Groene energie is energie die duurzaam opgewekt is. Zo is er zonne-energie, windenergie en bijvoorbeeld bio-energie. Wil je je huis verduurzamen? Kijk naast het besparen van energie ook eens naar het gebruik van duurzame energie.

Groene energie

Wat is het verschil tussen groene en grijze energie?

Het belangrijkste onderscheid tussen energievormen wat je kunt maken is het verschil tussen groene en grijze energie. Dit verschil komt voort uit de manier waarop de energie wordt opgewekt. Voor een duurzame, toekomstbestendige toekomst kies je het beste voor groene energie.

Groene energie wordt op een duurzame manier opgewekt, bijvoorbeeld door wind en zon. Deze duurzame energiebronnen zijn oneindig, ze zijn eigenlijk nooit op. Onze kinderen en de kinderen van onze kinderen kunnen hier dus ook gebruik van blijven maken. Een mooie, toekomstgerichte oplossing.

Grijze energie wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen. Hierbij komen broeikasgassen vrij die schadelijk zijn voor ons klimaat. Door de uitstoot van broeikasgassen is de temperatuur de afgelopen 140 jaar gestegen met 1 graden Celsius. Dit is een al een aanzienlijke temperatuurstijging.

Beperk CO2-uitstoot

Door massaal over te stappen van grijze naar groene energie beperken we de CO2-uitstoot. Met een lagere CO2-uitstoot zorgen we met elkaar voor een beter milieu. Bij de energiemaatschappijen kun je vinden uit welke energiebron de energie komt die jij gebruikt. Vaak kun je kiezen tussen grijze of groene energie. Bij sommige energiemaatschappijen kun je zelfs ook nog kiezen of je groene energie uit Nederland wilt. Dit noemen we ‘écht groene energie’.

Om écht groene energie te mogen verkopen moet de energiemaatschappij een groencertificaat hebben. De energiemaatschappij ontvangt een groencertificaat als aan de eisen voor het opwekken van duurzame energie is voldaan. Onafhankelijke instanties controleren of de productiemiddelen aan de eisen voldoen en hoeveel duurzame energie opgewekt wordt.

Rabobank heeft de duurzame toekomstvisie dat zoveel mogelijk Nederlandse huishoudens overstappen naar écht groene energie.

Gebruik duurzame energiebronnen

Duurzame energie wordt opgewekt uit verschillende bronnen, bijvoorbeeld uit de wind of de zon. Zowel het besparen van energie als het gebruik van een duurzame energievorm zijn een goede stap naar een duurzaam huis en een beter milieu. Energie kun je ook zelf opwekken, bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen op het dak van je huis. Door zelf je energie op te wekken ben je minder afhankelijk van een energiemaatschappij.

Gerelateerde artikelen

Meest gestelde vragen over het verduurzamen van je huis 10 misvattingen over energiebesparing

Wil je meer weten over duurzaam wonen?

Onze adviseurs bespreken graag jouw persoonlijke mogelijkheden met je.

Maak een afspraak