Geld ontvangen met een cheque

Stuur een ontvangen cheque op naar de Rabobank om deze in te wisselen.

Een cheque is inmiddels een ouderwets betaalmiddel en gevoelig voor fraude. Toch kunt u hiermee te maken krijgen, bijvoorbeeld bij betalingen uit het buitenland. Cheques brengen risico’s met zich mee. Wij raden u aan de informatie op deze pagina goed te lezen als u een cheque wilt accepteren of laten inwisselen. Sommige woorden op deze pagina zijn misschien onbekend voor u. Daarom leggen we in de begrippenlijst uit wat deze woorden betekenen.

Begrippenlijst

Bij de uitleg over het inwisselen van cheques worden woorden gebruikt die we graag vooraf uitleggen. Deze woorden leest u ook in de voorwaarden.

Begrip Uitleg
Trekker De persoon die of het bedrijf dat met een cheque aan u wil betalen.
Betrokkene De bank die op de cheque staat waarmee de trekker aan u wil betalen.
Nemer of begunstigde De persoon die of het bedrijf dat het geld moet ontvangen.
Endossement Een tekst op de achterkant van de cheque waarmee de cheque wordt overgedragen van de ene persoon of organisatie op de andere. Zonder endossement aan de Rabobank kan een cheque niet ingewisseld worden.
Doorgeëndosseerde cheque Een cheque die via een of meerdere endossementen is overgedragen aan een ander dan de Rabobank.
Onder Gewoon Voorbehoud (OGV) U ontvangt de waarde van de cheque alvast in geld op uw betaalrekening. Als wij het geld niet van de trekker of betrokkene ontvangen, kunnen we het bedrag weer van uw rekening afschrijven.
Op basis van na-incasso Het bedrag van de cheque wordt pas aan u uitbetaald als wij zelf het bedrag van de trekker of betrokkene hebben ontvangen.
Vormgebrek Schade aan de cheque, ontbrekende informatie of informatie op de cheque die is doorgestreept.

Cheque controleren

Heeft u een cheque ontvangen, controleer deze dan goed voordat u hem naar ons opstuurt. Zo voorkomt u onnodige kosten wanneer de cheque niet kan worden uitbetaald. Deze aandachtspunten helpen u bepalen of uw cheque geaccepteerd kan worden:

 • De plaats van uitgifte staat op de cheque.
 • De datum van uitgifte staat op de cheque en deze is geweest.
 • De handtekening van de trekker staat op de cheque.
 • Uw naam of bedrijfsnaam staat op de voorkant van de cheque ingevuld als begunstigde. Let op: de cheque mag niet via een endossement aan u zijn overgedragen door de eerste begunstigde.
 • Uw organisatie heeft een betaalrekening bij de Rabobank.

Voldoet uw cheque niet aan al deze punten, dan wordt uw cheque niet door ons of de betrokkene geaccepteerd.

Vraag de persoon of het bedrijf dat aan u moet betalen om dat op een andere manier te doen dan met een cheque. Dat geldt ook als u zelf twijfelt over de echtheid van een cheque of de manier waarop u de cheque heeft ontvangen. Als u toch een cheque aanneemt en deze blijkt vals, dan bent u verantwoordelijk voor de geleden schade.

Lees meer over andere betaalmiddelen

Opsturen van uw cheque

Cheques inwisselen
Stuur een cheque per post naar ons toe. Voeg onderstaand formulier bij uw cheque. U kunt het downloaden en daarna printen en invullen. Vul voor elke cheque één formulier in.

Opdrachtformulier cheques

Instruction form for cheques

Endossement plaatsen

Cheques kunnen aan een persoon of bedrijf worden overgedragen middels een endossement. Zodra u ons uw cheque opstuurt, draagt u de cheque over aan de Rabobank. Schrijf op de achterkant van de cheque:

 • voor mij/ons aan de order van Coöperatieve Rabobank U.A
 • de datum
 • vestigingsplaats van uw bedrijf
 • uw bedrijfsstempel, indien van toepassing
 • uw handtekening

Controleer de cheque voordat u deze opstuurt. Een doorgeëndosseerde cheque nemen wij niet in behandeling.

Adres om uw cheque naartoe te sturen
Uw cheque en het ingevulde, ondertekende opdrachtformulier stuurt u naar:

Rabobank
Postbus 2191
3500 GD Utrecht

Zorg dat u op de envelop met uw cheque(s) voldoende postzegels plakt. U kiest zelf of u de cheque aangetekend verstuurt. Wij zijn niet aansprakelijk voor schade die ontstaat door vermissing, beschadiging of verlies van de cheque tijdens de verzending.

Verwerking van uw cheque

Wij verwerken een cheque Onder Gewoon Voorbehoud of op basis van na-incasso. De manier waarop we uw cheque verwerken, wordt bepaald door de combinatie van:

 • de hoogte van het bedrag op de cheque
 • de muntsoort waarin de cheque is uitgeschreven
 • het land van de betrokkene

Een cheque in een buitenlandse muntsoort

Heeft u een cheque ontvangen in Australische (AUD), Canadese (CAD) of Amerikaanse (USD) dollars of Britse ponden (GBP)? Kijk dan in de tabel of wij deze Onder Gewoon Voorbehoud kunnen verwerken. Deze tabel werken wij elke drie maanden bij:

Maximaal chequebedrag
Muntsoort Kwartaal 4 2018* Kwartaal 3 2018
AUD 40.500 40.000
CAD 38.000 40.000
GBP 22.500 22.000
USD 29.000 31.000

* Bepaaldatum: 25 september 2018

Op de pagina Landeninformatie cheques staat meer informatie over de afhandeling van cheques uit verschillende landen. Op deze pagina staat of uw cheque Onder Gewoon Voorbehoud kan worden bijgeschreven.

Heeft u een Vreemde Valutarekening? Dan worden cheques in de muntsoort van deze rekening hier automatisch op bijgeschreven.

Bekijk de landeninformatie over cheques

Een cheque tot € 25.000: Onder Gewoon Voorbehoud

Vanaf 1 januari 2017 betalen we cheques met een waarde tot € 25.000 (of de tegenwaarde hiervan in een buitenlandse muntsoort) meestal uit Onder Gewoon Voorbehoud. Dit betekent dat:

 • u het bedrag ontvangt onder het voorbehoud dat wij het bedrag uiteindelijk van de betrokkene ontvangen
 • het geld 10 tot 12 werkdagen nadat we uw cheque hebben ontvangen, is bijgeschreven op uw rekening
 • wij het aan u betaalde bedrag weer van uw rekeningen mogen afschrijven als wij het geld uiteindelijk niet van de betrokkene ontvangen

Uitbetaling weer afschrijven
Als de cheque onbetaald terugkomt, kunnen wij onze uitbetaling aan u ongedaan maken. Een cheque kan onbetaald terugkomen als de trekker bijvoorbeeld te weinig geld op zijn rekening heeft of als blijkt dat de cheque vals is.

Als uw cheque niet voldoet aan de voorwaarden voor uitbetaling Onder Gewoon Voorbehoud, verwerken wij de cheque op basis van na-incasso.

Een cheque vanaf € 25.000: op basis van na-incasso

Vanaf 1 januari 2017 verwerken we een cheque van € 25.000 of meer (of de tegenwaarde hiervan in een buitenlandse muntsoort) op basis van na-incasso als de cheque voldoet aan onze voorwaarden. Uitbetaling op basis van na-incasso betekent dat u het geld ontvangt als wij het bedrag van de betrokkene hebben ontvangen.

Cheque uit het buitenland
Uit sommige landen kunnen wij cheques alleen op basis van na-incasso verwerken. Het kan dus gebeuren dat de waarde van uw cheque lager is dan € 25.000, maar wij deze niet Onder Gewoon Voorbehoud kunnen bijschrijven. Ook dan kiezen wij voor verwerken op basis van na-incasso. Om welke landen en muntsoorten het gaat, leest u op de pagina Landeninformatie cheques.

Bekijk de landeninformatie over cheques

Uitbetaling weer afschrijven
Het kan gebeuren dat wij het geld dat aan u is betaald op basis van na-incasso toch moeten terugboeken. Als door de betrokkene of trekker wordt ontdekt dat de ingeleverde cheque vals is, bijvoorbeeld. Een afhandeling op basis van na-incasso geeft alleen de zekerheid dat de trekker genoeg geld op zijn rekening heeft om de cheque te kunnen betalen, niet over de echtheid van de cheque.

Kosten

De kosten voor het versturen en verwerken van een cheque zijn voor uw rekening. Wij verwerken cheques Onder Gewoon Voorbehoud en cheques op basis van na-incasso.

 • U kiest zelf of u de cheque aangetekend verstuurt. Zorg voor voldoende postzegels op de envelop.
 • Levert u meerdere cheques tegelijk in, dan schrijven wij de kosten per cheque apart van uw rekening af.
 • Rekent de betrokkene extra kosten voor de verwerking van uw cheque aan ons door, dan trekken wij dat af van het bedrag dat wij op uw rekening bijschrijven.

Verwerking cheque Huidige kosten
Onder Gewoon Voorbehoud € 37,50*
Op basis van na-incasso € 70*
Onbetaaldmelding bij 'Onder Gewoon Voorbehoud' € 37,50
Onbetaaldmelding bij 'Na-incasso' € 70

*U betaalt deze kosten altijd, ook als de cheque onbetaald terugkomt. Het inleveren van een cheque Onder Gewoon Voorbehoud die onbetaald terugkomt, kost u dus € 75.

Tarieven zakelijk betalingsverkeer

Risico’s

Geld ontvangen met een cheque is een risico. Cheques zijn geen ‘gegarandeerd betaalmiddel’. Dat betekent dat u niet zeker weet of u het bedrag op de cheque ook echt krijgt. En als u het geld eenmaal heeft, is er geen garantie dat u het kunt houden. Als een cheque onbetaald bij ons terugkomt, schrijven wij het bedrag dat u heeft ontvangen weer van uw rekening af.

Onbetaaldmelding
Cheques kunnen om verschillende redenen onbetaald terugkomen. De meest voorkomende oorzaken van een ‘onbetaaldmelding’ zijn:

 • te weinig geld op de rekening van de trekker
 • vormgebrek op de cheque
 • het terugtrekken van de cheque door de trekker (ook wel ‘stop payment’)
 • fraude of diefstal van de cheque

Wij krijgen niet altijd de originele cheque terug van de betrokkene als er sprake is van een onbetaaldmelding. Soms ontvangen we een kopie van de cheque, in een enkel geval niets. Een cheque die bij ons onbetaald is teruggekomen (of een kopie ervan) kunt u niet opnieuw bij ons aanbieden.

Fraude
Een cheque is inmiddels een ouderwets betaalmiddel en is gevoelig voor fraude. Helaas komt fraude met cheques regelmatig voor. Dit zijn enkele kenmerken van een cheque die niet echt is:

 • het bedrag is niet hetzelfde als het bedrag van de transactie
 • u wordt gevraagd een deel van de waarde van de cheque naar een andere rekening over te boeken of contant aan iemand te geven

Als een van deze situaties zich voordoet, is de cheque mogelijk vals. Wij raden u aan deze cheque niet op te sturen ter afhandeling. Onderzoek of u via andere betaalmiddelen uw geld kunt ontvangen.

Andere betaalmiddelen

De verwerking van cheques gebeurt voor het grootste deel met de hand. Daardoor zijn de kosten erg hoog, als u dat vergelijkt met andere manieren om geld te ontvangen. Snellere en goedkopere alternatieven zijn bijvoorbeeld de Euro- of Wereldbetaling, Euro-incasso of een betaling per creditcard. Bovendien zijn deze manieren om geld te betalen én te ontvangen veel veiliger. De kans op fraude is een stuk kleiner.

Lees meer over Eurobetaling en Wereldbetaling

Lees meer over incasseren

Voorwaarden

Informeer uzelf, voordat u een cheque naar ons opstuurt. Lees onze voorwaarden goed door.

Algemene voorwaarden afhandeling cheques 2017

Contact

Rabobank