Ondernemingsplan schrijven, hoe pak je het aan?

Een succesvol bedrijf starten begint met het schrijven van een goed ondernemingsplan. Dat kun je vastleggen op een bierviltje, maar wil je het als houvast blijven gebruiken of financiering aanvragen, dan is een uitgebreidere versie slim. Zeker als je beseft dat bedrijven met een plan 30% sneller groeien. Daarom hebben we tips én gratis ondernemingsplan voorbeelden voor je. Zo start je nog sterker. Je vindt alle tips en gratis ondernemingsplanvoorbeelden terug op deze pagina of bekijk de video hieronder voor meer informatie.

Ondernemingsplan voorbeeld

Ondernemingsplan voorbeeld

Het ondernemingsplan is één van de belangrijkste documenten voor de start van je bedrijf. Je krijgt hiermee helderheid en inzicht over wat je wilt bereiken. We begrijpen dat je wel wat inspiratie kunt gebruiken. Daarom hebben we 7 ondernemingsplan voorbeelden van verschillende branches én een leeg invul template voor je. Zo start je nog sterker!

Wat is een ondernemingsplan?

Het ondernemingsplan wordt ook wel ondernemersplan, businessplan of bedrijfsplan genoemd.

In een ondernemingsplan beschrijf je gedetailleerd je bedrijfsdoelen en benoem wat je gaat doen om ze te realiseren. Dat helpt je om ambities concreet te maken. Zo’n plan bestaat uit meerdere onderdelen waaronder een financieel plan. Dit is vooral belangrijk wanneer je een financiering aanvraagt voor de start van je bedrijf. In je plan overtuig je de investeerders dat je bedrijf succesvol en winstgevend gaat zijn.

Waarom een ondernemingsplan schrijven?

Het schrijven van een ondernemingsplan helpt je om grip te krijgen op je nieuwe bedrijf en de uitdagingen die ermee samenhangen. Je dwingt jezelf als het ware om na te denken over alle onderdelen. In de kern draait het om de volgende vragen:

Wat gaat je bedrijf doen? Welke activiteiten ga je daarvoor ondernemen? Wat heb je nodig om je bedrijfsdoelen te realiseren?

Als je het plan blijft gebruiken om aan je business te werken, stimuleert het bovendien de groei van je bedrijf. Startende ondernemers met een ondernemersplan groeien dan ook vaak sneller dan bedrijven zonder zo’n plan. Een ondernemersplan is overigens niet verplicht, maar wel belangrijk bij het aanvragen van een financiering. Bij het aanvragen van een lening bij een bank is het vaak wel verplicht.

Wat staat er in een ondernemingsplan?

Een ondernemingsplan heeft een vaste structuur. Vaste onderdelen die niet mogen ontbreken zijn:

Omschrijving van je bedrijfsidee Gegevens over jou als ondernemer – persoonsgegevens, kwaliteiten, ambities, en hoeveelheid tijd die je in je bedrijf wilt stoppen (fulltime/parttime), plannen voor pensioen Branche en bedrijf – bedrijfsnaam, rechtsvorm, inschrijving KVK, vestigingsadres, personeel, organisatie van je administratie, omschrijving van het bedrijfsidee - wat ga je doen/ welke activiteiten? De markt – doelgroep en klantonderzoek, wie zijn je klanten en waar kun je ze vinden? Marketingplan - strategie en promotie-activiteiten van je bedrijf Financieel plan – investering, financiering, terugverdientijd (Lees meer over het schrijven van een financieel plan) Juridische zaken – algemene voorwaarden voor jezelf en je klant waar je op terug kunt vallen
vast aanspreekpunt

Ondernemingsplan schrijven: ontdek onze tips

Goed dat je hebt besloten om een ondernemingsplan te schrijven. Een bedrijf starten begint tenslotte met een plan, je legt hiermee de basis voor je bedrijf. We hebben 13 onmisbare tips voor je zodat je zeker weet dat je op de goede weg bent. Dus je kan direct van start. En aarzel niet om tijdens het schrijven hulp te vragen aan mensen om je heen.

Bekijk de 13 tips
phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Ga naar 'Service', kies 'Contact' en kies 'Bel met één van onze medewerkers'. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer