Geld ontvangen met een cheque

Een cheque is inmiddels een ouderwets betaalmiddel en gevoelig voor fraude. Toch kun je hiermee te maken krijgen, bijvoorbeeld bij betalingen uit het buitenland. Cheques brengen risico’s met zich mee. Wij raden je aan de informatie op deze pagina goed te lezen als je een cheque wilt accepteren of laten inwisselen. Sommige woorden op deze pagina zijn misschien onbekend voor je. Daarom leggen we in de begrippenlijst uit wat deze woorden betekenen.

Let op

Op 1 januari 2020 stoppen wij met het verwerken van cheques.

Meer informatie

Begrippenlijst

Bij de uitleg over het inwisselen van cheques worden woorden gebruikt die we graag vooraf uitleggen. Deze woorden lees je ook in de voorwaarden.

BegripUitleg
TrekkerDe persoon die of het bedrijf dat met een cheque aan je wilt betalen.
BetrokkeneDe bank die op de cheque staat waarmee de trekker aan je wilt betalen.
Nemer of begunstigdeDe persoon die of het bedrijf dat het geld moet krijgen.
EndossementEen tekst op de achterkant van de cheque waarmee de cheque wordt overgedragen van de ene persoon of organisatie op de andere. Zonder endossement aan de Rabobank kan een cheque niet ingewisseld worden.
Doorgeëndosseerde chequeEen cheque die via een of meerdere endossementen is overgedragen aan een ander dan de Rabobank.
Onder Gewoon Voorbehoud (OGV)Je krijgt de waarde van de cheque alvast in geld op je betaalrekening. Als wij het geld niet van de trekker of betrokkene krijgen, kunnen we het bedrag weer van je rekening afschrijven.
Op basis van na-incassoHet bedrag van de cheque wordt pas aan je uitbetaald als wij zelf het bedrag van de trekker of betrokkene hebben ontvangen.
VormgebrekSchade aan de cheque, ontbrekende informatie of informatie op de cheque die is doorgestreept.
Cheque controleren

Heb je een cheque ontvangen, controleer deze dan goed voordat je hem naar ons opstuurt. Zo voorkom je onnodige kosten wanneer de cheque niet kan worden uitbetaald. Deze aandachtspunten helpen je bepalen of je cheque geaccepteerd kan worden:

De plaats van uitgifte staat op de cheque.De datum van uitgifte staat op de cheque en deze is geweest.De handtekening van de trekker staat op de cheque.Je naam staat op de voorkant van de cheque ingevuld als begunstigde. Let op: de cheque mag niet via een endossement aan je zijn overgedragen door de eerste begunstigde.Je hebt een betaalrekening bij de Rabobank.

Voldoet je cheque niet aan al deze punten, dan wordt je cheque niet door ons of de betrokkene geaccepteerd.

Vraag de persoon of het bedrijf dat aan je moet betalen om dat op een andere manier te doen dan met een cheque. Dat geldt ook als je zelf twijfelt over de echtheid van een cheque of de manier waarop je de cheque heeft ontvangen. Als je toch een cheque aanneemt en deze blijkt vals, dan ben je verantwoordelijk voor de geleden schade.

Opsturen van je cheque

Cheques inwisselen

Stuur een cheque per post naar ons toe. Voeg onderstaand formulier bij je cheque. Je kunt het downloaden en daarna printen en invullen. Vul voor elke cheque één formulier in.

Opdrachtformulier cheques (PDF) Instruction form for cheques (PDF)

Endossement plaatsen

Cheques kunnen aan een persoon of bedrijf worden overgedragen via een endossement. Zodra je ons je cheque opstuurt, draag je de cheque over aan de Rabobank. Soms zit de cheque vast aan een brief. Scheur dan de cheque van de aangehechte brief en schrijf onderstaande informatie op de achterkant van de cheque:

voor mij/ons aan de order van Coöperatieve Rabobank U.A. de datum je woonplaats je handtekening 

Controleer de cheque voordat je deze opstuurt. Een doorgeëndosseerde cheque of een endossement die op de brief staat in plaats van op de cheque nemen wij niet in behandeling.

Adres om je cheque naartoe te sturen

Je cheque en het ingevulde, ondertekende opdrachtformulier stuur je naar:
Rabobank
Postbus 2191
3500 GD Utrecht

Zorg dat je op de envelop met je cheque voldoende postzegels plakt. Je kiest zelf of je de cheque aangetekend verstuurt. Wij zijn niet aansprakelijk voor schade die ontstaat door vermissing, beschadiging of verlies van de cheque tijdens de verzending.

Verwerking van je cheque

Wij verwerken een cheque Onder Gewoon Voorbehoud of op basis van na-incasso. De manier waarop we je cheque verwerken, wordt bepaald door de combinatie van:

de hoogte van het bedrag op de chequede muntsoort waarin de cheque is uitgeschrevenhet land van de betrokkene

Een cheque in een buitenlandse muntsoort

Heb je een cheque ontvangen in Australische (AUD), Canadese (CAD) of Amerikaanse (USD) dollars of Britse ponden (GBP)? Kijk dan in de tabel of wij deze Onder Gewoon Voorbehoud kunnen verwerken. Deze tabel werken wij elke drie maanden bij:

Maximaal chequebedrag
MuntsoortKwartaal 4 2019*Kwartaal 3 2019
AUD41.00040.000
CAD36.50038.000
GBP22.00021.500
USD27.50028.500

* Bepaaldatum: 24 september 2019

Op de pagina Landeninformatie cheques staat meer informatie over de afhandeling van cheques uit verschillende landen. Op deze pagina staat of je cheque Onder Gewoon Voorbehoud kan worden bijgeschreven.

Heb je een Vreemde Valutarekening? Dan worden cheques in de muntsoort van deze rekening hier automatisch op bijgeschreven.

Bekijk de landeninformatie over cheques

Een cheque tot € 25.000: Onder Gewoon Voorbehoud

Vanaf 1 januari 2017 betalen we cheques met een waarde tot € 25.000 (of de tegenwaarde hiervan in een buitenlandse muntsoort) meestal uit Onder Gewoon Voorbehoud. Dit betekent dat:

je het bedrag ontvangt onder het voorbehoud dat wij het bedrag uiteindelijk van de betrokkene ontvangenhet geld 10 tot 12 werkdagen nadat we je cheque hebben ontvangen, is bijgeschreven op je rekeningwij het aan je betaalde bedrag weer van je rekeningen mogen afschrijven als wij het geld uiteindelijk niet van de betrokkene ontvangen

Uitbetaling weer afschrijven

Als de cheque onbetaald terugkomt, kunnen wij onze uitbetaling aan jou ongedaan maken. Een cheque kan onbetaald terugkomen als de trekker bijvoorbeeld te weinig geld op zijn rekening heeft of als blijkt dat de cheque vals is.

Als je cheque niet voldoet aan de voorwaarden voor uitbetaling Onder Gewoon Voorbehoud, verwerken wij de cheque op basis van na-incasso.

Een cheque vanaf € 25.000: op basis van na-incasso

Vanaf 1 januari 2017 verwerken we een cheque van € 25.000 of meer (of de tegenwaarde hiervan in een buitenlandse muntsoort) op basis van na-incasso als de cheque voldoet aan onze voorwaarden. Uitbetaling op basis van na-incasso betekent dat u het geld ontvangt als wij het bedrag van de betrokkene hebben ontvangen.

Cheque uit het buitenland

Uit sommige landen kunnen wij cheques alleen op basis van na-incasso verwerken. Het kan dus gebeuren dat de waarde van je cheque lager is dan € 25.000, maar wij deze niet Onder Gewoon Voorbehoud kunnen bijschrijven. Ook dan kiezen wij voor verwerken op basis van na-incasso. Om welke landen en muntsoorten het gaat, lees je op de pagina Landeninformatie cheques.

Uitbetaling weer afschrijven

Het kan gebeuren dat wij het geld dat aan je is betaald op basis van na-incasso toch moeten terugboeken. Als door de betrokkene of trekker wordt ontdekt dat de ingeleverde cheque vals is, bijvoorbeeld. Een afhandeling op basis van na-incasso geeft alleen de zekerheid dat de trekker genoeg geld op zijn rekening heeft om de cheque te kunnen betalen, niet over de echtheid van de cheque.

Bekijk de landeninformatie over cheques

Kosten

De kosten voor het versturen en verwerken van een cheque zijn voor je eigen rekening. Wij verwerken cheques Onder Gewoon Voorbehoud en cheques op basis van na-incasso.

Je kiest zelf of je de cheque aangetekend verstuurt. Zorg voor voldoende postzegels op de envelop.Lever je meerdere cheques tegelijk in, dan schrijven wij de kosten per cheque apart van je rekening af.Rekent de betrokkene extra kosten voor de verwerking van je cheque aan ons door, dan trekken wij dat af van het bedrag dat wij op je rekening bijschrijven.
Verwerking chequeHuidige kosten
Onder Gewoon Voorbehoud€ 37,50*
Op basis van na-incasso€ 70*
Onbetaaldmelding bij 'Onder Gewoon Voorbehoud'€ 37,50
Onbetaaldmelding bij 'Na-incasso'€ 70

*Je betaalt deze kosten altijd, ook als de cheque onbetaald terugkomt. Het inleveren van een cheque Onder Gewoon Voorbehoud die onbetaald terugkomt, kost je dus € 75.

Tarieven en limieten particulier betalingsverkeer 2019 (PDF)
Risico's

Risico's

Geld ontvangen met een cheque is een risico. Cheques zijn geen ‘gegarandeerd betaalmiddel’. Dat betekent dat je niet zeker weet of je het bedrag op de cheque ook echt krijgt. En als je het geld eenmaal hebt, is er geen garantie dat je het kunt houden. Als een cheque onbetaald bij ons terugkomt, schrijven wij het bedrag dat je hebt ontvangen weer van je rekening af.

Onbetaaldmelding

Cheques kunnen om verschillende redenen onbetaald terugkomen. De meest voorkomende oorzaken van een ‘onbetaaldmelding’ zijn:

te weinig geld op de rekening van de trekkervormgebrek op de chequehet terugtrekken van de cheque door de trekker (ook wel ‘stop payment’ genoemd)fraude of diefstal van de cheque

Wij krijgen niet altijd de originele cheque terug van de betrokkene als er sprake is van een onbetaaldmelding. Soms ontvangen we een kopie van de cheque, in een enkel geval niets. Een cheque die bij ons onbetaald is teruggekomen (of een kopie ervan) kun je niet opnieuw bij ons aanbieden.

Fraude

Een cheque is inmiddels een ouderwets betaalmiddel en is gevoelig voor fraude. Dit zijn enkele kenmerken van een cheque die niet echt is:

het bedrag is niet hetzelfde als het bedrag van de transactieje wordt gevraagd een deel van de waarde van de cheque naar een andere rekening over te boeken of contant aan iemand te geven

Als een van deze situaties zich voordoet, is de cheque mogelijk vals. Wij raden je aan deze cheque niet op te sturen ter afhandeling. Onderzoek of je via andere betaalmiddelen je geld kunt ontvangen.

Andere betaalmiddelen

De verwerking van cheques gebeurt voor het grootste deel met de hand. Daardoor zijn de kosten erg hoog, als je dat vergelijkt met andere manieren om geld te ontvangen. Snellere en goedkopere alternatieven zijn bijvoorbeeld de Euro- of Wereldbetaling. Bovendien zijn deze manieren om geld te betalen én te ontvangen veel veiliger. De kans op fraude is een stuk kleiner.

Voorwaarden

Informeer jezelf, voordat je een cheque naar ons opstuurt. Lees onze voorwaarden goed door.

Algemene voorwaarden afhandeling cheques 2017 (PDF)

Service en Contact