Financial lease Rabobank

Financial lease

Lease is een geschikte oplossing voor zakelijke auto’s, bedrijfsmiddelen en innovatieve investeringen. Bereken het maandbedrag en ontvang binnen één minuut een offerte. Ook voor zzp'ers en starters.

 • online berekenen, binnen één minuut duidelijkheid
 • geschikt voor vrijwel elk bedrijfs- en transportmiddel
 • leasen tot 100% van de aanschafwaarde
 • nieuwe én tweedehands auto's en bedrijfsmiddelen
 • ook voor zzp'ers en startende ondernemers
Nog geen zakelijke klant? Neem contact op

Wat is financial lease?

Bij financial lease betaal je een vast bedrag per maand. Je bent direct eigenaar van het bedrijfsmiddel. Dit levert mogelijk fiscale voordelen op. Ook houd je werkkapitaal over om te groeien. Financial lease is geschikt voor nieuwe en gebruikte vervoers- en bedrijfsmiddelen met een aankoopprijs van minimaal € 5.000.


Maandbedrag berekenen binnen één minuut

Wil je weten wat je per maand betaalt voor financial lease? Log dan in en bereken wat je per maand betaalt. De offerte kun je vrijblijvend aanvragen en ontvang je binnen één minuut.

Financial lease aanvragen in vier stappen

Zakelijke auto, bestelbus of vrachtwagen leasen

Ondernemers kiezen vaak voor financial lease bij de financiering van een bedrijfswagen, bestelwagen of vrachtwagen. Je investeert zonder eigen geld aan te spreken en kunt op korte termijn al de weg op. De bedrijfswagen is direct jouw eigendom. Financial lease is mogelijk voor nieuwe en gebruikte auto’s en bestelwagens vanaf € 5.000 euro.

Zakelijk financieren - Lease

Lease als oplossing voor innovatieve investeringen

Met lease investeer je ook in de laatste ontwikkelingen en slimme oplossingen. Ook het leasen van tweedehands exemplaren is mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan deze investeringen:

 • robots
 • 3d-metaalprinters
 • elektrische transportmiddelen
 • innovatieve productielijnen
 • op maat gemaakte landbouwvoertuigen
Wat zijn de kenmerken van lease?
 • Online aanvragen kan voor bedrijfsmiddelen met een aanschafwaarde vanaf € 5.000 en tot en met € 500.000. Voor aanvragen boven € 500.000 kun je contact opnemen met jouw Rabobank.
 • Je kunt het volledige bedrag van het bedrijfsmiddel financieren met financial lease. Je kunt eigen geld inbrengen als je jouw maandelijkse kosten wilt verlagen, maar dat hoeft niet.
 • Je kunt kiezen voor een slottermijn. Dit is het bedrag dat je aan het einde van de leaseperiode nog niet hebt afgelost. Een hogere slottermijn zorgt voor een lager maandbedrag. Als je de slottermijn afstemt op de restwaarde van het object, kun je dit bedrag aflossen door het object te verkopen.
 • Bij financial lease ben je eigenaar. Je regelt zelf de verzekeringen en het onderhoud.
 • Je profiteert mogelijk van fiscale voordelen, want het bedrijfsmiddel komt op de balans te staan. Hierdoor kom je mogelijk in aanmerking voor investeringsaftrek. Vraag je accountant of boekhouder hiernaar.

Looptijd

Je kunt kiezen uit verschillende looptijden. De minimale looptijd is twee jaar. De looptijd is nooit langer dan de economische levensduur van het bedrijfsmiddel. Zo voorkomen we dat je nog steeds betaalt terwijl het bedrijfsmiddel al afgeschreven is. De economische levensduur bepalen we aan de hand van het waardeverloop.

Hoe werkt het aanvragen van financial lease?
 • binnen één minuut weet je of je kunt leasen
 • vrijblijvend online een offerte aanvragen
 • aanvraagproces beoordeeld met 8+

1. Online aanvraag

Log in met een zakelijke Rabo WereldPas. Vul de gegevens in van het bedrijfsmiddel, de looptijd en de eventuele eigen inbreng en slottermijn. Je berekent direct het maandbedrag. Ook kun je onderzoeken wat een andere inbreng of slottermijn betekent voor het maandbedrag. Wil je meteen een offerte ontvangen? Deze kun je vrijblijvend aanvragen.

2. Aanvraag beoordelen

Na de online aanvraag ontvang je meestal binnen één minuut een offerte. De offerte is zes maanden gelden en is de bevestiging dat je het gewenste bedrijfsmiddel kunt bestellen. Duurt het langer dan een minuut? Dan hebben we mogelijk meer informatie nodig. Hiervoor neemt jouw bank contact met je op.

3. Offerte goedkeuren

Als je wilt gaan leasen, kun je de factuur uploaden van het gewenste bedrijfsmiddel. Daarna maken wij de leaseovereenkomst op.

4. Overeenkomst tekenen

Als alle gegevens kloppen, neemt jouw bank uiterlijk drie werkdagen voor de levering van het gewenste object contact met je op. We regelen dan samen de ondertekening van de leaseovereenkomst en de overboeking van het leasebedrag.

5. Bedrijfsmiddel geleverd, start van lease

Als alles geregeld is, levert de leverancier het bedrijfsmiddel. Het leasecontract gaat dan in. Je betaalt maandelijks per incasso het afgesproken bedrag tot het einde van de looptijd. Na de looptijd betaal je nog de eventuele slottermijn.

Lees meer over het aanvragen van lease

Waar moet ik op letten bij financial lease?
 • Voor de beoordeling van de aanvraag kijken we naar de waarde van het bedrijfsmiddel dat je wilt leasen en de kredietwaardigheid van jouw bedrijf.
 • Een check bij Bureau Kredietregistratie (BKR) kan onderdeel zijn van de aanvraag. Dit geldt alleen voor natuurlijke personen met een eenmanszaak, VOF of maatschap.
 • Als je least, heeft dat gevolgen voor eventuele toekomstige financieringsaanvragen. Als je een lening of krediet aanvraagt kijken wij naar jouw totale financiële situatie, dus ook naar een lopende leaseovereenkomst.

Hoe lang is de rente in de offerte geldig?

Weet je zeker dat lease bij je past, dan kun je direct online aanvragen. Je ontvangt dan een offerte die zes maanden geldig is. De rente die daarin staat is twee weken geldig. Teken je het contract niet binnen twee weken, maar wil je toch gebruikmaken van de offerte? Dan wordt de rente bijgesteld naar het dan geldende rentetarief.

Wat gebeurt er als ik financial lease niet meer kan betalen?

Als je financial lease niet meer kunt betalen of de verplichtingen uit de overeenkomst niet nakomt, heeft dat gevolgen:

 • Als je niet tijdig betaalt, wordt een extra rente in rekening gebracht, totdat je weer betaalt.
 • Betaal je ook na herinneringen niet? Dan kunnen wij het leaseobject in beslag nemen en de overeenkomst beëindigen. De kosten die wij dan maken, zijn voor jouw rekening.

Toch liever eerst in gesprek met een adviseur?

Als je financial lease aanvraagt, beoordeel je zelf of financial lease een passende financieringsvorm is voor jouw situatie. Houd daarom rekening met de voorwaarden in de leaseovereenkomst en wat de gevolgen voor jou zijn tijdens de looptijd. 

Bespreek je toch liever met een adviseur hoe financial lease werkt en of het bij je groei- of investeringsplannen past? Neem dan contact op met jouw Rabobank.

Extra aflossen en kwijtschelding bij overlijden

Je kunt financial lease volledig of voor een deel vervroegd aflossen. Neem hiervoor contact op met uw bank.

Bij volledige aflossing betaal je aan ons:

 • Het hele bedrag van de nog openstaande lease.
 • Een vergoeding die gelijk is aan de rente die je ons over de lening had moeten betalen als je niet vervroegd zou hebben afgelost. Deze vergoedingsrente berekenen wij over de resterende looptijd van de lease.
 • We rekenen bij volledige aflossing geen administratiekosten.

Bij gedeeltelijke aflossing betaal je aan ons:

 • Het bedrag dat je wilt aflossen.
 • We rekenen bij gedeeltelijke aflossing € 99,- administratiekosten exclusief btw.

Bij gedeeltelijke aflossing verlagen wij het maandbedrag op basis van het bedrag dat je aflost. De looptijd en het deel dat je aan rente betaalt, blijven gelijk.

Kwijtschelding bij overlijden

Je kunt bij het afsluiten van een financial lease in enkele gevallen kiezen voor kwijtschelden bij overlijden. Deze mogelijkheid is online niet beschikbaar. Vraag jouw Rabobank naar de mogelijkheden.

Wat zijn de kosten van financial lease?

Snel de kosten van financial lease berekenen

Wil je weten wat je betaalt voor financial lease? Log dan in met een zakelijke Rabo WereldPas. Je kunt dan zelf berekenen wat je per maand betaalt voor financial lease. Hierna krijg je direct een indicatie van het maandbedrag. Wil je meteen een offerte ontvangen? Deze kun je vrijblijvend aanvragen en ontvang je binnen één minuut.

Hoe zijn de kosten van financial lease opgebouwd?

Je maandbedrag bestaat uit rente en aflossing. Er zijn verschillende factoren die de hoogte van het maandbedrag bepalen. Op sommige factoren heb je invloed, op andere niet.

Factoren waar je wel invloed op hebt:

 • Eigen inbreng van geld: je kunt op voorhand een deel van de aanschafprijs zelf betalen. Het leasebedrag is daardoor lager, evenals het maandbedrag. In zeer uitzonderlijke gevallen is een eigen inbreng noodzakelijk.
 • Looptijd: een langere looptijd betekent lagere maandlasten en andersom.
 • Slottermijn: bij een slottermijn staat er aan het einde van de looptijd nog een bedrag open dat je binnen één maand na de leaseperiode dient te betalen. Als je kiest voor een slottermijn is het maandbedrag lager. Uiteindelijk betaal je voor de lease een hoger totaalbedrag, omdat het nog openstaande saldo gedurende de looptijd hoger is en je daarover rente betaalt.

Factoren waar je geen invloed op hebt:

 • Economische levensduur: de waarde van het bedrijfsmiddel en hoe deze waarde tijdens de leaseperiode afneemt, is medebepalend voor het vaststellen van jouw maandbedrag.
 • Kredietwaardigheid: wij maken een inschatting in hoeverre je aan jouw betalingsverplichtingen kunt voldoen.
 • Rente: we zetten de rente voor je vast op het moment dat we de lease overeenkomst opmaken.

Rekenvoorbeeld financial lease

Door eigen geld in te brengen of een slottermijn af te spreken, kun je het maandbedrag zelf beïnvloeden. Ook de looptijd die je kiest is van invloed. Bekijk de verschillende situaties:

LeasebedragLooptijdRenteEigen inbrengSlottermijnMaandbedrag
€ 25.00048 maanden5,5%--€ 579
€ 25.00048 maanden5,5%€ 5.000-€ 463
€ 25.00060 maanden5,5%--€ 475
€ 25.00048 maanden5,5%-€ 2.500€ 532

De rente en maandlasten zijn indicatief.

Voorwaarden

Als je zelf via Rabo Internetbankieren een financial lease gaat afsluiten, lees dan vooraf de voorwaarden van dit product. Deze kun je hieronder downloaden. Als je een financial lease gaat afsluiten via jouw Rabobank gelden de voorwaarden bij de offerte die je van jouw bank ontvangt. Je ontvant een e-mail als deze offerte klaarstaat in je Berichten in Rabobank Internetbankieren.

Gedragscode Kleinzakelijke Financiering

De Rabobank wil haar dienstverlening aan kleinzakelijke klanten continu verbeteren. Daarom hebben we ons verbonden aan de Gedragscode Kleinzakelijke Financiering van de Nederlandse Vereniging van Banken.

Lees meer over de Gedragscode Kleinzakelijke Financiering

Veelgestelde vragen over financial lease

Hieronder vind je een overzicht van veelgestelde vragen van onze klanten over financial lease. Zit jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met je Rabobank.

Welke bedrijfsmiddelen kan ik leasen?

Je kunt de meest uiteenlopende bedrijfsmiddelen leasen. Om een bedrijfsmiddel te kunnen leasen, moet het voldoen aan de volgende kenmerken:

 • Het bedrijfsmiddel is roerend. Dit wil zeggen dat het verplaatsbaar is.
 • Het is uniek identificeerbaar, bijvoorbeeld door een kenteken of serienummer.
 • Het bedrijfsmiddel is zelfstandig. Het kan dus op zichzelf functioneren en maakt geen deel uit van een groter geheel. Je kunt dus bijvoorbeeld een vrachtwagen leasen, maar niet alleen de motor.

Financial lease is geschikt voor allerlei bedrijfsmiddelen:

 • Bedrijfswagens: zakelijke auto, lesauto, bus, taxi, bestelwagen, vrachtwagen, heftruck
 • Machines: apparatuur voor ondernemers uit vrijwel elke sector. Denk aan productielijnen, landbouwvoertuigen, medische apparatuur, fitnessapparatuur en grote investeringen voor kantoren.
 • Innovaties: denk bijvoorbeeld aan 3D-metaalprinters, lasertechnologie en infraroodcamera’s.

Wil je met een adviseur bespreken of financial lease een oplossing is voor je toekomstplannen? Neem dan contact op met jouw Rabobank. Wij bespreken graag met je hoe financial lease werkt en wat de voordelen zijn.

Wat is netto operational lease?

Wil je liever een bedrijfsmiddel huren in plaats van kopen? Dat kan via netto operational lease.

 • je betaalt alleen voor het gebruik van het bedrijfsmiddel
 • het restwaarderisico ligt bij de Rabobank
 • na de looptijd geef je het bedrijfsmiddel weer terug aan ons, tenzij je de lease wilt verlengen of het bedrijfsmiddel wilt overkopen
Kan ik btw en bpm meefinancieren?

Btw meefinancieren

Je kunt met financial lease tot 100% van het aanschafbedrag financieren, exclusief de btw. Het is mogelijk om de btw mee te financieren. Je betaalt de btw in één van de eerste zes maanden van de looptijd, inclusief de rente over het btw-bedrag. Door de btw te laten voorfinancieren hoef je geen werkkapitaal aan te spreken voor de btw-afdracht.

Bpm meefinancieren

Belasting van personenauto's en motorrijwielen (bpm) is onderdeel van de aanschafwaarde van een auto en kan voor de volledige looptijd worden meegefinancierd. Ben je niet bpm-plichtig? Dan kun je de bpm tijdelijk meefinancieren. Je betaalt de bpm in één van de eerste zes maanden van de looptijd, inclusief de rente over het bpm-bedrag. De Belastingdienst kan je vertellen of je bpm-plichtig bent.

Wat is het onderpand van financial lease?

Een van de voordelen van financial lease is dat je doorgaans geen aanvullende zekerheden of geld hoeft in te brengen. Het bedrijfsmiddel dat je least is meestal het enige onderpand. De economische waarde hiervan moet in verhouding zijn met het leasebedrag. Het is niet toegestaan om het bedrijfsmiddel voor het einde van de looptijd te verkopen of deze zonder toestemming aan te passen. Je bent verplicht het bedrijfsmiddel zelf te verzekeren.

Binnen één minuut het maandbedrag van financial lease berekenen