biedt de betreffende installatiepartner zonnepanelen van het merk JA Solar of Jinko aan. De omvormers die zij installeren zijn van het merk Growatt, Goodwe, Solis, APS of SolarEdge. Dit hangt af van je persoonlijke (woon)situatie. De exacte types staan duidelijk gespecificeerd in de persoonlijke offerte die je ontvangt na de zonnepanelen scan en in de definitieve offerte die je ontvangt van de installatiepartner.
Onze installatiepartners behouden zich het recht voor om een vergelijkbaar alternatief aan te bieden als deze zonnepanelen niet beschikbaar zijn.
In de zonnepanelen scan van homeQgo wordt een 3D-model van je dak gemaakt. Dit model gebruikt homeQgo om te bepalen waar de panelen het beste kunnen liggen en hoeveel zon de panelen opvangen. Daarmee kan homeQgo jou een indicatie geven van de opbrengst van de panelen. Deze informatie ontvang je aan het eind van de zonnepanelen scan met de persoonlijke offerte.
Voor sommige huizen kan homeQgo geen 3D-model maken, bijvoorbeeld omdat de hoogtedata die ze hiervoor nodig hebben niet beschikbaar is. In dat geval vraagt homeQgo jou om meer informatie over je dak, om toch een goede schatting kunnen maken van de hoeveelheid zon die op de panelen valt.
Schaduw heeft invloed op het rendement van je zonnepanelen. Hoe meer schaduw, hoe minder zon en dus hoe lager de opbrengst. HomeQgo houdt hier rekening mee in het advies, door een schaduwbestendige omvormer aan te bevelen. Ook kan je altijd zelf aangeven dat je een andere omvormer wilt die minder last heeft van schaduw.
De verschillende onderdelen van de installatie hebben elk een eigen garantietermijn:
Je kunt als particulier de BTW over de aanschaf en installatie van je zonnepanelen terugvragen. Het terugvragen van BTW moet je als klant zelf regelen met de Belastingdienst. De Belastingdienst bepaalt of je de BTW terug krijgt.
Voor de Rabobank Collectieve Inschrijving Zonnepanelen bieden onze installatiepartners aan om deze aanvraag BTW-teruggave te doen. Deze service is inbegrepen in het definitieve aanbod. Nadat je installatie is afgerond neemt jouw installatiepartners contact met je op om de aanvraag in gang te zetten. De BTW krijg je achteraf terug van de Belastingdienst. Dit kan een aantal weken duren.
De BTW-teruggave maakt standaard onderdeel uit van de door jouw installatiepartner aangeboden prijs. Ook als het niet lukt om de BTW terug te vragen of als je geen gebruik wilt maken van de teruggave. In die gevallen wordt er geen bedrag in mindering gebracht op de prijs. In de volgende omstandigheden is BTW-teruggave in elk geval niet mogelijk:
Voor meer informatie over het terugvragen van BTW voor zonnepanelen: ga naar belastingdienst.nl
Voor meer informatie over de BTW-teruggave, lees de leveringsvoorwaarden van jouw installatiepartner .
Naast btw over het aankoopbedrag van je zonnepanelen betaal je belasting over de stroom die je gaat opwekken. Deze belasting, ook wel forfait genoemd, is een eenmalig bedrag en is afhankelijk van de hoeveelheid stroom die je gaat opwekken, en dus van het aantal panelen.
Dit bedrag wordt door de belastingdienst van je BTW-teruggave ingehouden.
Meer informatie lees je in de leveringsvoorwaarden van jouw installatiepartner en in de informatie van de Belastingdienst .
Er is geen landelijke subsidieregeling voor zonnepanelen. Sommige gemeenten geven subsidie om verduurzamen te stimuleren. Via www.energiesubsidiewijzer.nl kun je kijken of jouw gemeente subsidie aanbiedt. Gemeenten verstrekken soms ook duurzaamheidsleningen. Kijk voor meer informatie hierover op www.svn.nl .
De energie die jouw zonnepanelen opwekken die je niet zelf verbruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. Daardoor loopt de energiemeter terug óf de slimme meter registreert dat je teruglevert.
De salderingsregeling houdt in dat de stroom die je met zonnepanelen opwekt en teruglevert aan het net, wordt afgetrokken van je eigen energieverbruik. Waarschijnlijk wordt vanaf 2023 de salderingsregeling geleidelijk afgebouwd. Dat wil zeggen dat het voordeel dat huishoudens en bedrijven ontvangen op hun energiebelastingen – in ruil voor het terugleveren aan het net – elk jaar iets minder wordt. Uiteindelijk wordt dat voordeel 0 en ontvang je alleen een vergoeding van de energieleverancier voor de teruggeleverde zonnestroom.
De waarde van een huis is afhankelijk van verschillende factoren. De aanwezigheid van zonnepanelen bij een eventuele toekomstige verkoop is een positief element en kan van invloed zijn op de waarde. Door het plaatsen van zonnepanelen kan het energielabel van je huis verbeterd worden. Een beter energielabel kan positief bijdragen aan de waarde van je woning, maar is uiteindelijk afhankelijk van meerdere factoren, zoals isolatie en staat van onderhoud van je woning.
In de meeste gevallen heb je geen vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen. Maar er zijn uitzonderingen, dit verschilt per gemeente. Vraag je gemeente hoe dit zit voor jouw woning.
Over het algemeen zijn de meeste energiemeters geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Aan de hand van je meternummer kan de netbeheerder kijken of deze geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen, of dat deze vervangen moet worden voor een slimme meter. Afhankelijk van je netbeheerder kunnen er kosten aan verbonden zijn.
Controleer je verzekeringen en neem vóór aanschaf en installatie van de zonnepanelen contact op met je verzekeraar of tussenpersoon om de eventuele gevolgen voor je verzekeringen te bespreken.
Hulp nodig?
Bellen
Bel met één van onze medewerkers
Heb je de Rabo App?
Bel ons dan met de app. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.
Of kies hier het gewenste nummer
Voor wijzigingen en vragen over je zorgverzekering, ZorgActief of ZorgCompact