Moeder met kind

Sparen voor de toekomst van je kind

Je kind heeft straks waarschijnlijk grootse plannen. Studeren of het rijbewijs behalen. Begin alvast met sparen en bouw in de jaren dat je kind opgroeit een mooi spaarpotje op. Ontdek hier hoe je je kind straks helpt aan een vliegende start.

Meest gekozen: Rabo RegenboogRekening

Je betaalt geen afsluitkosten Variabele rente tot 0,10%* Spaarrekening op naam van je kind Tegoed is vrij opneembaar Kies een leuk welkomstcadeau

Meer over de Rabo RegenboogRekening

Wist je dat...

77% van de ouders met kids tussen de 5 en 12 jaar een spaarrekening heeft voor zijn kind (Nibud).

Liever sparen op je eigen naam?

Wanneer je gaat sparen voor je kind, heb je de keuze om dit te doen op naam van je kind of op je eigen naam. Benieuwd naar wat de voor- en nadelen van beide opties zijn en welke spaarrekening het beste bij jouw wensen past?

Bekijk de voor- en nadelen

Sparen of beleggen voor je kind

Door de lage spaarrente zijn veel ouders op zoek naar andere manieren om geld opzij te zetten voor hun kind. Heb je wel eens aan beleggen gedacht, of een combinatie van sparen en beleggen? Beleggen kent wel risico’s, je kunt immers (een deel van) je inleg verliezen. Maar deze risico’s heb je voor een deel zelf in de hand, onder andere door de factor ‘tijd’. Beleggen voor je kind heeft vaak een lange looptijd en juist dit zorgt ervoor dat de risico’s afnemen.

Meer over sparen of beleggen voor je kindOntdek hoe beleggen werkt
Tandwielen met muntstukken

Handig, spaar automatisch

Nooit vergeten te sparen voor je kind? Veel ouders kiezen ervoor om automatisch te sparen. Dat is sparen zonder dat je ernaar om hoeft te kijken. Stel het zelf één keer in en breng je spaardoelen voor je kind dichterbij.

Meer over automatisch sparen
Begroting voor je kind tool op mobiel

Hoeveel ga ik sparen voor mijn kind?

Benieuwd naar wat je maandelijkse inleg kan opleveren over een lange periode, op basis van het bedrag dat je opzij kunt zetten voor je kind? Ga aan de slag met onze tool. Dit is wat andere ouders doen die een spaarrekening voor hun kind hebben bij de Rabobank:
Bij automatisch sparen kiezen de meeste ouders voor € 50 per maand. Op de tweede en derde plek staan € 25 en € 10. Het meest gekozen bedrag bij de eerste eenmalige inleg is € 50. Op de tweede en derde plek staan € 100 en € 25. Veel ouders geven aan (een deel van) de kinderbijslag te sparen voor hun kind. Een studie of rijbewijs zijn de meest gekozen spaardoelen.

Elke inleg is een schenking

Alles wat je op naam van je kind spaart is een schenking aan je kind. Jaarlijks mag je tot een bepaald bedrag belastingvrij schenken aan je kind. Ben je benieuwd tot welk bedrag of wil je meer weten over de eenmalige verhoogde vrijstellingen?

Ontdek meer over schenken aan je kind

Meer over sparen voor je kind

Hoe zit het met sparen voor mijn kind en de Nederlandse Depositogarantie?

Je wilt natuurlijk dat je spaargeld voor je kind veilig is, bijvoorbeeld voor faillissement van je bank. Rabobank is aangesloten bij de Nederlandse Depositogarantie. Daardoor is je spaargeld bij de Rabobank van € 0 tot en met € 100.000 gedekt. Dit geldt per bank en per rekeninghouder.

Lees meer over de Nederlandse Depositogarantie
Hoe zit het met sparen voor mijn kind en belasting boxen?

Spaargeld is een bezitting in box 3. Je betaalt alleen belasting als je netto vermogen meer is dan het heffingsvrij vermogen in box 3. Het spaargeld van je kind valt onder de bezittingen van minimaal één van de ouders. Lees op onderstaande pagina meer over belasting en box 3.

Meer over belasting en box 3
Hoe zit het met sparen voor mijn kind en een BEM-clausule?

BEM staat voor Belegging Erfenis en andere gelden Minderjarigen. Met een BEM-clausule kan een minderjarige niet aan het geld op zijn rekening komen. Ook de ouders mogen niet zomaar geld van de rekening opnemen, alleen met toestemming van de kantonrechter.

Rabobank plaatst alleen een BEM-clausule op een rekening van een minderjarige wanneer één van de volgende situaties van toepassing is:

Bij een verdeling van een erfenis op verzoek van de kantonrechter.Bij een (letsel)schade-uitkering op verzoek van de verzekeringsmaatschappij.

Wil je om een andere reden het spaargeld van je kind beschermen? Dit zijn twee mogelijkheden:

Bekijk de spaarrekening Rabo GeneratieSparenPlus. Kies zelf de looptijd, dit kan doorlopen tot een latere leeftijd dan 18 jaar. Degene waarvoor je spaart kan tijdens deze looptijd alleen opnames doen samen met de bewindvoerder.Open een spaarrekening voor je kind op je eigen naam. Let op, dan is het tegoed niet van je kind maar van jou. Je kunt het tegoed altijd schenken aan je kind, maar je bepaalt zelf wanneer. Hou hierbij wel rekening met de belastingregels rondom schenken.

Meteen aan de slag met sparen voor je kind?

Open online binnen enkele minuten de gratis Rabo RegenboogRekening en kies een mooi welkomstcadeau uit.