Duurzaamheidslening

Met het verduurzamen van je woning kun je besparen op je energierekening, verhoog je jouw wooncomfort en kan de waarde van je huis stijgen. Niet voldoende spaargeld? Dan is een duurzaamheidslening misschien iets voor jou.

Leen een bedrag tussen € 2.500 en € 50.000Boetevrij sneller aflossenEen vaste rente van 4%
Huis op een heuvel

Waarom een duurzaamheidslening?

Het kan voorkomen dat je momenteel niet genoeg geld hebt voor het verduurzamen van je woning. Een duurzaamheidslening kan dan een goede oplossing zijn om (een deel van) de verduurzaming te financieren. Een duurzaamheidslening is een lening waarbij je tegen gunstige voorwaarden duurzame en energiebesparende maatregelen in en aan jouw woning kan financieren. Zo kan je met het verduurzamen van je huis mogelijk besparen op je energierekening en stijgt de waarde van je woning mogelijk in prijs.

Mogelijkheden voor duurzaam verbouwen

Smartphone met huis

Isoleren

Een niet-geïsoleerde eengezinswoning verbruikt zo’n 3.300 m3 gas per jaar voor de verwarming. Een vergelijkbaar goed geïsoleerd huis heeft voor de verwarming ervan slechts 600 m3 gas per jaar nodig. Dat kan een mooie besparing op de energierekening opleveren.

Gebouw met zonnepanelen

Zonnepanelen

Kies je voor zonnepanelen op je dak, dan zal je ook besparen op je energierekening. Met zonnepanelen wek je namelijk je eigen groene stroom op, waardoor je dit niet meer hoeft af te nemen van een energieleverancier.

Pand met warmtepomp

Warmtepomp

Een warmtepomp is een alternatief voor verwarming met aardgas. Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Welke geschikt is voor jouw woning, hangt af van hoeveel energie je per jaar verbruikt en hoe goed je woning geïsoleerd is. Je gasrekening zal met een warmtepomp omlaag gaan. Houd er wel rekening mee dat je een iets groter stroomverbruik hebt.

Telefoon met tekst

Altijd inzicht in je lening met de Rabo App

Wil je de voortgang van je huidige lening inzien? Dit doe je eenvoudig met de Rabo App of Rabo Internetbankieren. Hier vindt je een overzicht van jouw aflossingen, de huidige rente en het bedrag dat je nog moet terugbetalen.

Ontdek de RABO App

Zo vraag je een duurzaamheidslening aan

Ben je geïnteresseerd in een duurzaamheidslening? Het afsluiten van een duurzaamheidslening is heel gemakkelijk.

Hand houden smartphone vast

Maak een berekening

Maak met de handige berekentool een berekening voor jouw duurzaamheidslening, door aan te geven welk bedrag je nodig hebt en wat je leendoel is.

Checklist

Aanvragen offerte duurzaamheidslening

Stuur je aanvraag vrijblijvend en met één druk op de knop naar ons door. Op basis van je aanvraag doen wij je via e-mail een persoonlijk aanbod wat het beste past bij jouw situatie.

Pen

Akkoord op het aanbod

Tevreden over ons aanbod? Dan is het tijd om een aantal gegevens te uploaden om je aanvraag compleet te maken.

Zak met geld

Het afgesproken bedrag op je rekening

Binnen vijf werkdagen nadat wij alle gegevens hebben ontvangen en goedgekeurd, krijg je het afgesproken bedrag op je rekening.

Installateurs met zonnepanelen in gesprek met klant.

Bereken wat je kunt besparen

Met de homeQgo Huisscan ontdek je waarop en hoeveel je kunt besparen op jouw energierekening.

Doe de HuisScan op homeQgo

Veelgestelde vragen over het verduurzamen van je huis

Waarom moeten we van het aardgas af?

Ja, aardgas is van de fossiele brandstoffen de schoonste. Het is belangrijk dat we zo snel mogelijk stoppen met kolen en daarna aardgas gaan uitfaseren. We zullen dus ook niet van de een op andere dag van het aardgas afstappen. Maar willen we ons klimaat beschermen, dan moeten we uiteindelijk naar een klimaatneutrale maatschappij toe. Daar is in 2015 in Parijs met alle wereldleiders een akkoord over gesloten. En om dat doel te bereiken moeten we van alle fossiele brandstoffen af, dus ook aardgas. In de komende decennia zullen we in Nederland, maar ook in andere landen, stap voor stap die kant op bewegen.

Waardevermeerdering eigen woning

Het duurzaam maken van je huis loont. Niet alleen op het gebied van milieu, wooncomfort en de lagere energielasten die je ervoor terugkrijgt, maar ook wat betreft de waarde van je woning. Een goed geïsoleerd huis met zonnepanelen en een warmtepomp is sowieso aantrekkelijker wanneer je het ooit wilt gaan verkopen. Bovendien kan het betere energielabel dat je krijgt voor een duurzaam huis de waarde ervan verhogen. Al met al loont het dus om eens te bekijken of en hoe jij je huis duurzamer kunt maken. Met een paar kleine maatregelen kom je al een heel eind en daar profiteren zowel jijzelf als het milieu van. Snel aan de slag dus!

Beter energielabel

Sinds een aantal jaar ben je verplicht een energielabel te hebben wanneer je je huis wilt verkopen. Dit label zegt iets over de duurzaamheid van jouw woning en loopt van klasse A (groen, zeer zuinig) tot en met klasse G (rood, zeer onzuinig). Zo kan men in één oogopslag zien hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met andere woningen.

Door je huis duurzamer te maken, verbetert het energielabel. En dat is goed nieuws, want de keuze voor een huis met energielabel A betekent meer wooncomfort, een lagere energierekening en een lagere CO2-uitstoot, wat uiteraard beter is voor het milieu. Hoe beter het energielabel, hoe aantrekkelijker jouw huis is als je het wilt verkopen.

Hoeveel kost het om mijn huis duurzaam en aardgasvrij te maken?

De kosten verschillen natuurlijk erg per woning. In oudere woningen moeten we daar meer werk voor verzetten dan in een nieuwbouwhuis. Gemiddeld gezien liggende kosten tussen de €25.000 en €35.000 per woning. Het voordeel is dat de een verbouwing om te verduurzamen in tegenstelling tot veel andere verbouwingen zich ook (grotendeels) terugverdient via een lagere energierekening.

Waar moet ik op letten bij een nieuwe woning?

Kijk dan eens naar de ligging van het dak; een dak met een oriëntatie richting het noorden is minder geschikt voor zonnepanelen. Zowel oostelijke, westelijke als zuidelijke oriëntatie is wel geschikt voor zonnepanelen of collectoren. Die zal een eerste indicatie geven van de energiezuinigheid van de woning. Loop bij woningen van voor 1985 goed de isolatie na van de verschillende onderdelen van het huis: vloer, buitenmuren, dak en het type glas. Vraag ook naar de leeftijd van de cv-ketel. Is het een woning met een eigen dak? Kijk dan eens naar de ligging van het dak; een dak met een oriëntatie richting het noorden is minder geschikt voor zonnepanelen. Zowel oostelijke, westelijke als zuidelijke oriëntatie is wel geschikt voor zonnepanelen of collectoren.

Waar moet ik beginnen met verduurzamen?

Een veelvoorkomend antwoord op de die vraag is: je woning goed isoleren. En dat is niet voor niets. Een ongeïsoleerde woning heeft onnodig veel energie nodig om het warm en comfortabel te maken in huis. Je kan veel energie, en daarmee ook geld, besparen door de woning goed in te pakken. In alle verduurzamingsplannen vormt een goede isolatielaag daarom vaak de basis.

Is er subsidie waar ik aanspraak op maak?

Veel energiebesparende maatregelen zijn een aantrekkelijke financiële investering. Het rendement op je investering is in veel gevallen vergelijkbaar met een rente van 5% op een spaarrekening. Subsidies zijn vaak bedoeld om het onrendabele stuk te compenseren. Door het goede financiële rendement op veel duurzame investeringen zie je dat er minder subsidies zijn dan vroeger. Daarvoor in de plaats zijn er meer mogelijkheden gekomen om de investering (deels) te lenen. Dat kan via de hypotheek, of via een energielening van de overheid met een lage rente. Toch zijn er nog enkele subsidies verkrijgbaar voor warmtepompen, houtkachels en zonneboilers. Ook voor VvE’s zijn er verschillende subsidiemogelijkheden. Een compleet overzicht vind je op Energiesubsidiewijzer.nl.

Heb ik een vergunning nodig voor zonnepanelen?

Nee, in principe niet. Tenzij de woning een bijzonder welstandsniveau heeft zoals een beschermd stads- of dorpsgezicht, of een monumentenstatus heeft. In dat geval kan je het beste bij het Omgevingsloket terecht om te zien welke mogelijkheden je wel hebt.

Wat gebeurt er met de salderingsregeling voor zonnepanelen?

Op dit moment geldt de salderingsregeling: je mag de opgewekte energie via zonnepanelen aftrekken van het totale stroomverbruik in huis. Je krijgt voor de opgewekte energie hetzelfde bedrag terug als je zelf voor stroom betaalt. De minister heeft aangekondigd dat deze regeling gaat veranderen, dat zal op zijn vroegst pas in 2023 zijn. Wat daarvoor in de plaats komt is een terugleversubsidie. Je zal per kWh elektriciteit die je opwekt een iets lager bedrag krijgen dan nu het geval is. De minister heeft wel aangegeven dat een belangrijk uitgangspunt is dat de terugverdientijd van zonnepanelen rond de 7 jaar blijft liggen, wat vergelijkbaar is met nu.

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

De gemiddelde terugverdientijd voor zonnepanelen ligt voor particulieren op dit moment rond de 6 tot 8 jaar. De zonnepanelen gaan over het algemeen 25 jaar mee. Dit maakt dat zonnepanelen erg populair zijn op dit moment. De exacte terugverdientijd hangt af van de ligging van het dak en het type zonnepanelen dat je neemt. Let op: ook daken die niet pal op het zuiden liggen zijn door de nieuwste technieken erg geschikt voor zonnepanelen.

Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?

Veel woningen zijn nog niet geschikt om te verwarmen met een warmtepomp. Er zijn twee belangrijke voorwaarden om de cv-ketel in te wisselen voor een warmtepomp. 1. Goede isolatie. De warmtepomp heeft minder vermogen dan een cv-ketel. Hij geeft warmte af op lagere temperatuur dan een cv-ketel. Het is daarom belangrijk dat de warmte niet te makkelijk uit de woning ontsnapt, anders wordt het binnen niet behaaglijk tijdens een koude winterdag. Een goede vloer-, muur- en dakisolatie zijn daarom essentieel. Ook is het belangrijk dat je goed isolerend glas hebt. Door de goed te isoleren houd je de warmte vast in huis. Je kan nu met een lagere temperatuur de woning gaan verwarmen. Idealiter met vloerverwarming, die vormt een goede combinatie met de warmtepomp door het grote oppervlak. Maar het kan ook met (speciale) radiatoren die de woning met lage aanvoertemperatuur warm krijgen.

Wat is goede isolatie?

Dat is best lastig, omdat ‘goed’ afhangt van wat je wilt bereiken. Wil je naar energieneutraal, dan zul je met hogere isolatiewaarden moeten isoleren dan als dat niet het uitgangspunt is. De isolatiewaarde van de constructie wordt weergegeven met de Rc-waarde. De woning is goed geïsoleerd met waardes in de richting van Rc 3.5 voor de vloer, Rc 4.5 voor de muren en Rc 6.0 voor het dak. Dat wordt nu ook gehanteerd in het bouwbesluit voor nieuwe woningen. Ga je isoleren, probeer dan deze isolatiewaarden te halen. Soms is het niet mogelijk, maar bespreek het in ieder geval met partijen die mogelijk je verduurzamingsproject gaan oppakken.

BKR-registratie bij lening
Lees meer
Gloeilamp met blaadjes er omheen

Klaar om een duurzaamheidslening af te sluiten?

Je regelt dit eenvoudig online.