Waarom een huis kopen?

De samenleving verandert, de overheid trekt zich terug. We moeten steeds meer zelf zorgen voor het opbouwen van een spaarpotje voor later. Een eigen woning speelt daarbij een belangrijke rol. Door je hypotheek af te lossen wordt het huis steeds meer van jou. En op de lange termijn kan de waarde van je woning ook nog eens stijgen. Natuurlijk heeft huren ook voordelen zoals flexibiliteit. Maar het bedrag dat je iedere maand aan huur betaalt, krijg je nooit meer terug.

Reken maar: Wat kost een huis?

Een huis kopen kan een verstandige beslissing zijn, want met een koopwoning kun je dus vermogen opbouwen. Maar wat kost een huis nu eigenlijk? En hoe pak je dit aan? In onze documentaire geven we je een paar tips, zodat jij straks in jouw droomhuis kunt wonen.

Een huis als spaarpot

Over de lange termijn is er vrijwel altijd sprake van een stijging van de woningwaarde. Gemiddeld 2,4% per jaar. Natuurlijk kunnen de huizenprijzen ook dalen.

Kocht je volgens het CBS in 2004 een huis van gemiddeld € 210.000, dan is de waarde eind 2017 gestegen naar € 265.000. Een waardestijging van € 55.000 dus, in 13 jaar tijd. Daarnaast lossen veel mensen tegenwoordig af op hun hypotheek, waardoor je naast de waardestijging ook een spaarpotje opbouwt. Dit bedrag zit natuurlijk vast in je woning, maar komt vrij als je je woning verkoopt. Zo kun je op termijn met je overwaarde al een deel van je volgende woning direct betalen, zodat je je hypotheeklasten lager kunt houden.

Lees meer over het opbouwen van vermogen

Tips

Huren of Kopen

Huur je nog? Denk aan kopen!

Natuurlijk, met een huurhuis blijf je flexibel. Maar de kans bestaat dat je maandelijkse huurprijs hoger is dan het maandbedrag van een hypotheek. Bovendien bouw je met een koophuis mogelijk vermogen op. En het huis wordt steeds een beetje meer van jou.

Lees de voor- en nadelen van huren en kopen

Bepaal of je kunt kopen

Bepaal of je kunt kopen

Door te beginnen met sparen ben je een stapje dichter bij je koophuis. Heb je al een bedrag bij elkaar gespaard en een huis op het oog? Dan wil je vast weten of het financieel haalbaar is om het huis te kopen.

Lees meer over je hypotheek berekenen

Spaarpotjes overzicht

Sparen voor je eigen huis

De hypotheekregels veranderen regelmatig. Tegenwoordig kun je maar 100% van de woningwaarde lenen. Overige kosten, zoals de kosten voor de notaris en het hypotheekadvies, moet je zelf betalen. Dat maakt het kopen van een huis voor veel mensen moeilijker. Het is daarom belangrijk om op tijd geld opzij te zetten als je een woning wilt gaan kopen.

Lees meer over sparen voor je eigen huis