Kan ik een hypotheek krijgen?

Vragen over studieschuld, zzp'ers, hulp van ouders, tijdelijk contract en starters

U kunt ook als starter op de huizenmarkt, zzp'er, werknemer met een tijdelijk contract of met een studieschuld een hypotheek afsluiten. We kijken welk bedrag u verantwoord kunt lenen, nu en in de toekomst. Bekijk hier welke opties u heeft.

Kan ik als starter een hypotheek afsluiten?

We helpen u graag op weg naar uw eerste hypotheek. Bereken in het Rabobank Hypotheekdossier welk bedrag u kunt lenen voor een hypotheek. Kunt u niet genoeg lenen op basis van uw inkomen? Denk dan bijvoorbeeld aan:

  • spaargeld
  • een schenking
  • hulp van (groot)ouders via de Generatiehypotheek
  • een starterslening

Starterslening, wat is dat?

Een eerste huis kunt u mogelijk kopen met een starterslening. Een starterslening overbrugt het verschil tussen de koopprijs van uw huis en het bedrag dat u maximaal mag lenen met Nationale Hypotheek Garantie. Hoe hoog uw starterslening kan zijn, hangt onder andere af van uw inkomen, uw eigen vermogen en van uw gemeente.

Hoe werkt het?

Een starterslening wordt via de SVn als tweede hypotheek afgesloten. Hiervoor gelden andere voorwaarden dan voor uw eerste hypotheek. Over het bedrag van de starterslening betaalt u de eerste drie jaar geen rente of aflossing. Na deze drie jaar moet u rente en aflossing gaan betalen tenzij u, tegen betaling, een hertoetsing aanvraagt. Er wordt dan gekeken naar uw inkomen op dat moment en de normen van de Nationale Hypotheek Garantie die dan gelden om te bepalen wat uw lasten kunnen zijn.

Looptijd starterslening

De starterslening loopt maximaal 30 jaar en de rentevaste periode is 15 jaar. Met een starterslening kunt u in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek.

Starterslening aanvragen

Bekijk op de website van SVn of uw gemeente een starterslening aanbiedt.

Meer informatie vindt u op de site van SVn

Hoe kunnen ouders helpen?

Uw ouders kunnen u op een aantal manieren helpen met de aankoop van uw huis. Bijvoorbeeld door een jaarlijkse of eenmalige schenking te doen.

Meer lezen over schenking en hypotheek

Generatiehypotheek

Met de Generatiehypotheek kunnen uw ouders helpen uw droomhuis te financieren. Zij sluiten samen met u de hypotheek af. Op het moment dat u de lasten zelf kunt dragen, passen we de hypotheek aan. 

Meer lezen over de Generatiehypotheek

Hypotheek afsluiten met een (studie)schuld?

Ook met een studieschuld kunt u een hypotheek afsluiten. Het bedrag dat u kunt lenen, is wel lager. Wij nemen de lasten van de schuld mee bij het berekenen van het bedrag dat u kunt lenen.

Meer lezen over een hypotheek afsluiten met een studieschuld

Mogelijkheden zonder vast contract?

Ook als u geen vast contract heeft, kunt u mogelijk bij de Rabobank een hypotheek afsluiten. Als u onder een tijdelijk contract werkt, hebben we voor uw hypotheekaanvraag een werkgeversverklaring met intentieverklaring nodig. Als u een flexibele arbeidsrelatie heeft, dan kijken we bij het vaststellen van uw inkomen ook naar uw inkomen uit het verleden.

Inkomen bij flexibele arbeidsrelatie

Bij een flexibele arbeidsrelatie is de zekerheid voor de toekomst minder. Dan kijken we naar het verleden: wij vragen u onder andere naar de salarisstrook en de jaaropgaven van de afgelopen drie kalenderjaren. Uw inkomen wordt bepaald aan de hand van het gemiddelde van de drie voorgaande kalenderjaren. Als dit gemiddelde inkomen hoger is dan het inkomen van het laatste jaar, wordt het laatste jaarinkomen als inkomen gehanteerd. 

De website flexibelwerkenenwonen.nl helpt zzp’ers en flexwerkers om een hypotheekaanvraag goed voor te bereiden. Daarnaast kunt u zich via het Rabobank Hypotheekdossier kosteloos oriënteren op de mogelijkheden voor een hypotheek bij de Rabobank en de bijbehorende maandlasten. Hierbij ziet u meteen wat wij van u verwachten als u een hypotheek bij ons wilt afsluiten.

Flexibele arbeidsrelatie met een perspectiefverklaring

Randstad, Tempo-Team en Yacht verstrekken onder bepaalde voorwaarden een perspectiefverklaring. Zij kijken samen met u naar uw toekomstperspectief op de arbeidsmarkt. Bij goede mogelijkheden en kansen geven zij zo’n verklaring af. U moet op dat moment minimaal één jaar aaneengesloten werkervaring bij hun hebben. Met de perspectiefverklaring, werkgeversverklaring en salarisstrook kunt u dan bij de Rabobank terecht voor een hypotheek. U hoeft geen gegevens van de afgelopen 3 jaren aan te leveren.

Hypotheek afsluiten als zzp'er?

Ook als u als zelfstandige werkt, kunt u mogelijk bij de Rabobank een hypotheek afsluiten. Voor zelfstandigen berekenen we onder andere op basis van de jaarcijfers hoeveel u kunt lenen.

Een betaalbare hypotheek, nu en in de toekomst

Wij vinden het belangrijk dat een hypotheek niet alleen nu betaalbaar is, maar ook in de toekomst. Voor een zzp'er is er minder zekerheid voor de toekomst dan voor iemand met een vaste baan. Daarom kijken we naar de jaarcijfers van de afgelopen drie kalenderjaren. Als er van minder dan drie jaren jaarcijfers beschikbaar zijn, wordt een schatting van uw inkomen gemaakt.

De website flexibelwerkenenwonen.nl helpt zzp’ers en flexwerkers om een hypotheekaanvraag goed voor te bereiden. Daarnaast kunt u zich via het Rabobank Hypotheekdossier kosteloos oriënteren op de mogelijkheden voor een hypotheek bij de Rabobank en de bijbehorende maandlasten. Hierbij ziet u meteen wat wij van u verwachten als u een hypotheek bij ons wilt afsluiten.

Lenen met Nationale Hypotheekgarantie?

Als ZZP-er kunt u lenen met Nationale Hypotheekgarantie. Oók als u nog geen 3 jaar actief bent als ZZP-er! Vraag uw Rabobank adviseur om meer informatie of kijk op de site van Nationale Hypotheekgarantie.

Een berekening die bij u past

In het Rabobank Hypotheekdossier kunt u berekenen wat u maximaal kunt lenen. Start hier uw oriëntatie op een nieuwe hypotheek.

  • Bekijk hoeveel u kunt lenen
  • Inzicht in uw maandlasten
  • Rekenen met spaargeld, schenking, (studie)schuld en inkomen als zelfstandige
  • Inzicht in hypotheekvormen, rente en terugbetaling

Hypotheek binnen een week

U kunt bij ons al een hypotheek binnen een week afsluiten. In 7 dagen zorgen we er samen met u voor dat er een getekende hypotheekofferte ligt. 

Lees meer

Contact

Rabobank