Mannen met zonnepaneel in tuin

Duurzaamheidslening eigen woning

Met een duurzame investering in je huis kun je besparen op je energierekening en je wooncomfort verhogen. Bovendien lever je een bijdrage aan een beter milieu en kan door een duurzame investering de waarde van je huis stijgen. Niet voldoende spaargeld? Dan is een duurzaamheidslening misschien iets voor jou.

Lagere, vaste rente voor verduurzamen eigen woningGeen extra kosten zoals afsluit-, taxatie- of notariskostenLooptijd tot 10 jaar
Vraag direct aan Maak een berekening

De belangrijkste kenmerken van een duurzaamheidslening

Lager rentetarief

Als je geld leent voor het verduurzamen van je eigen huis, geldt een speciale vaste rente van 4%.

Rente mogelijk aftrekbaar

De rente die je betaalt over de duurzaamheidslening is mogelijk fiscaal aftrekbaar.

De aanvraag regel je eenvoudig online

Een lening aanvragen kan volledig online. Dit gaat bij ons in 4 stappen. Zo kun je op korte termijn het gewenste bedrag al in handen hebben.

Zo werkt het aanvragen van een duurzaamheidslening

Ben je geïnteresseerd in een persoonlijke lening? Je kunt een aanvraag doen vanaf 18 jaar tot 74 jaar en 6 maanden. Dit zijn de stappen:

  1. Maak een berekening door aan te geven welk bedrag je nodig hebt en wat je leendoel is.
  2. Stuur je aanvraag vrijblijvend en met één druk op de knop naar ons door.
  3. Tevreden over ons aanbod? Dan kun je een aantal gegevens uploaden om je aanvraag compleet te maken.
  4. Binnen drie werkdagen nadat wij alle gegevens hebben ontvangen en goedgekeurd, krijg je het afgesproken bedrag op je rekening.
Start de berekening

Lees meer over de stappen

Wat kost een duurzaamheidslening eigen woning?

De duurzaamheidslening eigen woning is een persoonlijke lening met een speciale, vaste rente. Iedere maand betaal je een vast bedrag voor je lening, bestaande uit rente en aflossing.

De rente die je betaalt, hangt af van de hoogte van het bedrag dat je leent en de looptijd van je lening. De gekozen looptijd en het bijbehorende maandbedrag zijn vast.

In de tabel zie je een rekenvoorbeeld voor de duurzaamheidslening gebaseerd op de actuele rentetarieven1:

Leenbedrag in €Looptijd (in maanden)2Debetrente op jaarbasis3Jaarlijks Kosten Percentage (JKP%)4Termijnbedrag in € (per maand)5Het totaal te betalen bedrag in €6

€ 2.50060 maanden4,00%4,00%€ 45,96€ 2.757,60
€ 5.00060 maanden4,00%4,00%€ 91,92€ 5.515,20
€ 10.00060 maanden4,00%4,00%€ 183,84€ 11.030,40
€ 15.00060 maanden4,00%4,00%€ 275,76€ 16.545,60
€ 20.00060 maanden4,00%4,00%€ 367,69€ 22.061,40
€ 30.00060 maanden4,00%4,00%€ 551,53€ 33.091,80
€ 50.00060 maanden4,00%4,00%€ 919,21€ 55.152,60

Rentewijzigingen voorbehouden. Aan dit rekenvoorbeeld kunnen geen rechten ontleend worden.

1 Een duurzaamheidslening eigen woning is een persoonlijke lening.
2 Er is geen rekening gehouden met eventuele extra aflossingen en er is uitgegaan van het tijdig betalen van maandtermijnen.
3 Dit is de vaste rente die je voor een lening betaalt, uitgedrukt in een percentage op jaarbasis.
4 Dit zijn de totale kosten die je betaalt voor de lening, uitgedrukt als jaarlijks percentage van het totale leenbedrag. Voor de berekening van dit percentage hanteert de Rabobank de volgende uitgangspunten: De debetrente blijft gelijk tijdens deze periode; Het gehele leenbedrag is direct opgenomen; Er vinden geen extra aflossingen plaats tijdens deze periode; De maandtermijnen worden op tijd betaald.
5 Het termijnbedrag is afhankelijk van de looptijd van je lening.
6 Het bedrag is exclusief de rente die je betaalt vanaf de ingangsdatum van de lening tot de 28e van die maand. Dit bedrag aan rente wordt eenmalig geïncasseerd nadat je overeenkomst is ingegaan.

Bekijk de toelichting tabel voor rekenvoorbeelden van kortere looptijden:

Bekijk toelichting tabel rente: Tarieven duurzaamheidslening eigen woning (PDF) Bekijk het overzicht van de historische rentewijzigingen (PDF)
Duurzaamheidslening

Bereken wat je kunt besparen

Doe de homeQgo HuisScan en ontdek wat je met duurzame maatregelen kunt besparen op je energierekening.

Doe de HuisScan op homeQgo

Meer lezen over duurzaam verbouwen

Isolatie verbetering

Een niet-geïsoleerde eengezinswoning verbruikt zo’n 3.300 m3 gas per jaar voor de verwarming. Een vergelijkbaar goed geïsoleerd huis heeft voor de verwarming ervan slechts 600 m3 gas per jaar nodig. Dat levert een besparing op de energierekening op.

Zonnepanelen

Kies je voor zonnepanelen op je dak, dan ga je ook besparen op je energierekening. Hiermee wek je immers je eigen groene stroom op, waardoor je dit niet meer hoeft af te nemen van een energieleverancier. Met 10 zonnepanelen (2.700 Wattpiek) op het dak, wek je jaarlijks 2.360 kWh stroom op. En wekken je zonnepanelen meer stroom op dan je nodig hebt voor je eigen woning? Deze kun je leveren aan het energienet, waarvoor je een vergoeding ontvangt**.

Warmtepomp

Een warmtepomp is een alternatief voor verwarming met aardgas. Er zijn verschillende soorten warmtepompen en welke geschikt is voor jouw woning, hangt af van hoeveel energie je per jaar verbruikt en hoe goed je woning geïsoleerd is. Je gasrekening zal met een warmtepomp omlaag gaan, maar houd er wel rekening mee, dat je een iets groter stroomverbruik hebt.

Een duurzame woning? Een beter energielabel!

Sinds een aantal jaar ben je verplicht een energielabel te hebben wanneer je je huis wilt verkopen. Dit label zegt iets over de duurzaamheid van jouw woning en loopt van klasse A (groen, zeer zuinig) tot en met klasse G (rood, zeer onzuinig). Zo kan men in één oogopslag zien hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met andere woningen.

Door je huis duurzamer te maken, verbetert het energielabel. En dat is goed nieuws, want de keuze voor een huis met energielabel A betekent meer wooncomfort, een lagere energierekening en een lagere CO2-uitstoot, wat uiteraard beter is voor het milieu. Hoe beter het energielabel, hoe aantrekkelijker jouw huis is als je het wilt verkopen.

Waardevermeerdering van de woning

Het duurzaam maken van je huis loont. Niet alleen op het gebied van milieu, wooncomfort en de lagere energielasten die je ervoor terugkrijgt, maar ook wat betreft de waarde van je woning. Een goed geïsoleerd huis met zonnepanelen en een warmtepomp is sowieso aantrekkelijker wanneer je het ooit wilt gaan verkopen. Bovendien kan het betere energielabel dat je krijgt voor een duurzaam huis de waarde ervan aanzienlijk verhogen***.
Al met al loont het dus om eens te bekijken of en hoe jij je huis duurzamer kunt maken. Met een paar kleine maatregelen kom je al een heel eind en daar profiteren zowel jijzelf als het milieu van. Snel aan de slag dus!

Voor dit artikel hebben we gebruik gemaakt van informatie over duurzaam wonen van Milieu Centraal en homeQgo.

Lees meer op Mileucentraal Lees meer op homeQgo

Klaar om jouw duurzaamheidslening eigen woning af te sluiten?

Vraag direct aan