Twee vrouwen die winkelen

Lees dit en jij kunt iedereen uitleggen hoe beleggen werkt

Geschreven door: Renee Lamboo, PorteRenee 15/12/2018 ‘Ik zou wel willen, maar snap er niks van.’ Dat is wat ik vaak hoor over beleggen. Want waar begin je in vredesnaam? Ik vroeg jullie om al jullie vragen over beleggen mijn kant op te sturen. Deze heb ik, samen met een expert, beantwoord. Lees dit (kost je 3 minuten van je leven) en je kunt iedereen uitleggen hoe beleggen nu eigenlijk werkt. En er misschien ook zelf mee beginnen?! De mensen die hier trouw meelezen (hallo, allemaal!) weten dat ik sinds ruim een jaar beleg. Ik dacht eerst ook: mij niet gezien. Te ingewikkeld. Bovendien voelde het net even teveel als gokken. Toen ik me erin verdiepte vond ik een manier van beleggen die bij mij past. Minimaal risico en voor de langere termijn. Maar, ik geef toe: in het begin duizelde het mij ook. Al die termen, al die verschillende aanbieders, al die uiteenlopende rendementen (daar heb je dus al zo’n term. Rendement betekent opbrengst). Ik snap heel goed waar jullie tegenaan lopen. Daarom besloot ik een Q&A te doen over beleggen. In de hoop dat jullie na het lezen van dit stuk niet meer zo overweldigd zijn. Ik beantwoord jullie lezersvragen samen met Susanne Scheepers, een toffe, jonge vrouw die bij Rabobank werkt. Want, ik weet best wel wat, maar niet alles. Dus, here we go!

Wat is beleggen?

Beleggen is een handige manier om meer met je geld te bereiken. Net als bij sparen zet je een gedeelte van je geld apart om het meer waard te laten worden. Als je spaart blijft dit op een spaarrekening staan. Als je gaat beleggen stop je je geld in aandelen en obligaties waarvan je hoopt en denkt dat ze meer waard worden. Als je dit goed doet, kun je met beleggen uiteindelijk meer bereiken dan met sparen alleen.

In onderstaande video legt marketeer Vermogensopbouw bij de Rabobank Suzanne Scheepers uit hoe beleggen werkt, wat de mogelijkheden zijn en hoe je omgaat met looptijd en risico’s. Benieuwd? Bekijk hier haar verhaal. 

Beginnen met beleggen