Vrouw kijk op mobiel

Hoeveel geld heb jij straks nodig?

Onze maatschappij verandert. Je hebt steeds meer eigen geld nodig. Een huis kopen is bijvoorbeeld niet meer zo vanzelfsprekend en je moet straks langer doorwerken, terwijl je pensioen mogelijk lager is. Daarom is het verstandig om op tijd geld opzij te zetten voor jouw toekomst, zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan. Doe de check om inzicht te krijgen welk bedrag jij mogelijk nodig hebt voor later.

Werk in de toekomst

0

De zekerheid van een vaste baan of inkomen wordt minder. Het is daarom van belang dat je je kennis en vaardigheden blijft updaten door bijvoorbeeld bijscholing. Het is slim om daar een bedrag voor te reserveren, zodat je jezelf vitaal houdt op de arbeidsmarkt.

We stellen voor een bedrag te reserveren van:
Werk in de toekomst

We reserveren zes maanden van je netto (gezins)inkomen om veranderingen in werk in de toekomst te kunnen opvangen. Het is een richtbedrag dat je later kunt gebruiken voor bijvoorbeeld het volgen van een opleiding of om tijdelijk het wegvallen (van een deel) van je inkomen op te vangen. In jouw situatie kan het bedrag anders zijn (denk aan wel of geen WW-uitkering of verzekeringen). Wil je een ander bedrag reserveren? Pas dan het bedrag aan onderin de check.

€ 0
https://media.rabobank.com/m/2965c9678a485ddd/original/future-savings-work.svg

Mede door de afschaffing van de basisbeurs is studeren duurder geworden. Natuurlijk kunnen je kinderen een bedrag lenen om hun studie en onkosten te betalen. Maar veel ouders willen voorkomen dat hun kind al direct een schuld heeft. Het is daarom slim om daarvoor een bedrag te reserveren.

We stellen voor een bedrag te reserveren van:
Studie kinderen

De kosten voor collegegeld, kamerhuur, zorgverzekering en overige kosten kunnen voor een student in vier jaar tijd oplopen tot € 40.000 euro (zonder rekening te houden met inflatie). De kosten voor levensonderhoud zijn bij dit bedrag niet mee berekend (bron: Nibud). Niet ieder kind volgt een(zelfde) studie en een kind kan ook een deel van de studie zelf lenen of verdienen door een bijbaan. Ook hebben studenten vaak recht op zorgtoeslag, en soms op huurtoeslag. Pas daarom het bedrag aan onderin de check indien gewenst.

€ 0
https://media.rabobank.com/m/606b40fe1f5bbe67/original/future-savings-study.svg
We stellen voor een bedrag te reserveren van:
€ 0
https://media.rabobank.com/m/1f7833f5cef1aede/original/future-savings-house.svg

Je krijgt misschien later dan verwacht een AOW-uitkering. De vraag is of je tot deze leeftijd nog wil werken. Naast de AOW bouwen veel mensen ook pensioen op via hun werkgever. Eerder stoppen met werken kan ten koste gaan van de hoogte van het pensioen.

We stellen voor een bedrag te reserveren van:
Pensioen

Als je eerder stopt met werken dan ontvang je nog geen AOW tot de AOW-gerechtigde leeftijd. Naast een AOW-uitkering, bouwen veel mensen een aanvullend pensioen op. Maar of en wanneer je aanvullend pensioen ontvangt, is voor iedereen anders. Als je in aanmerking komt voor een aanvullend pensioen en eerder stopt met werken, dan kan dit ook invloed hebben op de hoogte van je pensioen. In deze check maken we een inschatting voor mensen die een pensioen opbouwen via hun werkgever. We gaan er vanuit dat je je pensioen in laat gaan op het moment dat je stopt met werken. In de regel wordt zo’n pensioen met ongeveer 7% per jaar verlaagd, per jaar dat je eerder stopt met werken. Met deze vuistregel rekenen wij in deze check, waarbij we je pensioen inschatten op basis van je ingevulde netto inkomen. We maken een inschatting van het bedrag dat je nodig hebt vanaf het moment dat je eerder wil stoppen met werken tot je ingeschatte AOW-gerechtigde leeftijd. Daarbij gaan we er vanuit dat je pensioen- en AOW-gerechtigde leeftijd gelijk zijn aan elkaar (let op: deze kunnen in de praktijk verschillen). Hou er ook rekening mee dat je pensioen ook na deze periode lager kan zijn. De check geeft een grove indicatie om te laten zien dat eerder stoppen met werken in veel gevallen geld kost. In een persoonlijk gesprek kunnen we hierover meer informatie geven. Daarin worden ook de alternatieven besproken, bijvoorbeeld hoe je het pensioenbedrag na pensionering op peil kan houden door eigen vermogen op te bouwen voor eerdere pensionering.

€ 0
https://media.rabobank.com/m/44ca4a21833d279d/original/future-savings-retirement.svg

We worden allemaal steeds ouder. De verwachting is dat de zorgkosten blijven stijgen en mogelijk moeten we meer zelf gaan betalen. Het is het slim om hiervoor een bedrag te reserveren, bijvoorbeeld voor woningaanpassingen of mantelzorg.

We stellen voor een bedrag te reserveren van:
Zorg voor later

Ondanks dat de zorgvoorzieningen in Nederland goed geregeld zijn, is het verstandig om na te denken over jouw zorg in de toekomst. Niet elke vorm van zorg wordt namelijk vergoed en het is onbekend hoe dit in de toekomst gaat. Wil je zelf keuzes kunnen blijven maken om bijvoorbeeld mantelzorg te kunnen geven, of in de toekomst zelf extra zorg of voorzieningen in te kopen? Dan kun je daarvoor een bedrag reserveren. De inschatting van het bedrag in deze check is gebaseerd op woningaanpassingen, zoals een traplift (€10.000) en een bedrag voor persoonlijke zorg (€5.000 of €10.000 afhankelijk van bedrag voor jezelf of voor je gezin reserveert). Wil je een ander bedrag reserveren? Dan kun je dit onderin de check aanpassen.

€ 0
https://media.rabobank.com/m/2c2405bbbf0a833d/original/future-savings-healthcare.svg

Dit bedrag heb je nodig om vitaal te blijven op de arbeidsmarkt. Wil je meer reserveren om bijvoorbeeld een duurdere opleiding te volgen?

Lees meer

Wil je je kinderen zelf een deel van de studiekosten laten betalen? Of heb je al een bedrag opgebouwd? Verander dit bedrag dan.

Lees meer

Dit is het aflossingsvrije gedeelte van je hypotheek. Soms hoef je niet het hele bedrag te reserveren, pas het bedrag aan indien nodig.

Lees meer

Dit bedrag hoef je niet in één keer beschikbaar te hebben. Het is wel slim om een deel hiervan opzij te zetten voor de toekomst.

Lees meer

Je ouders en kinderen zullen je support straks hard nodig hebben. Wees hierop goed voorbereid, zodat je geen zorgen hebt voor later.

Lees meer

Totaalbedrag

€ 0

Dit totaalbedrag is de optelsom van de vijf bedragen hierboven. Dit doelbedrag heb je niet in één keer nodig, maar het is verstandig om nu al te starten met opbouwen van dit bedrag.

De kracht van €50

In kleine stappen kun je al starten met geld opzij zetten voor jouw toekomst. Bijvoorbeeld met €50 per maand. Zo kun je straks toch een mooi bedrag in handen hebben. Voor de studie van je kind of voor jezelf, voor als je te maken krijgt met onverwachte uitgaven.

Veelgestelde vragen

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer