Hypotheek afsluiten met een studieschuld

Invloed studieschuld op hypotheekbedrag kleiner dan gedacht

Een studieschuld hoeft geen belemmering te zijn als u een eerste huis wilt kopen. Rabobank rekent af met dit misverstand.

Hypotheekmanager Theo Harms: “De eventuele studieschuld heeft relatief beperkt invloed op het maximale hypotheekbedrag. De hypotheekrente is laag en de huizenprijzen klimmen voorzichtig uit het dal. Daarmee komt een eigen huis voor veel starters binnen handbereik. Ook voor starters met een studieschuld.”

Uw hypotheekbedrag berekenenBij het berekenen van het maximale hypotheekbedrag kijkt de Rabobank naar:

  • inkomsten uit werk
  • eventuele schenkingen
  • bestaande leningen

Als u een studieschuld uit het oude leenstelsel (vóór 1 juli 2015) heeft, dan telt die schuld voor 0,75% mee in de lastenberekening. Studieschulden uit het leenstelsel vanaf 1 juli 2015 mogen in een periode van 30 jaar worden afgelost. Die schulden tellen slechts voor 0,45% mee in de berekening van het maximale hypotheekbedrag.

Een huis kopen met studieschuld

Kopen met een studieschuld uit het oude leenstelsel

Een rekenvoorbeeld. De gemiddelde studieschuld in het oude leenstelsel is € 15.000. Daarbij hoort een maandlast van € 112,50 (0,75% van € 15.000). Met deze schuld kunt u ongeveer € 21.000 minder hypotheek krijgen dan wanneer u geen studieschuld zou hebben.

Kopen met een studieschuld in het nieuwe leenstelsel

In het nieuwe leenstelsel is de gemiddelde studieschuld naar verwachting € 20.000. Omdat het rekenpercentage van 0,75% naar 0,45% daalt, bedraagt de maandlast € 90 (0,45 van € 20.000). Met deze schuld kunt u ongeveer € 17.000 minder hypotheek kan krijgen dan wanneer u geen studieschuld zou hebben.

Bereken welk bedrag u kunt lenen

In het Rabobank Hypotheekdossier kunt u berekenen wat u maximaal kunt lenen. U kunt uw studieschuld invullen voor een compleet beeld. Start hier uw oriëntatie op een nieuwe hypotheek.

  • Bekijk hoeveel u kunt lenen
  • Inzicht in uw maandlasten
  • Rekenen met spaargeld, schenking, studieschuld en inkomen als zelfstandige

Contact

Rabobank