Elektrische bestelbus: maak slim gebruik van deze belastingvoordelen

Een elektrische bestelbus is in de aanschaf nog steeds duurder dan een bedrijfswagen op brandstof. Om de overstap aantrekkelijk te maken zijn er allerlei belastingvoordelen beschikbaar. Bekijk van welke belastingvoordelen je kunt profiteren bij het aanschaffen van een elektrische bestelbus én hoe je deze kunt combineren.

Op deze pagina lees je over de volgende regelingen en voordelen:

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Bij een investering in een bedrijfsmiddel zoals een bestelauto kun je aanspraak maken op de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). De aftrekpost is gebaseerd op de winst van je onderneming. De hoogte van het bedrag dat je af mag trekken, wordt bepaald aan de hand van de hoogte van de investering en het jaar waarin je de investering doet.

In 2023 kun je voor investeringen van 2.401 tot 63.715 euro 28 procent van het investeringsbedrag aftrekken. Kost het bedrijfsmiddel tussen de 63.716 en 117.991 euro, dan is het geen percentage maar een vast bedrag: 17.841 euro. Het volledige overzicht vind je op de website van de Belastingdienst. KIA kun je combineren met andere aftrekposten.

Snel inzicht met Rabo Electric

Wil je weten of overstappen naar elektrisch rijden voor jou aantrekkelijk is? Krijg inzicht in het praktische en financiële plaatje.

MIA en Vamil

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) bieden belastingvoordeel bij het investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Een bestelbus, bijvoorbeeld. De investeringsaftrek kan met de MIA oplopen tot 45 procent van het aanschafbedrag. Lichte elektrische bestelauto’s profiteren van 36 procent MIA. Het MIA-voordeel komt nog boven op de gebruikelijke investeringsaftrek.

“Met de Vamil kun je op een willekeurig moment 75 procent van de investeringskosten afschrijven. Door sneller af te schrijven verminder je de fiscale winst en betaal je minder belasting in het betreffende jaar.”

Bovendien kun je kosten opgeven voor het aanschaffen van een laadpaal en het rijklaar maken van de bestelauto. Lees meer over MIA en VAMIL op de website van de RVO.

De toenemende vraag naar en interesse in elektrische voertuigen heeft wel voor wat aanpassingen in de regelingen gezorgd. Niet langer komen alle voertuigen in aanmerking voor MIA of Vamil. Op deze lijst van de RVO kun je zien welke bestelauto’s onder de regeling vallen. Staat je bestelbus naar keuze er niet tussen, maar voldoet deze wel aan de code-omschrijving? Dan kun je deze alsnog melden.

Het budget voor 2023 voor MIA is € 194 miljoen. Voor Vamil is in 2023 € 25 miljoen beschikbaar. Dien je je aanvraag niet tijdig in, dan loop je de subsidie in dat jaar mis. Vraag daarom de regeling maximaal 3 maanden na aanschaf aan.

Zo financier je een elektrische bus

Benieuwd voor welk bedrag per maand jij een elektrische bus kunt leasen? Bereken het in enkele minuten. Als het aanbod bevalt, kun je direct de aanvraag versturen. Wil je liever eerst weten hoe financial lease werkt? Je leest alles over eigenaarschap, het aanvraagproces en de voorwaarden via de onderstaande link.

Energie-investeringsaftrek (EIA)

Het is ook mogelijk om gebruik te maken van de Energie-investeringsaftrek (EIA) als je investeert in een energiezuinige bestelbus. Hiermee kun je 45,5 procent van de investeringskosten van de winst aftrekken. Voldoet de bestelbus die je voor ogen hebt aan de omschrijving in de Energielijst van de RVO? Dan kom je in aanmerking voor de regeling. Het gemiddelde belastingvoordeel dat je ermee behaalt is ongeveer 11 procent. . In 2023 bedraagt het EIA-budget 249 miljoen euro. Wel zul je moeten kiezen of je aanspraak maakt op de EIA of de MIA – je kunt ze niet tegelijk toepassen. Net als de MIA/Vamil kun je de EIA maximaal 3 maanden na aanschaf aanvragen.

Een rekenvoorbeeld: stel dat je in 2023 een winst maakt van 100.000 euro. Normaal gesproken betaal je daar – als je een bv hebt – 15 procent vennootschapsbelasting over, 15.000 euro. Echter heb je 40.000 euro geïnvesteerd in een elektrische bestelbus. Dan mag je via de Energie-investeringsaftrek 45,5 procent (18.200 euro) van dit bedrag aftrekken van de gemaakte winst. De belastbare winst daalt daarmee van 100.000 euro naar 81.800 euro. In plaats van 15.000 euro betaal je nu maar 12.270 euro vennootschapsbelasting.

Vrijstelling mrb en bpm en lagere bijtelling

“Als je een elektrische bestelbus aanschaft hoef je voorlopig geen motorrijtuigenbelasting (mrb) te betalen.”

Hiervoor moet de bus in kwestie wel volledig elektrisch zijn en dus een CO2-uitstoot hebben van 0 gram per kilometer. Tot en met 2024 is het voertuig vrijgesteld van mrb. In 2025 wordt dit opgehoogd tot 25 procent van de mrb. Vanaf 2026 is de mrb weer gelijk aan die voor andere auto’s.

Hetzelfde geldt in zekere zin voor de Aanschafbelasting (bpm). Hier zijn elektrische auto’s en bestelauto’s tot en met 2024 van vrijgesteld. Daarbij is de bijtelling voor elektrische bestelwagens in 2023 lager: over de eerste 30.000 euro betaal je 16 procent bijtelling, voor elke euro daarboven geldt een bijtellingspercentage van 22 procent. Hier krijg je alleen mee te maken als je er jaarlijks meer dan 500 kilometers privé mee rijdt. Meer informatie over de regels van bijtelling vind je hier.

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Ga naar 'Service', kies 'Contact' en kies 'Bel met één van onze medewerkers'. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer