Je kind heeft invloed op je maandelijkse uitgaven en kosten. Hoeveel dit is, verschilt per leeftijd. Wat kost je kind nu eigenlijk? Je kunt hiervoor uitgaan van de gemiddelde kosten van je kind of zelf een berekening maken.

Door op tijd te beginnen met sparen,en elke maand een klein bedrag opzij te zetten, bouw je een spaarpotje op. Wij geven je een overzicht van kosten en uitgaven die je kunt verwachten in de kindertijd.

Kindje op komst - Wat moeten we allemaal regelen?

Je bent zwanger en blij. Maar tegelijkertijd heb je vragen of je het allemaal goed geregeld hebt. Je wilt graag weten waar je aan toe bent en of je financieel kunt rond komen. Wij helpen je de kosten van de eerste jaren in beeld te brengen.

Er zijn kosten voor je babyuitzet. Deze kosten lopen uiteen (van € 650 tot €3.500). Dit hangt er onder andere vanaf of u alles (nieuw) gaat kopen en of u kiest voor merkartikelen.Je krijgt te maken met structureel hogere maandelijkse uitgaven. Denk aan de boodschappen, het water- en energieverbruik en de eventuele kosten van kinderopvang.Als je overweegt minder te gaan werken of ouderschapsverlof op te nemen, heeft dit gevolgen voor je inkomen.

Toeslagen

Op de website van de Belastingdienst kun je berekenen hoeveel kinderopvangtoeslag en/of kindgebonden budget je kunt krijgen. Woon of werk je in Nederland en heb je kinderen jonger dan 18 jaar? Dan krijg je waarschijnlijk kinderbijslag. Na de aangifte van de geboorte van je kind ontvangt je automatisch bericht hier over.

Lees meer op de website van SVB – informatie over kinderbijslag Lees meer op de website van de Rijksoverheid – alles wat u wilt weten over ouderschapsverlof Belastingdienst.nl - bereken kinderopvangtoeslag e/o kindgebonden budget

Zorgverzekering

Controleer je zorgverzekering. Op de website van je zorgverzekeraar vind je informatie over vergoedingen, het aanvragen van een kraampakket en de kraamzorgbureaus waarmee afspraken zijn gemaakt. Het kan interessant zijn om te kiezen voor een aanvullende verzekering met extra dekkingen voor je zwangerschap.

Wat regel je na de geboorte van je kind? 

aanpassen van je verzekeringen (denk onder aan uw zorgverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, inboedelverzekering, doorlopende reis-/annuleringsverzekering)openen van de eerste spaarrekening voor je kind (start zo vroeg mogelijk met sparen)eventueel regelen van ouderlijk gezag (bij niet gehuwden), voogdij en (aanpassen) testament

Bekijk de spaarmogelijkheden voor uw kind

De maandelijkse kosten tot 18 jaar

Het blijft lastig om precies te zeggen wat een kind kost. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft berekend wat één kind in één gezin met twee volwassen kost. Dit is gemiddeld 18% van het netto-inkomen. In onderstaande tabel vind je de gemiddelde kostenpercentages voor verschillende gezinssituaties.

 

Aantal kinderen 
jonger dan 18 jaar
1234
Aantal
Volwassenen
125%34%43%49%
218%27%33%40%

Een rekenvoorbeeld voor de volgende situatie: 

alleenstaand ouder netto-inkomen van €1.200 per maand twee kinderen jonger dan 18 jaar

De gemiddelde kosten voor de kinderen bedragen dan 34% van € 1.200 = €408 per maand. Dit komt neer op € 204 per kind. 

Bron: CBR (koopkracht – equivalentiefactoren)

Sparen voor je kind - Wat andere ouders doen

Je kunt een spaarpotje opbouwen door op tijd te beginnen met sparen en iedere maand een bedrag apart te zetten. Wij kunnen ons voorstellen dat het lastig is om te bepalen wanneer je voldoende spaart en je hier een goed gevoel bij hebt. Het kan dan helpen om te kijken hoe andere ouders sparen. Een paar feiten op een rij:

Volgens het NIBUD heeft 77% van de ouders een spaarrekening voor hun kind in de leeftijd 5-12 jaar.De eerste inleg op een rekening voor een kind van onze klanten is gemiddeld € 1.000. Bij 65% van de spaarrekeningen voor jonge kinderen wordt een maandelijkse inleg tussen de €25 en €60 gedaan.

Tip: heb je de kinderbijslag niet (volledig) nodig? Zet dit bedrag dan ieder kwartaal apart op een spaarrekening. Zo bouw je een mooi spaarpotje op.

Sparen voor een rijbewijs

Je wilt een bedrag sparen voor een rijbewijs voor je kind. Veel rijscholen bieden pakketten waarin rijlessen, theorie-en praktijkexamen zijn opgenomen. 

Het gemiddelde bedrag voor het halen van een autorijbewijs is € 2.300. Dit bestaat uit rijlessen, theorie- en praktijkexamen en het aanvragen van een rijbewijs (bron: CBR)

Hoe hoog de kosten werkelijk zijn, hangt af van het soort rijbewijs, het aantal rijlessen en het aantal keren dat uw kind examen doet.

Schenken aan je kind

Als je je kind wilt helpen zijn of haar dromen waar te maken, kan jouw schenking een steuntje in de rug geven. Je kunt jaarlijks tot een bepaald bedrag belastingvrij een schenking doen. Als je spaart op een spaarrekening op naam van je kind is dit ook een schenking. Deze spaarbedragen tellen mee bij het maximum dat je nog belastingvrij mag schenken aan je kind. Ook kun je eenmalig een hoger bedrag belastingvrij schenken. Dit is wel aan bepaalde voorwaarden verbonden. Zo moet je kind tussen de 18 en 40 jaar oud jaar zijn. De mogelijkheden en voorwaarden vind je op de website van de Belastingdienst.

Meer lezen over belastingvrij schenken op de website van de Belastingdienst

Sparen voor de studie van je kind

Studeren kost veel geld. Begin op tijd met sparen om de studietijd van je kind te financieren. Op het moment dat je kind gaat studeren, krijg je naast de gebruikelijke uitgaven te maken met nieuwe grote kostenposten (bron: NIBUD studentenonderzoek 2017). Denk aan:

Collegegeld en studiemateriaal

Het gemiddelde bedrag dat studenten tijdens een vierjarige opleiding besteden aan collegegeld en studiemateriaal ligt op € 12.500. 

Hoe hoog de kosten daadwerkelijk zijn, hangt onder andere af van de studie die je kind gaat volgen. De kosten van een particuliere opleiding liggen meestal fors hoger. Dit kan wel oplopen tot € 20.000 per jaar.

Zorgverzekering

Tijdens een vierjarige opleiding zijn studenten gemiddeld € 5.100 kwijt aan een zorgverzekering.

Kosten voor uitwonende studenten

Tijdens een vierjarige opleiding zijn uitwonende studenten gemiddeld € 20.000 kwijt aan kamerhuur. Hoe hoog de kosten werkelijk zijn hangt onder andere af van de stad waar je kind gaat studeren en de grootte van de kamer.

Overige informatie uit het NIBUD studentenonderzoek 2017:

58% van de ouders geven hun studerend kind een financiële bijdrage. De hoogte van deze bijdrage is wisselend. Uitwonende studenten krijgen gemiddeld € 216 per maand en thuiswonende studenten € 82 per maand. De kosten die ouders zelf betalen voor hun studerende kind (bijvoorbeeld collegegeld, zorgverzekering of kamerhuur) tellen niet mee in dit bedrag. 94% van de studenten ontvangt één of meer vormen van studiefinanciering. Studenten in het nieuwe studiefinancieringsstelsel ontvangen gemiddeld € 602 per maand. Dat is het totale bedrag van aanvullende beurs en de rentedragende leningen (DUO lening en collegegeldkrediet). 63% van de studenten in het nieuwe studiefinancieringsstelsel heeft een rentedragende lening bij DUO. Gemiddeld lenen zij € 512 per maand. 27% maakt ook gebruik van het collegegeldkrediet. Dit is gemiddeld € 170 per maand.

Goed om te weten

Studeren wordt steeds duurder. Over 18 jaar kunnen de studiekosten wel 40 tot 50% hoger liggen dan op dit moment. Hoe hoger je financiële bijdrage tijdens de studie kan zijn, hoe minder je kind hoeft te lenen of hoeft bij te verdienen tijdens de studieperiode. Spaar je vanaf de geboorte van je kind maandelijks €50? Dan heb je op het moment dat je kind 18 jaar wordt ongeveer €11.000 gespaard. Waarschijnlijk kun je hiermee 4 jaar collegegeld mee betalen.

Wil je meer informatie?

Bezoek dan de website van DUO.

Duo.nl - Meer informatie over les-/collegegeld en studiefinanciering