Ondernemingsplan voorbeelden

Wanneer u begint met uw ondernemingsplan is een beetje houvast altijd welkom. Daarom vindt u hier een invulmodel en ter inspiratie enkele voorbeelden van bedrijfsplannen. Zo vergeet u niets en gaat u sterk van start.

Download het gratis invulmodel (DOC)

Voorbeeldplannen per branche

Geen branche is hetzelfde. Daarom vindt u hier gratis voorbeelden van ondernemingsplannen uit verschillende branches. Deze geven een goed beeld hoe een goed businessplan eruit zou kunnen zien. Kies het plan dat het best past bij uw toekomstige onderneming als leidraad voor uw eigen bedrijfsplan.

Doel van het ondernemingsplan

Bedenk wat het doel van uw ondernemingsplan is. Is het voor uzelf, of wilt u het ook gebruiken om potentiële investeerders te overtuigen? Dat laatste vraagt misschien om een andere aanpak dan wanneer u het plan alleen voor uzelf gebruikt.

Kritische blik

Heeft u een eerste versie? Vraag familie, vrienden of branchegenoten om uw bedrijfsplan kritisch te lezen. Hun feedback kan u helpen bij het aanscherpen van uw plan.

Als u financiering wilt aanvragen, kunt u ook overwegen om uw ondernemingsplan te laten checken door een expert. De kritische blik van een boekhouder, accountant of expert op het gebied van bedrijfsfinanciering levert vaak nuttige inzichten op.

Ook voor een bestaande onderneming

Een ondernemingsplan is ook als u al gestart bent relevant. Bijvoorbeeld om uw doelen scherp te houden of als u op een later moment financiering aan wilt vragen. Beschouw het als een flexibel document dat u aanpast wanneer er veranderingen zijn in uw onderneming of markt.

Contact

Rabobank